Van thuiskok op thuisafgehaald naar foodswappen

Van thuiskok op thuisafgehaald naar foodswappen

Koken is altijd al mijn passie geweest en daarom begon ik een paar jaar terug als thuiskok op thuisafgehaald. Dit is een platvorm waar mensen eten kunnen aanbieden en ophalen tegen de kostprijs. Helaas zat koken voor thuisafgehaald er na mijn bevalling niet meer in. Mijn maaltijden waren namelijk altijd erg geliefd maar lang staan lukt me tegenwoordig niet meer met mijn gezondheid. Omdat ik heel slecht “Nee” kon verkopen, besloot ik me op mijn gezondheid te focussen en te stoppen als thuiskok op thuisafgehaald.

Thuisafgehaald is thuisgekookt

Inmiddels heeft thuisafgehaald haar naam veranderd in thuisgekookt. Na 7 jaar de naam thuisafgehaald te gebruiken, werd het tijd voor een nieuwe naam. Omdat er voor 80 % werd gekookt voor een kwetsbare groep, besloot het platvorm haar naam te veranderen. Het principe is echter nog wel hetzelfde. Thuiskoks koken in hun eigen keukentje hun favoriete recepten en bieden dit aan tegen de kostprijs van de ingrediënten zodat hun buurtgenoten dit kunnen afhalen. Er zit dus geen winstoogmerk aan vast.

Thuisafgehaald ingeruild voor foodswappen

Omdat ik nog steeds van koken houd en stiekem nog veel meer van eten, reageerde ik op een facebookgroep op een oproepje van een dame die een keer wilde foodswappen. Het idee is dat je een maaltijd maakt voor iemand anders en deze vervolgens weer ruilt tegen een andere maaltijd. Op deze manier kun je kennis maken met andere keukens. Dit is ook een super leuk initiatief al je niet veel te besteden hebt maar toch een keer zin hebt in iets lekkers van buiten. Ik ben dus gestopt als thuiskok via thuisafgehaald maar ben doorgegaan als foodswapper.

thuisafgehaald

Is het wel hygiënisch?

Is het wel hygiënisch? Dat is 1 van de eerste vragen die ik krijg. Dat weet je natuurlijk nooit 100% zeker van te voren. Maar goed dat weet je ook niet in de horeca. Zelf heb ik jaren in de horeca gewerkt en je wilt echt niet weten hoe dat er soms aan toe gaat. Ik denk dat je dan nooit meer uit eten gaat en alleen nog maar thuis kookt. Nou zeg ik niet dat dat in elk restaurant gebeurd hoor, maar ik heb heel veel smerige dingen gezien…brrrr. Als ik uit eten ga, vind ik het dan ook altijd ontzettend fijn als er een open keuken is. Zo zie je meteen of het er netjes is of niet.

Ik haal zelf mijn maaltijden op en neem dan wel een kijkje binnen. Nou zou ik niet ondankbaar het eten achter laten als er 36 katten op het aanrecht liggen te slapen, maar ik denk niet dat ik het eten dan ook daadwerkelijk op eet. Ik ben sowieso een persoon die snel bang is dat ze een ander kwetst, dus zou het denk ik wel meenemen. Maar het zou geen goede actie tegen voedselverspilling zijn in ieder geval.

thuisafgehaald

Betalen in natura

Toen ik nog kookte voor thuisafgehaald, vroeg ik een vergoeding voor de ingrediënten. In principe kookte ik vers eten tegen de kostprijs. Nu houd ik er tenminste iets aan over want ik krijg een maaltijd terug. Scheelt me zo weer een dag koken. Nou ben ik zelf absoluut niet de moeilijkste hoor en als je zelf niet zo goed kunt koken, neem ik ook genoegen met iets lekkers (uit de winkel) hoor. Het gaat om de positieve energie die je er van krijgt. Laatst had ik overigens wel een hele leuke foodswap. Een buurvrouw een straat verder op, vroeg of ik belang had bij een grote rijstkoker. Ze wilde er niks voor terug. Nou kan ik nooit ergens met lege handen aankomen, dus ik had lekker Surinaamse nasi voor haar gemaakt. Zo kan foodswappen natuurlijk ook. Het enige wat niet mag, is er een financiële vergoeding voor vragen.

Beheerder van de facebook groep

Ik was meteen verslaafd toen ik begon met foodswappen en deelde volgens mij ook de meeste maaltijden. Het duurde dus ook niet lang voordat ik gevraagd werd om medebeheerder te worden van de facebookgroep. Super leuk en ik voelde me vereerd. De groep bestaat nog niet zo lang en is ook nog niet mega actief, maar er komen wel vaak leuke deals voor bij. Beheerder zijn van deze groep is dan ook zo ontzettend leuk!

Wat foodswap ik zoal?

Zoals ik al eerder schreef, ben ik niet zo moeilijk. Niet iedereen vind het leuk om uren in de keuken te staan en ik ben snel tevreden. Wel geef ik van te voren aan dat ik alleen halal eet en wat ik niet eet, zodat de tegenpartij hier rekening mee kan houden met een tegendeal. Ik heb al Surinaamse bami tegen een Indiaas lamsgerecht geswapt, Biryani tegen Marokaanse Bastilla, Surinaamse kip met bruine bonen tegen Marokaanse kip uit de oven met olijven, Saoto tegen Antiliaanse nasi en noem maar op. Deze week hoef ik 3 dagen niet te koken omdat ik nog foodswaps open heb staan, hoe leuk is dat?!

recept saoto

Thuisafgehaald of foodswappen?

Ik heb jarenlang plezier gehad door te koken als thuiskok via thuisafgehaald. Toen dat wegviel, vond ik dat ontzettend jammer. Door het foodswappen kan ik mijn eten nu toch delen, maar hoef ik niet meer heel veel maaltijden te maken. Perfect dus. Ook is het leuk dat je zelf ook iets lekkers krijgt en zo verschillende keukens leert kennen.

Hoe doe je mee?

Eigenlijk is het super simpel om mee te doen. Meld je aan bij de facebookgroep foodswap NL/Be en plaats meteen welke maaltijd je wilt delen en waar je vandaan komt. Je kunt altijd je eigen dieetwensen toevoegen. Wees niet bang dat er niemand uit jou woonplaats is, of als je niet meteen een deal hebt, het komt vanzelf. Het enige wat je nodig hebt is een beetje fantasie en een beetje geduld.

Heb jij wel eens een foodswap gedaan?4 gedachten over “Van thuiskok op thuisafgehaald naar foodswappen”

  • wat een leuke initiatieven!! daar zou ik ook wel aan meedoen. Of het allemaal wel schoon, fris en verantwoord is? Ach ik ben nog van de generatie: vieze varkens worden niet vet. Ahoewel…met 36 katten op het aanrecht….;-)

  • Wat een grappig idee! Daar zou ik nu niet meteen aan denken. Ik heb tegenwoordig wel dat ik – wat ik overhoud -aan een buurman geef die minder tijd heeft om te koken en sinds kort na de scheiding alleen woont. Ik haal regelmatig af bij thuiskoks. Gek genoeg pas sinds corona. Daarvoor vond ik het spannend. En nu dus helemaal niet meer. Raar. Maar inmiddels heb ik diegenen ook goed leren kennen en sowieso had ik online al een klik en een goed gevoel.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *