Trier, de oudste stad van Duitsland met Romeinse overblijfselen

Trier, de oudste stad van Duitsland met Romeinse overblijfselen

Ik maakte voor het eerst kennis met Trier toen we hier in Havo 5 naartoe op excursie gingen. Eerlijk gezegd kan ik me heel weinig van deze excursie herinneren. Daarom besloten we deze stad nog een keer een bezoekje te brengen. Het was op de route van Luxemburg naar onze eindbestemming in Duitsland . Omdat we een plek voor een break zochten, werd dit onze tussenstop. Trier is de oudste stad van Duitsland en werd in 16 voor Christus gesticht. Trier is een prachtige stad en er zijn veel Romeinse overblijfselen bewaard gebleven. Ga je binnenkort naar Trier, dan zijn dit mijn tips waarbij bezoeken echt de moeite waard is.

Trier; wat te doen in de de oudste stad van Duitsland. Met romeinse brug, keizerthermen, amfitheater en sushi.

Porta Nigra

Zodra je de stad binnenkomt, zie je zwarte poort al, oftewel de Porta Nigra. Deze poort is het bekendste monument uit de Romeinse tijd. Je kan deze poort perfect als coördinatiepunt te gebruiken. De Porta Nigra stemt af uit de tijd van de romeinen en is gebouwd van grote quaderstenen. Ze wegen ongeveer zes ton per steen

De porta nigra in Trier

De Römerbrücke

In Trier heb je ook nog een oude Romeinse brug, de Römerbrücke. Deze stamt deels uit de tweede eeuw na Christus. De brug staat samen met de andere Romeinse monumenten van Trier op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. Hierom  zal de brug niet meer gerenoveerd worden.  Tenzij er natuurlijk noodzaak is en het gevaarlijk is om dit niet te doen.

De Römerbrücke in Trier

De St. Peter’s kathedraal

Als je de stad uitloopt, kom je aan bij de Dom, oftewel de St. Peter’s kathedraal. De Dom staat op een voormalig Constantijns paleiscomplex wat in 328 gedeeltelijk werd afgebroken. De kerk die in 330 werd gebouwd was wel 4x zo groot als de huidige Dom. Helaas was er weinig van de Dom over na vernielingen en is in 1200 een deel afgebroken en vervangen, maar de Romeinse invloeden zijn nog goed zichtbaar. Het mooiste in de kathedraal vond ik de grote orgel. Wil je even tot rust komen, trek je dan terug op het binnenpleintje. Een bezoekje is dus zeker de moeite waard.

De St Peter's kathedraal in Trier

Sushi!!

Je moet echt sushi gaan eten in Trier, als je daar tenminste net zo gek als ik op ben. Ik weet niet meer precies hoe de tent heet. Er is maar 1 all you can eat sushi tent in Trier, volgens mij. Bij de Porta Nigra ga je naar de binnenstad. Volg niet de weg die er recht voor ligt maar neem de weg aan de rechterkant. De sushi die ze hier hebben is heel anders dan in Nederland. Ik vond het vooral erg verassend. Sushi, durfde mijn man overigens voor het eerst te eten in dit restaurant. Tegenwoordig is hij er net zo gek op als ik.

Sushi eten in Trier

De keizer thermen

Heb je nog niet genoeg gezien van Trier? De Keizer Thermen, moet je dan echt bezoeken. Dit is 1 van de grootste badencomplexen die nog over is van het Romeinse Rijk. Ook Het amfitheater, welke plek heeft voor 20.000 toeschouwers is erg leuk, ook al heb ik al mooiere amfitheaters gezien.

De keizerthermen in Trier

Ik vond Trier best een donkere stad, maar de oudheid die je hier vind is met geen pen te beschrijven. Trier ligt niet heel erg ver van Nederland vandaan en is daarom zeker de moeite waard om te bezoeken. Helemaal nu we waarschijnlijk voorlopig nog niet buiten Europa kunnen reizen. Na Trier, hebben we onze mini roadtrip vervolgd naar Monschau, een prachtig en romantisch dorpje in de Duitse Ijffel.

Ga jij er deze zomer nog op uit? Blijf je dan een beetje in de buurt, ga je wel vliegen of blijf je liever in eigen land?10 gedachten over “Trier, de oudste stad van Duitsland met Romeinse overblijfselen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *