Tips voor het vinden van de geschikte vogelkooi

Tips voor het vinden van de geschikte vogelkooi

De vrolijke vogel maatjes

Een kanarie of parkiet als huisdier maakt een huis gezellig. De vogels hebben een mooi uiterlijk en laten zich meermalen horen met hun gezang. De intelligente vogels zijn het liefst met zijn tweeën. Wil je liever geen kuikentjes dan zijn twee mannetjes jouw keuze.

Eisen van een vogelkooi

De behuizing van vogels kan zijn een volière of kooi. Een volière is een buitenverblijf en de vogelkooi is geschikt voor in de woning. Er zijn wel wat eisen waaraan een vogelkooi moet voldoen. De afmeting van de kooi moet ruim genoeg zijn om twee vogels te huisvesten. Ze moeten zich goed kunnen bewegen en fladderen. Vooral de breedte is belangrijk omdat smalle kooien een vogel belemmert om te vliegen. Kies bij voorkeur een kooi met horizontale spijlen zodat ze kunnen klimmen. Plaats zitstokken op verschillende hoogten en zorg dat elke vogel zijn eigen rvs-voederbakje heeft. Vogels hebben elke dag behoefte aan vers water. Schelpenzand wordt veel gebruikt als bodembedekker in de vogelkooi maar beter is om een stofvrije bedekker te nemen bijvoorbeeld papierpellets.

De juiste voeding

Een mix van zaden is de beste voeding. De parkiet is kieskeurig en zal de lekkerste zaden als eerste eten. Een goede mix bevat gierst, haver en graszaden. Het is belangrijk dat je let op de hoeveelheid. Een parkiet heeft per dag ongeveer 7,5 gram nodig. Een andere mogelijkheid zijn pellets die zaad en fruit bevatten. Naast de basisvoeding vinden parkieten groenvoer lekker. Vooral wortel en witloof, andijvie en als fruit appel, peer en banaan. Een belangrijke toevoeging is eivoer. Het is als supplement verkrijgbaar, maar kan ook zelf gemaakt worden. De parkiet vindt het erg lekker en het is goed voor zijn vitaliteit.

Zoals bij knaagdieren de tanden heel het leven blijven groeien is dat bij de parkiet zijn snavel. Met voldoende knagen slijt de parkiet zijn snavel. Ideaal is daarvoor een kalksteen die verkrijgbaar is in de speciaal zaak. De steen bevat kalk en fosfor wat ook nog zorgt voor sterke botten.

Dit artikel is ontstaan door middel van een betaalde samenwerking.4 gedachten over “Tips voor het vinden van de geschikte vogelkooi”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *