Tips voor een roadtrip door Europa (tijdens Corona)

Tips voor een roadtrip door Europa (tijdens Corona)

Vorige week vertelde ik dat ik toch een roadtrip door Europa had gemaakt, ondanks de corona crisis. In dat artikel lees je ook waar we precies zijn geweest en wat we hebben beleefd. Het was al met al een prachtige ervaring die ik zeker niet had willen missen. Overweeg jij om een soortgelijke reis te maken? Lees dan snel verder, want in dit artikel geef ik je een aantal handige tips. Een lange autorit met kind kan een uitdaging zijn maar is tegelijkertijd ook echt zo leuk!

Download de reis-app van Buitenlandse Zaken

Dit is misschien wel de belangrijkste tip, daarom geef ik hem als eerste. Vooral als je gaat reizen tijdens deze gekke coronatijd, is het belangrijk dat je het actuele reisadvies van Buitenlandse Zaken in de gaten houdt. Dit kun je doen door de reis-app van Buitenlandse Zaken op je smartphone te installeren en deze regelmatig in de gaten te houden. Zo hebben wij ook ons reisschema af en toe aangepast. We wilden bijvoorbeeld graag langs Genève, maar helaas kreeg dat gebied code oranje. Daarom reden we door naar Milaan. Ook Inssbruck hebben we overgeslagen, omdat deze stad code oranje kreeg.

Houd rekening met de verplichte coronatest

Kom je net als wij uit Zuid-Holland? Dan is het handig om te weten dat je dan verplicht bent om in Duitsland een coronatest te doen. Inmiddels zijn daar nog een aantal provincies die aan de lijst zijn toegevoegd. Wij reden op de terugweg via Duitsland en konden door middel van hotelboekingen aangeven dat we 14 dagen lang niet in Zuid-Holland waren geweest. Hierdoor hoefden wij de test gelukkig niet te doen en konden we gewoon door rijden.  roadtrip tips

Tips voor als je reist met de auto

Ga goed voorbereid de weg op

Als je met de auto gaat, is het een goed idee om je auto van tevoren goed te (laten) checken. Ik raad je ook een lidmaatschap met Europa dekking van de ANWB aan. Als je die hebt, zul je niet alleen bij pech goed worden geholpen door de ANWB maar kun je ook nog eens gratis kaarten van Europa halen in een ANWB-shop.

roadtrip europa 3Zorg er ook voor dat je een EHBO-doosje, gele hesjes en gevarendriehoek in de auto hebt. Natuurlijk ga je er niet vanuit dat je onderweg iets overkomt, maar mocht er toch wel iets gebeuren dan ben je in ieder geval goed voorbereid.

Houd rekening met wegwerkzaamheden in Zwitserland en Duitsland

Houd er rekening mee dat ze in Zwitserland en Duitsland overal bezigzijn met de weg, wat voor extra reistijd kan zorgen. Ook bij de Gotthardtunnel kunnen files ontstaan, gelukkig hebben wij hier geen last van gehad.

Handige tips over Zwitserland en Italië

Neem een tussenstukje voor je stekkers mee

De stekkers in Italie en Zwitserland zijn anders. Mijn telefoonoplader paste er gewoon, in maar de stekker van mijn rijstkoker bijvoorbeeld niet. Je hebt dan een tussenstukje nodig, dus die kun je het beste meenemen.

Zwitserland is geen EU-land

Hoewel Zwitserland is omringd door EU-landen, behoort het land zelf niet tot de Europese Unie. Daarom kun je in dit land niet vanuit je bundel internetten, bellen en sms’en. Dat is wel een goede om even rekening mee te houden. Wij hebben onze roaming uitgezet, zodat we achteraf niet werden verrast met een hoge telefoonrekening. Je kan in Zwitserland trouwens ook het beste pinnen, want anders rekenen ze voor 1 CHF gewoon 1 euro, terwijl het eigenlijk 90 cent is.

Kook zoveel mogelijk zelf in Zwitserland

Houd er ook rekening mee dat Zwitserland erg duur is. In Interlaken zit een Lidl waar je dus wel wat goedkoper boodschappen kunt doen. Het beste kun je dus naar plekken gaan waar een Lidl in de buurt zit en daar boodschappen doen. Je kunt dan ook het beste gewoon zoveel mogelijk in het appartement of huisje waar je verblijft zelf koken in plaats van uiteten gaan.

Koop voor Zwitserland een tolvignet

Als je met de auto naar Zwitserland gaat, heb je een tolvignet nodig. Deze kun je kopen bij de ANWB of bij een tankstation net voor de grens.

Tol in Italië betaal je via tolpoortjes

In Italië betaal je ook tol, maar dat doe je in dit land bij tolpoortjes. Het is wel handig om dan een creditcard bij je te hebben, want bij de poortjes waar je met cash geld kan betalen zijn de rijen vaak erg lang. 

Lees de recensies voor je iets boekt!

Lees goed de recensies op bijvoorbeeld Booking.com en Airbnb, voordat je een overnachting boekt. Dan verklein je namelijk zo goed mogelijk de kans dat je tijdens de roadtrip (net als wij) op een plek slaapt die je eigenlijk helemaal niet fijn vindt.

straatsburg

Last but not least: geniet!

En als laatste: geniet en maak je zo min mogelijk zorgen! Als je een roadtrip maakt kan alles anders gaan dan hoe je het van tevoren had gepland. Daarom raad ik aan om niet al te veel dingen van tevoren te plannen en de planning die je wel hebt een beetje los te laten. Wij maakten de reis in eerste instantie zonder een concreet plan. We wisten zelfs niet wanneer we terug zouden komen. We hadden erop gerekend drie weken weg te zijn, maar door alle ontwikkelingen omtrent Corona werden het er twee.

Vooral in deze tijden kunnen maatregelen en reisadvies continue veranderen. Gister heeft de minister president in de persconferentie daarom ook nogmaals benaderd dat je niet moet afreizen naar landen waar het code oranje of rood is. Houd die maatregelen en het reisadvies van Buitenlandse Zaken goed in de gaten, maar probeer ondertussen vooral te genieten. Het maken van een roadtrip is een prachtige ervaring die je voor altijd bij blijft, of je nu wel of niet zonder een concreet plan op pad bent gegaan. Dus laat de planning los en geniet en ontspan! 

zwitserland interlaken

Nog vragen?

Dit waren mijn tips voor een roadtrip door Europa. Heb je aan de hand van dit artikel nog vragen? Stel ze dan in de reacties onder dit artikel, want ik beantwoord ze graag voor je!14 gedachten over “Tips voor een roadtrip door Europa (tijdens Corona)”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *