Het lekkerste Tjauwmin recept om zelf te maken
Tjauw Min is een traditioneel Surinaams gerecht dat bestaat uit gebakken noedels en groenten, en vaak wordt geserveerd met kip, varkensvlees of garnalen. Het is een populair gerecht in Suriname en wordt vaak gegeten tijdens feesten en speciale gelegenheden. Omdat wij geen varkensvlees eten en ik allergisch ben voor garnalen, deel ik graag met jullie mijn tjauwmin recept met kippenvleugels uit de oven. Ik gebruik overigens de Chow Mein Noodles van het merk Combino. Deze zijn verkrijgbaar bij de Lidl en lekker budget proof. Ook niet erg onbelangrijk in een tijd waarin boodschappen stervensduur zijn geworden. Dit recept is voor ongeveer 4 personen, maar afhankelijk van hoe dikke eters jullie zijn, blijft er vaak wel wat over.
Wat is Tjauwmin
Tjauw Min is een gerecht uit de Surinaamse keuken dat bestaat uit gebakken noedels, groenten en vlees. Het is een populaire maaltijd in Suriname en wordt vaak geserveerd tijdens feestelijke gelegenheden en bij speciale gelegenheden.
Het gerecht wordt op smaak gebracht met sojasaus, zout en (zwarte) peper. Wij gebruiken zelf geen zwarte peper, omdat Jerry daar altijd last van zijn maag van krijgt. Het tjauwmin recept kan natuurlijk worden aangepast aan de individuele smaak van de kok. Sommige mensen voegen bijvoorbeeld extra kruiden en specerijen toe om het gerecht pittiger te maken. Anderen kiezen ervoor om het wat zoeter te maken door suiker of honing toe te voegen. Ook kan je natuurlijk kiezen voor wat extra sojasaus. Er zijn talloze variaties. Tjauw Min wordt vaak geserveerd met plakjes hardgekookt ei en baka bana, een lekker vegetarisch hapje gemaakt van bakbanaan.
Het is een heerlijk gerecht met een unieke smaak en wordt vaak beschouwd als een van de iconische gerechten van de Surinaamse keuken. omdat het zo klaar is, vind ik het wel echt comfy food en maak ik het vaak als ik weinig tijd heb.
Een hoofdgerecht of bijgerecht?
Tjauw Min kan worden geserveerd als hoofdgerecht, maar het is ook een geweldig bijgerecht bij andere Surinaamse gerechten zoals Roti, Saoto soep, en Bami. Of je nu een Surinaamse bent die op zoek is naar een traditioneel gerecht, of gewoon een liefhebber bent van lekker eten, Tjauw Min is zeker de moeite waard om uit te proberen!
Het lekkerste Tjauwmin recept
Zoals ik eerder schreef, zijn er talloze variaties. Zelf vind ik de tjauwmin het lekkerste als je de sojasaus van Shishado gebruikt. Deze is verkrijgbaar bij de beeste toko’s. Heb je geen toko in de buurt? Dan kun je natuurlijk gewoon zoete en zoute sojasaus gebruiken van Conimex of een soortgelijk merk. Dit is verkrijgbaar in de meeste supermarkten. Ik maak deze noedels vaak vegetarisch, zodat iedereen mee kan eten. Wel maak ik ernaast kip uit de oven.
Wat heb je nodig voor dit Tjauwmin recept?
- 1 pakje chow mein noedels van de Lidl
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 1 stukje gember
- 1 Spaanse peper
- 1 stronk paksoi
- een groot bakje tauge
- 2 kleine maggiblokjes
- 1 laurierblaadje
- 3 pimentkorrels
- 4 eetlepels shishado sojasaus ( ik koos voor de zoet zout marinade)
- 5 takjes selderij
- zout en peper naar smaak
- zonnebloem olie
- Olijfolie
Bereidingswijze van Tjauwmin
Als eerste zet je een pan water op het vuur met een beetje olijfolie en zout. Als het water kookt, dan doe je de noedels er in en zet je het vuur uit. Doe de noedels een paar minuutjes in het water. Zodra ze gaar zijn, giet je het af met koud water. De Chow mein noedels van de Lidl hoeven niet lang in het water te blijven, uit mijn hoofd een minuutje of 4. Kijk achter op je noedels verpakking hoe lang jouw noedels in het water moeten blijven.
Intussen schil je de knoflook en uien en snijd je deze in kleine stukjes. Hetzelfde doe je met de gember en de peper. Wil je je gerecht wat pittiger, dan behoud je de pitjes van je peper, zo niet dan verwijder je deze.
Bak je knoflook, uien, peper goudgeel en voeg vervolgens de gember, peper, laurierblaadje en pimentkorrels toe.
Daarna voeg je de maggiblokjes en zout en peper toe.
Intussen was je de paksoi en snijd je deze heel fijn. Voeg deze vervolgens toe en pak het 2 minuutjes door.
Daarna voeg je de noedels en de sojasaus toe. Heb je geen shishado sojasaus kunnen vinden? Gebruik dan 2 eetlepels zoute en 2 eetlepels zoete sojasaus.
Meng het geheel goed.
Intussen was en snijd je de selderij heel fijn. Deze en de taugé voeg je als laatste toe. Als je de taugé eerder toevoegt, wordt het helemaal slap. Het is de bedoeling dat het goed knapperig wordt.
Meng alle ingrediënten goed door elkaar en je bent alweer klaar met dit tjauwmin recept. Easy peasy he?
Je kunt eventueel wat oestersaus toevoegen voor een extra smaakdimensie. Ik heb het in dit recept niet gedaan vanwege een allergie. Als je allergisch bent voor schaaldieren, kun je dit beter niet doen.
Ben je gek op vlees? Dan kun je hier lekkere Surinaamse kippenvleugels bij maken, uit de oven. Super lekker! Iedereen is er hier gek op.
Wil je dit gerecht maken voor een feestje? Maak er dan Surinaamse vleesbroodjes bij en ik kan je garanderen dat deze tot de laatste kruimel worden opgegeten. Hier in ieder geval wel.