Trouwen in gemeenschap van goederen, do or don’t?

Trouwen in gemeenschap van goederen, do or don’t?

Trouwen in gemeenschap van goederen. Vroeger wisten we niet anders dan dat wanneer je trouwde het dan in gemeenschap van goederen gebeurde. Je trouwde met de liefde van je leven en alles wat je had of kreeg dat werd gedeeld met elkaar. Ook wanneer je later onverhoopt om welke reden dan ook uit elkaar ging, werd alles verdeeld onder elkaar. Natuurlijk ging dat ook niet altijd zonder slag of stoot, maar zo stond het nu eenmaal beschreven en zo gebeurde het ook. Tegenwoordig zijn er verschillende “vormen” van trouwen. Onder andere trouwen in volledige gemeenschap van goederen, trouwen in beperkte gemeenschap van goederen en trouwen onder huwelijkse voorwaarden. De meeste trouwblogs die je op Sparkles Inside vind, zijn van iets minder serieuze aard. Toch voel ik me geroepen om jullie door middel van deze blog een beetje uit te leggen wat trouwen in gemeenschap van goederen nou precies inhoudt.

Wat is trouwen in gemeenschap van goederen?

Trouwen in gemeenschap van goederen houdt in dat je alles wat je hebt of krijgt met elkaar deelt. Klinkt heel simpel, maar Nederland zou Nederland niet zijn wanneer we het toch nog iets moeilijker maken dan dat het er staat. Er zijn namelijk twee manieren van trouwen in gemeenschap van goederen, te weten volledige gemeenschap van goederen of beperkte gemeenschap van goederen. Wat het verschil daarin is, leg ik je graag uit.

Trouwen in volledige gemeenschap van goederen

Voor 1 januari 2018 trouwde je standaard in volledige gemeenschap van goederen zonder dat er een notaris aan te pas kwam. Wij zijn daarom ook gewoon in gemeenschap van goederen getrouwd. Dit is echter veranderd. Sinds 1 januari 2018 moet je het vastleggen bij de notaris als je in volledige gemeenschap van goederen wil trouwen. Wat gebeurt er wanneer je gaat trouwen in volledige gemeenschap van goederen?

Alle persoonlijke bezittingen en schulden die jij en jouw partner hebben worden van beide. Ook de bezittingen en schulden die voor het huwelijk er al waren die worden gedeeld. Mochten jullie onverhoopt later besluiten om uit elkaar te gaan, dan deel je de bezittingen en schulden die ontstaan zijn voor of tijdens het huwelijk dus ook!

Hoe schoon jouw eigen verleden dan dus ook heeft mogen zijn, wanneer jouw partner schulden heeft gemaakt voor of tijdens het huwelijk, geniet jij ervan mee. Helemaal niet leuk natuurlijk, maar dat is een keuze die je zelf maakt. De andere kant is ook dat wanneer jouw partner een leuk bedrag of goederen bij elkaar heeft weten te sparen voor het huwelijk, jij daar ook van mee geniet.

Mogelijk gaat er wel een verandering optreden aan de manier waarop je nu trouwt in volledige gemeenschap van goederen. Nu moet je er echt voor naar de notaris, maar de regering wil dit graag anders geregeld hebben. Zij willen dat je straks een verklaring invult die je een dag van tevoren afgeeft aan de ambtenaar van de burgerlijke stand dat je in volledige gemeenschap van goederen wilt trouwen. Je hebt dan geen extra kosten voor het bezoeken van de notaris om het vast te leggen. Hier moet wel een aanpassing in de wet voor komen. Wanneer dat dit gaat gebeuren is nog niet duidelijk.

Trouwen in beperkte gemeenschap van goederen

Je kunt ook trouwen in beperkte gemeenschap van goederen. Het verschil is dat de persoonlijke bezittingen en schulden van voor het huwelijk van jou blijven. Zij zijn dus van jou persoonlijk en er kan geen aanspraak op gemaakt worden. De schulden en bezittingen die ontstaan zijn tijdens het huwelijk blijven gezamenlijk. Deze zijn dus van beide. Wanneer jullie besluiten om uit elkaar te gaan blijven de persoonlijke bezittingen en schulden van jou en de gezamenlijke bezittingen moeten verdeeld worden.

Uitzonderingen

Natuurlijk zijn er hier in ook uitzonderingen wanneer je gaat trouwen in gemeenschap van goederen. Wanneer je een erfenis ontvangt maar de overledene heeft van tevoren al bepaald dat de goederen die jij gaat ontvangen uitsluitend voor jou zijn, dan valt dit niet onder de gemeenschap van goederen. Hier is dan een uitsluitingsclausule voor opgesteld. Dit noemen ze een erfenis met uitsluitingsclausule. Het is dan dus zo dat de spullen waar een uitsluitingsclausule op van toepassing is nooit vallen onder de gemeenschap van goederen en de partner op die spullen dus ook geen aanspraak kan maken wanneer er sprake is van een scheiding.

Er zijn ook verknochte goederen en schulden, echter zitten hier wel strenge eisen en voorwaarden aan vast die door de Hoge Raad vastgesteld zijn. Dit hebben zij gedaan zodat niet te pas en te onpas teruggevallen kan worden op het feit dat bezittingen verknocht zijn wanneer men in scheiding ligt. Een ontslagvergoeding is bijvoorbeeld niet verknocht, maar een invaliditeitspensioen wel.

Welke kosten heeft trouwen in gemeenschap van goederen

Wat kost het trouwen in gemeenschap van goederen nu eigenlijk? Dit is geheel afhankelijk van hoe jullie het willen en welke notaris dat jullie kiezen. Gemiddeld kan je rekenen op een bedrag van om en nabij de 190 euro. Trouw je in beperkte gemeenschap van goederen, dan heb je geen notariskosten en kan je, wanneer je dat wilt, zelfs gratis trouwen in je gemeente. Dit is dan wel op bepaalde dagen in de week. Welke dag er gratis getrouwd kan worden is per gemeente verschillend. 

De enige kosten die je dan hebt zijn de kosten van het trouwboekje mocht je dit willen. Er zijn ook genoeg stellen die daar geen waarde aan hechten en zelfs een trouwboekje niet hebben. Wij ook niet. Wij hebben er voor gekozen om niet extra te betalen voor een trouwboekje en hebben een trouwakte gekregen na ons huwelijk. Wat mij betreft meer dan voldoende. Een trouwboekje vond ik zelf een heel klein beetje ouderwets.

Welke keuze is de juiste?

Welke keuze nu de juiste is dat kan ik natuurlijk niet zeggen. Dat is geheel afhankelijk van jullie wensen en jullie situatie. Wij zijn voor januari 2018 getrouwd en dus standaard getrouwd in gemeenschap van goederen. We hebben alles samen opgebouwd en wat van Jerry is, is van mij en andersom ook. Ik vertrouw er dan ook op dat hij geen schulden achter mijn rug om maakt. Volgens hem krijg ik de banden van de auto als wij gaan scheiden en neemt hij het stuur, haha. Echter kan ik me wel voorstellen dat het lastig is om de juiste keuze te maken. Niemand gaat er vanuit dat je trouwt om weer te gaan scheiden, maar je weet het immers nooit.

Ik heb in ieder geval geprobeerd om wat duidelijkheid te stellen en jou in jouw keuze te helpen.

Ben jij getrouwd op huwelijkse voorwaarden of in gemeenschap van goederen?



7 gedachten over “Trouwen in gemeenschap van goederen, do or don’t?”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *