De lekkerste Italiaanse risotto in de crockpot maken

De lekkerste Italiaanse risotto in de crockpot maken

Het is een echte klassieker: risotto in de crockpot. Met onderstaand recept maak je een overheerlijke risotto met een twist, namelijk tomatenrisotto. Deze risotto in de crockpot maak je met gele kerstomaatjes, wat kaas en natuurlijk risottorijst. Daarnaast zijn kruiden natuurlijk ook aan te raden. Onder het recept vind je ook nog enkele tips voor het maken van de perfecte risotto, want het kan best even wennen zijn om risotto in de crockpot te maken. Lees dus snel verder!

Risotto in de crockpot

De risotto in dit recept maak je met een crockpot. Dit apparaat heeft een speciale rijst/risotto functie. Door de risotto in de crockpot te bereiden, bespaar je 8 minuten vergeleken met risotto in een pan. Tijdens het wachten op de crockpot kun je nog wat bakken, zoals zalm of paddenstoelen. Het resultaat is een overheerlijke risotto waar menigeen van zal watertanden!

Benodigde ingrediënten voor tomatenrisotto

 • 600 ml groentebouillon
 • 300 gram risotto
 • 1 klein blikje tomatenpuree (ongeveer 2 el)
 • 1 ui
 • 2 teentjes knoflook
 • 300 gram kerstomaatjes
 • 20 gram roomboter
 • Geraspte (Parmezaanse) kaas
 • Peper
 • Zout
 • Olijfolie
 • Verse basilicum

Zo maak je het

Zet de crockpot op brown of saute en druk op de startknop. Als de pan heet genoeg is, kun je wat olijfolie in de pan doen. Bak hierin de ui en knoflook in. Voeg vervolgens de tomatenpuree toe en bak deze mee op middelhoog vuur. Voeg ook de kerstomaatjes toe en daarna de risottorijst. Bak daarna de citroenrasp mee en voeg de bouillon toe aan het mengsel. Roer het even door. Zet de crockpot op stop en doe het deksel op de pan. Zet de crockpot op druk. Het symbool hiervan op de crockpot is een wolkje met kruisje erdoor. Vervolgens druk je op de knop risotto/rijst. De machine gaart het automatisch op lage druk voor 12 minuten. Druk op de startknop.

Onder het wachten

Rasp een klein blokje Parmezaanse kaas terwijl je op de crockpot wacht en bak nog wat extra’s indien gewenst. Denk bijvoorbeeld aan paddenstoelen. Zet de crockpot op stop als de risotto klaar is. laat de stoom eruit door de knop boven op het deksel op het symbool met het wolkje te zetten. Pas wel op je handen in verband met de stoom. Haal het deksel eraf en roer de risotto goed door. Voeg vervolgens de kaas en boter toe. Breng het op smaak met zout en peper. Verdeel de risotto over de borden en serveer met wat verse basilicum.

De korrel voor de perfecte risotto

Om de perfecte risotto te maken heb je natuurlijk rijst nodig. Kies je risottorijst daarom zorgvuldig. De bekendste en meest voor de hand liggende risottorijst is Arborio. Een prima keuze dus. Er zijn ook minder bekende soorten, zoals de carnaroli. Deze risotto rijst bevat meer zetmeel en heeft een stevigere korrel. Hierdoor krijg je een romige risotto rijst. Door veel kookliefhebbers wordt deze rijst daarom als de perfecte risotto rijst beschouwd.

De beste pan

Veel mensen maken de fout om de risotto in een veel te brede pan te maken. De rijst krijgt teveel ruimte in een brede pan, waardoor het in een ondiepe laag gaart. Bij risotto wil je dat de korrels bij elkaar langs schuren, want zo komt er meer zetmeel vrij. Kies daarom voor een smalle, hoge pan en een houten spatel. Je kunt de risotto dan goed doorroeren.

Olie voor in de risotto

Vaak begint het maken van risotto met knoflook en ui fruiten in een laagje olijfolie. Je slaat echter een belangrijke stap over als je vervolgens meteen de rijst en water toevoegt. De rijst moet namelijk eerst in de olie bakken. Hierbij moet alle rijst bedekt zijn met wat olie. Ze worden dan mooi glazig. De smaak van de risotto wordt door de olie geoptimaliseerd. Het heeft ook een positieve invloed op de bite van de risotto.

Risotto en bouillon

Van zichzelf heeft rijst weinig smaak. Als je hem in een bouillon gaart nemen de korrels echter meer smaak en aroma op. Kies daarom voor een smaakvolle en sterke bouillon. Je kunt de bouillon zelf maken, maar je kunt ook een blokje gebruiken. Bouillon in een glas is echter wel smaakvoller. Verwarm de bouillon in een pan, net onder het kookpunt. Zet het vuur vervolgens op de laagste stand. Op deze manier voorkom je dat de bouillon teveel afkoelt. Het kookproces verstoort als je koude bouillon aan de rijst toevoegt. Je kunt de bouillon daarom beter in etappes toevoegen. Wacht tot het is opgenomen en voeg dan meer bouillon toe. Met deze methode kun je voorkomen dat de risotto te zompig wordt.

De perfecte risotto door veel te roeren

Er komt meer zetmeel vrij in de rijst als je roert tijdens het koken. Hoe meer je roert, hoe meer zetmeel er vrijkomt. Hierdoor wordt je risotto ook veel smeuïger. Roeren is dan ook een essentieel onderdeel van het kookproces. Overdrijven is echter ook niet nodig. Als je te weinig roert, wordt de risotto niet smeuïg. Je loopt dan het risico dat de risotto aanbrandt. Als je teveel roert, blijft er weinig over van de rijst. Je krijgt dan een plakkerig papje. Roer de rijst dus regelmatig door, maar las zo nu en dan pauzes in.

Risotto nagaren

risotto in crockpotGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *