5 tips om van je telefoonverslaving af te komen
In de moderne wereld lijkt het bijna onmogelijk om je leven voor te stellen zonder een smartphone. Deze handige apparaten stellen ons in staat om in contact te blijven met vrienden en familie, informatie op te zoeken, en onze dagelijkse taken te beheren. Maar voor sommigen kan deze afhankelijkheid van hun telefoon evolueren naar een serieuze verslaving. Ga jij scrollend door je fb heen terwijl je via Whatsapp aan het bellen bent met je moeder en zit jij 24/7 op je telefoon ? ‘Door onder andere het nemen van Sim only abonnement kun je van je telefoonverslaving afkomen, wil je weten hoe? Lees dan snel verder.
Hoe ontstaat telefoonverslaving?
Telefoonverslaving ontstaat meestal geleidelijk. Het begint vaak als een onschuldige gewoonte om je telefoon te controleren wanneer je even niets te doen hebt. Het kan zijn dat je begint met het checken van sociale media of het spelen van spelletjes om de tijd te doden. Maar na verloop van tijd kan deze gewoonte zich ontwikkelen tot een verslaving.
Enkele veelvoorkomende oorzaken van telefoonverslaving zijn:
- Sociale druk: Het constante bombardement van foto’s en updates op sociale media kan leiden tot het gevoel dat je altijd “bij” moet blijven, wat kan resulteren in overmatig telefoongebruik.
- Beloningsmechanismen: Veel apps en games zijn ontworpen om dopamine vrij te laten komen in je hersenen, waardoor je telkens weer terugkomt voor meer.
- Ontsnapping en verveling: Voor sommigen biedt de telefoon een ontsnapping uit de dagelijkse stress of verveling.
Kinderen met mobieltjes
Tegenwoordig zie je dat kinderen op een steeds jongere leeftijd een mobieltje hebben. Zo is mijn neefje van 7 soms echt net een stalker met zijn berichtjes de hele dag door. Dit beangstigd me soms toch wel. Ik wil dus ook bewust niet dat Farah al een mobieltje heeft. Het feit dat ze een gps horloge heeft met belfunctie vind ik eigenlijk al een beetje too much. Waar is de tijd gebleven dat kinderen nog gewoon kind waren en lekker speelden in de speeltuin? In plaats van dat, zie je ze de hele dag op hun mobieltjes of tablets op de bank.
De gevolgen van telefoonverslaving
Telefoonverslaving kan aanzienlijke negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid en welzijn:
- Fysieke gezondheid: Langdurig gebruik van de telefoon kan leiden tot slaapstoornissen, oogproblemen en zelfs nek- en rugklachten.
- Mentale gezondheid: Het kan leiden tot stress, angst en depressie, vooral als je jezelf constant vergelijkt met anderen op sociale media.
- Relaties: Overmatig gebruik van de telefoon kan leiden tot conflicten in persoonlijke relaties, omdat het echte communicatie in de weg kan staan.
Hoe kom je van je telefoonverslaving af?
- Bewustwording: Erken dat je een probleem hebt en identificeer de specifieke situaties waarin je geneigd bent om je telefoon te gebruiken.
- Stel grenzen: Leg beperkingen op voor telefoongebruik, zoals geen telefoon tijdens maaltijden of voor het slapen gaan. Tevens kun je er voor kiezen om een sim only abonnement te nemen. Bij Simpel kan je bijvoorbeeld elke maand je abonnement aanpassen. Tevens kun je een plafond instellen waardoor je én niet met onverwachte kosten komt te zitten én je zelf een limiet kan instellen hoeveel je kunt internetten/op je telefoon kunt zitten.
- Zoek alternatieven: Vervang telefoongebruik door gezondere activiteiten, zoals sporten, lezen of mediteren. Probeer daarbij gewoontes die er langzaam ingeslopen zijn te doorbreken.
- Zoek steun: Praat met vrienden of familie over je verslaving en vraag om hun steun en begrip. Ook kunnen zij je er op attenderen als je onbewust weer iets op je telefoon aan het opzoeken bent.
- Professionele hulp: Als je merkt dat je telefoonverslaving diepgaander is en je niet in staat bent om zelfstandig te herstellen, overweeg dan professionele hulp, zoals therapie. Dit klinkt misschien een beetje eng, maar je hoeft je nergens voor te schamen.
Neem je verslaving serieus
Telefoonverslaving is een groeiend probleem in onze digitale samenleving. Het kan aanzienlijke gevolgen hebben voor je gezondheid en welzijn, maar met bewustwording, grenzen stellen en steun kun je werken aan herstel en een gezonder evenwicht vinden tussen technologie en je dagelijkse leven. Het begint vaak onschuldig maar voor je het weet, slokt het al je energie op en heb je geen tijd meer voor andere dingen.
Ik moet eerlijk bekennen dat ik ook erg veel op mijn telefoon zit. Nu is dit ook een onderdeel van mijn werk natuurlijk, maar lang niet altijd ben ik werk gerelateerd bezig. Tijdens het schrijven van deze blog heb ik namelijk al 3 x whatsappberichtjes gestuurd en meerdere malen door mijn instagramfeed geen gescrollt. Nou ben ik ook best snel afgeleid moet ik zeggen, dus dan is een telefoonverslaving snel ontwikkeld. Laat vroeg een vriendin van mij hoe lang ik dagelijks op instagram zat en toen ik in mijn statistieken begon te kijken, schrok ik hier wel een beetje van. Ik ben altijd druk, hoe kan ik dan zoveel schermtijd hebben?
Als je worstelt met telefoonverslaving, wees niet bang om hulp te zoeken. Je gezondheid en welzijn zijn het waard. Je hoeft je nergens om te schamen. Het feit dat je hulp zoekt zegt namelijk al heel veel. Stichting Be Aware heeft hier een fijne brochure voor online staat. Je bent namelijk echt niet de enige met een telefoon- of socialmedia verslaving.