De too good to go app: Stop voedselverspilling!

De too good to go app: Stop voedselverspilling!

De too good to go app? Wat is dat?

De laatste tijd ben ik helemaal in too the too good to go app. Ik moet eerlijk bekennen dat ik deze app al een hele tijd op mijn telefoon heb staan hoor, maar ik had al bijna een jaar niks meer besteld. Of beter gezegd: geen maaltijd meer gered van de prullenbak. Want dat is het principe achter de too good to go app, samen tegen voedselverspilling. Als ondernemers iets over hebben wat ze niet meer kunnen verkopen, dan kun jij dat voor een klein prijsje via de too good to go app bestellen.  Supermarkten, bakkerijen maar ook restaurants kunnen zo hun overgebleven producten kwijt en de consument krijgt een lekkere verrassingsbox vol, want het zijn vaak meerdere producten.

Hoe werkt de too good to go app?

Als eerste download je via de appstore de app: too good to go. Vervolgens registreer je je, of meld je je aan met je facebook. Super handig, want dan hoef je niet al je gegevens weer in te vullen.  Je kunt handmatig de afstand die je wilt rijden invullen, de good to go app berekend zelf door middel van gps waar jij je bevind.  Verder kun je nog selecteren op categorie (maaltijden, brood & gebak, boodschappen en andere). Eet je liever geen vlees of vis, dan kun je vegetarisch of veganistisch selecteren).

Je kunt zelfs de afhaaltijden selecteren, zodat je dit kunt combineren met je werktijden. Ideaal dus. Wel is het soms echt jagen op bepaalde deals hoor. Vooral de Lidl deals zijn echt geliefd. Vervolgens betaal je je gekochte deal met ideal en haal je je box op de aangegeven tijd op. In de winkel wordt de deal weggeswiped, en ga je met een tas of doos vol lekkere dingetjes weer naar huis.

too good to go app tegen voedselverspilling

Wat zit er in een too good to go box?

Wat er in de box zit, weet je nooit van te voren. Het heet dan ook niet voor niks een verrassingsbox. Dit kunnen producten zijn die tegen de datum aan zitten maar ook versere producten. Vaak zijn het de producten die de consument niet meer in de winkel wilt kopen, omdat ze te “oud” zijn. Of het zijn maaltijden die bijvoorbeeld over zijn gebleven van een buffet. Ik zie ook vaak ontbijt deals voorbij komen van hotels bijvoorbeeld. Kortom, het is de bedoeling dat je de spulletjes van de prullenbak redt. Als ze niet gekocht worden, verdwijnen ze namelijk in de kliko.

Voordelen too good to go app

De too good to go app heeft veel voordelen. Zo kun je voor een prikkie, heerlijke dingen scoren. Zoals ik al eerder schreef, heeft een box altijd 3 x de waarde dan dat je er voor betaald.

Daarnaast kom je op plekken waar je normaal misschien niet zo snel zou komen. Zo leerde ik een bakker kennen, vlakbij, waar ik nog nooit van gehoord had.

Je gaat voedselverspilling tegen. Van al het voedsel dat supermarkten in Nederland aanbieden, wordt gemiddeld 98,3% verkocht. 1,7% van het voedsel, komt niet bij de consument terecht. Dit laat onderzoek zien uitgevoerd door supermarkten, het Centraal Bureau Levensmiddelenhandel (CBL), Wageningen Universiteit & Research (WUR) en het ministerie van Landbouw, Natuur & Voedselkwaliteit onder de vlag van de stichting Samen Tegen Voedselverspilling (STV).

Door het kopen van een too good to go box, draag je er dus aan bij dat dit voedsel van de prullenbak gered wordt. Ook eet je dingen, die je normaal misschien niet zo snel zou kopen. In mijn box zat bijvoorbeeld een soort gekrulde sla, die ik nog nooit eerder had gegeten, maar die super lekker was. Ook leerde ik kiwibessen kennen, waar ik nog nooit van gehoord had.

too good to go app

Nadelen too good to go app

Je moet soms echt jagen op deals, de populairste deals zijn altijd erg snel uitverkocht. Ook weet je van te voren nooit wat je krijgt. Bij de supermarkt deals zitten vaak vleeswaren, dus die sla ik over. Ook de restaurants sla ik normaliter over omdat je niet weet of er vlees bij zit. Zonde als de helft alsnog in de kliko beland, want dan red je geen maaltijd van de vuilnisbak en ga je voedselverspilling niet tegen. Het zou fijn zijn als meerdere winkels bijvoorbeeld speciale vleespakketten en speciale groente pakketten zou maken. Ik denk dat er op die manier nog veel meer te redden valt. Daarnaast zijn de afhaaltijden soms echt heel krap (15 minuten), zit je vast in het verkeer, dan heb je pech…want na de afhaaltijd kan er niet meer geswiped worden.

Mijn ervaring met de too good to go app

Lidl

Ik las al weken op facebook over de too good to go boxen van de Lidl, maar ik had er nooit eentje weten te bemachtigen. Toen ik ze in de too good to go app zag staan, aarzelde ik geen seconde en bestelde ik meteen 2 pakketten bij 2 verschillende Lidls, want ik was erg benieuwd wat de verschillen zouden zijn. Daarnaast kan een beetje variatie natuurlijk helemaal geen kwaad. Overigens kun je ook niet meer dan 1 box per persoon kopen bij de Lidl, zodat een ander ook een kans heeft. Op een zaterdag kon ik beide boxen ophalen en de ophaaltijd was ontzettend breed, namelijk tussen 13 en 19 uur. Perfect dus!

We reden eerst naar de Lidl in Hoek van Holland. Mijn man haalde de doos op en zette het in de kofferbak. Ik had er dus niks van gezien en was zo nieuwsgierig. En…en…en.. vroeg ik. Zijn antwoord was dat het een mooi doosje vol was, maar toen ik hem vroeg wat er dan in zat, kwam er alleen “kiwi” uit zijn mond. Ik verwachtte maar niet teveel en we reden door naar de Lidl in Maassluis. Daar haalde ik de box op, ik moest eerst met een karretje achteraan sluiten in de rij. Geen probleem! Vervolgens bij de kassa stond er geen doos klaar, oeps! Na een half uur wachten, liep ik als een blij ei de winkel weer uit met mijn verrassingsbox.

Thuis aangekomen, kon ik de buit pas echt inspecteren. Jeetje wat was dit veel! Ik had €2,99 per box betaald maar de waarde was volgens mij wel meer dan 3 x. Overigens zat er in de box van de Lidl in Hoek van Holland natuurlijk  veel meer dan alleen de kiwi’s, dit was de grootste box. Alleen de frambozen hadden schimmel en daar kon ik niet heel veel meer van redden, maar de rest van de box bevatte ontzettend veel verse groente en fruit. Meer dan genoeg voor de hele week. Deze box uit de too good to go app is dus voor herhaling vatbaar.

Op het moment dat deze blog online komt, heb ik al meerdere ervaringen met de Lidl boxen. Ik kwam er al snel achter dat ik met de eerste twee boxen wel heel erg verwend ben hoor. Desalniettemin, vielen de andere boxen ook niet tegen hoor en kon ik makkelijk mijn diepvries vullen. Maar er zit wel een heel groot verschil tussen de verschillende lidl’s.

too good too go lidl

L’ocean Atlantique

Op een zondag had ik niet zoveel zin om te koken en ik was er recent achter gekomen dat deze zaak halal was. Ik bestelde daarom 2 kipboxen, want ik was erg benieuwd. Het pakket zou een waarde van €13,50 moeten hebben. Nou ik kan je zeggen dat we echt heerlijk hebben gegeten. De maaltijd was meer dan voldoende. De afhaaltijd was tussen 15.30 uur en 15.45 uur, een best kort tijdsvak. Maar ik was ruim op tijd, dus dat was geen probleem.

Toen ik op de kaart keek, zag ik dat de duurste maaltijd €10,99 was en dat was voor een mixgrill. Wij kregen kippenvleugeltjes/borrelhapjes mee. Deze maaltijd kostte maar €8,99 en had dus niet de waarde van €13,50 die in de too good to go app stond. Ook zaten er koude frietjes bij het menu. Dat was toch een beetje jammer… maar goed we hadden meer dan voldoende en we komen zeker nog een keertje terug bij deze zaak, maar dan niet met een deal vanuit de too good to go app, maar om zelf iets uit te kiezen. Deze zaak was namelijk alles behalve duur, ik zag dat je voor €5,- al een vismenu had.

goedkoop eten uit restaurant

Bakkerij van Malkenhorst

Ik kende bakkerij van Malkenhorst nog niet voor de too good to go app. Er ging een hele nieuwe wereld voor me open toen ik er naar toe reed en een hele winkelstraat zag die ik nog niet kende. Moet je nagaan, ik woon al 11 jaar in het Westland. Ik had wel al heel veel positieve verhalen gelezen over deze bakkerij op diverse facebook groepen. Toen ik de deal voorbij zag komen in de app, heb ik hem meteen aangeschaft. Ik heb ook geen seconde spijt gehad. Wat een heerlijk pakket zeg en zo ontzettend veel. Ik kreeg 3 hele broden, 4 halve broden, 4 eierkoeken, 2 gevulde koeken en een slagroom taartje en dat terwijl ik maar €4,99 had betaald. Geen geld dus!

Broodpakket van too good to go

Sprinkles Bakery

Terwijl ik het adres zat op te zoeken van de Lidl, waar ik een box moest ophalen, kwam er een deal voorbij van de Sprinkles Bakery in de too good to ga app. 2 taarten probeerden mij te verleiden op het scherm van mijn telefoon en ik besloot dan ook te swipen om de deal aan te schaffen. Ik had nog nooit van de Sprinkles Bakery gehoord, maar de taarten zagen er wel heel lekker uit. Ik was dus even vergeten dat ik op de gezonde tour was….oeps!!!

We moesten bijna een half uur rijden voor de deal en op de terugweg stonden we vast in de file. Bijna 1,5 uur voor een doosje lekkers, het moet niet gekker worden. Mijn man verbood mij dan ook om nog iets via de too good to go app te kopen. Het waren helaas geen taarten waar mijn man mee terug naar de auto kwam, maar een doosje met ander lekkers. Vooral veel brownie achtige cakejes. Machtig maar heerlijk.

too good to go

Mijn eindoordeel over too good to go

Ik vind de app geweldig, en de gedachte er achter die draait om voedselverspilling tegen te gaan vind ik nog geweldiger. Het is leuk om voor een klein bedragje iets leuks uit te proberen. Nou ben ik gek op verrassingsboxen hoor, ik keek ook altijd uit naar mijn kerstpakket. Niet de vvv bonnen van de laatste jaren (waar ik overigens ook heel blij mee was), maar echt de ouderwetse eetdozen, vol met spulletjes die je zelf nooit zou kopen. Ik ben ook altijd gek op de monsterbox en de scoopy verrassingsbox en bestel ze dan ook steevast voor mezelf en mijn moeder. Zo nu en dan ook voor mijn zusje, maar dan hoef ik haar niet eens te vertellen dat ik het besteld heb. Ze weet gewoon dat ik de enige ben die daar stapelgek op is.

De too good too go box is dus wat mij betreft echt een aanrader. Ik ben nog niet teleurgesteld en heb nog van alles kunnen genieten. Wel vind ik het jammer dat de supermarkt boxen ook vlees bevatten. Het zou fijn zijn als er ook een vis en vega variant van bestaan. Misschien bestaan die in andere regio’s wel hoor, maar hier heb ik ze nog niet gezien. Ik zou de too good to go app niet alleen downloaden als je het wilt gebruiken om te besparen. Dan kun je namelijk teleurgesteld worden als de box vol producten zit die je niet gebruikt. Ook moet je de waarde van de box met een korreltje zout nemen. Maar als je het wilt doen tegen voedsel verspilling, dan moet je de too good to go app zeker downloaden.

Ik heb me voorgenomen om elke week een Lidl box proberen te bemachtigen. Misschien zelfs wel 2. Zo heb ik elke week voor een prikkie, groente en fruit in huis en de boxen van de Lidl zijn me nog niet tegengevallen. Ook ben ik van plan om 1 keer per maand een box bij de bakker te bestellen om zo de diepvries weer aan te vullen met brood en een cheatday in te lassen als er een lekker taartje in zit, haha!

Heb je net een box aangeschaft met allerlei groente? Kijk dan even tussen mijn recepten als je inspiratie nodig hebt, wat je er mee moet maken. Er is overigens ook een echt too good to go kookboek, die mag niet missen in je boekenkast natuurlijk.

Ken jij de too good to go app al en wat doe jij tegen voedselverspilling?21 gedachten over “De too good to go app: Stop voedselverspilling!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *