Hoe gebruik je een tasbih
Een tasbih maken is iets wat ik al veel langer wilde doen, tuurlijk kon ik er ook gewoon een tasbih kopen, maar dat is toch veel minder leuk. Trots als een pauw was ik met deze kralenketting met kralen die ik bij de Wibra vandaan had. Maar waar dient een tasbih eigenlijk voor?
Wat is een tasbih?
Een tasbih of tasbeeh is een gebedsketting. Deze gebedsketting is gemaakt van kralen of pitten. Met een tasbih wordt dhikr gedaan. Dhikr is een belangrijke vorm van een soort meditatie die binnen de Islam gebruikt wordt om Allah te gedenken. Een tasbih bestaat meestal uit 33 of 99 kralen. Er zijn ook tasbeeh die uit elf, honderd of duizend kralen bestaan. De meeste tasbih worden gemaakt van hout. Olijfpitten, parels, glas, plastic of ivoor wordt ook gebruikt om een tasbih te maken. Een tasbih bestaat meestal uit 33 kralen, een minaret en een kwast ter afwerking van de ketting. Bij voorkeur is de draad van de ketting groen van kleur. Dit is de kleur van de islam, echter zie je ze tegenwoordig in alle kleuren van de regenboog. Bij het bewegen van de kralen is de kleur duidelijk zichtbaar.
Waar wordt een tasbih voor gebruikt
Eigenlijk is de tasbih een soort van telraam in de vorm van een ketting. Het is een hulpmiddel wat jou helpt bij het verrichten van dhikr. Bij een dhikr gedenk je 99 Schone Namen van Allah en prijs je Allah door 33 keer Soebhan Allah, 33 keer Alhamdoelillah en 33 keer Allahoe Akbar zegt. Dit is de reden waarom een tasbih uit 33 of 99 kralen bestaat, zo kun je het namelijk makkelijk onthouden.
Wanneer wordt een tasbih gebruikt
Een tasbih wordt dagelijks gebruikt, maar zeker tijdens de Ramadan wordt deze nog vaker gebruikt. In deze periode is men op een nog intensievere manier met het geloof bezig en doen dan meer aan dhikr. Ramadan is een periode van vasten wat door de moslims wordt gedaan. Het vasten ziet men als een vorm van zuivering van de ziel. Hierin eren we Allah voor alles. Deze periode van vasten duurt overigens 29 of 30 dagen. Het vasten gebeurd tussen zonsopgang en zonsondergang. Er mag dan niet gegeten en gedronken worden, en er mag geen seksuele gemeenschap plaats vinden. De Ramadan heeft geen vaste datum. Ramadan is de negende maand van de Islamitische kalender.
Omdat de Islamitische kalender anders loopt dan de Gregoriaanse kalender, vind het dus elke keer op een andere datum plaats. Tijdens de Ramadan wordt er ook meer aandacht aan het bidden besteed dan anders. Hierdoor wordt dan de tasbih ook meer en vaker gebruikt. De Ramadan geeft een mooi gevoel. Namelijk dat van verbondenheid. Aan het einde van de Ramadan vind Eid ul Fitre plaats, in de volksmond “Suikerfeest” genoemd. Dit wordt gevierd met familie, vrienden, buren, en bekenden. Het is als afsluiting na de periode van 30 dagen vasten die hieraan vooraf is gegaan.
Kent alleen de Islam een tasbih
Nee, niet alleen de Islam kent een tasbih. Het is wel zo dat het alleen in de Islam zo genoemd wordt. In de Rooms Katholieke kerk maakt met gebruik van de rozenkrans, terwijl in het Hindoeïsme gebruik gemaakt wordt van de japa mala. In de Orthodoxe kerk gebruiken ze een tsjotki. Wel is het zo dat het aantal kralen kan verschillen per geloof. De rozenkrans bestaat bijvoorbeeld uit zes grote kralen en 53 kleine kralen.
Waarom doen we aan dhikr?
Waarom doen we aan dhikr? Dit doen we uit verwondering en bewondering naar Allah toe. Het is niet zo dat het doen van dhikr vanzelfsprekend is. Het is soms zelfs zo dat wanneer er aan dhikr gedaan wordt het een soort van automatisme lijkt te zijn. De lofprijzingen en smeekbeden die dan gedaan worden gaat op de automatische piloot. Dit brengt zeker ook positieve effecten met zich mee maar de innerlijke energie en kracht gaat verloren en dat is jammer. Dhikr transformeert jouw omgeving en jezelf op een manier waarop geen enkele andere kracht dit kan. Dat wil zeggen dat het duisternis in licht transformeert, lelijkheid in schoonheid en verwarring in helderheid. Wanneer je een dhikr doet luister je naar je hart en laat je je hart praten, omwille van Allah.
Hoe leer je dhikr?
Er zijn basisuitdrukkingen die je dient te leren wanneer je dhikr wilt leren. De drie meest bekende uitdrukkingen zijn “Allahoe Akbar” wat Allah is groot betekent. “Alhamdoelillah” wat alle lof aan Allah betekent en “Soebhan Allah” wat glorie aan Allah betekent. Het is niet het domweg uit je hoofd leren van deze uitdrukkingen maar ook de waarde en de diepere betekenis van deze woorden leren en te laten spreken tot je hart. Pas wanneer je dat kent, leidt het tot een dhikr met een betekenis.
Wees proactief en gemotiveerd
Wees proactief door eens goed in de natuur te kijken en daar de tekenen van Allah te zien. Deze tekenen van Allah worden ayat genoemd. Wanneer je de verwondering verbindt met de ayat van de Koran en ze verinnerlijkt is het de meest mooie ervaring die je kunt meemaken. Dit is waar dhikr over gaat. Wees ook gemotiveerd. Wanneer je gemotiveerd bent om aan dhikr te doen op normale tijden dan heb je er alleen maar profijt van in slechte tijden. De woorden zullen dan op een natuurlijke wijze uit jouw mond komen. Het kan je ook kracht geven in je geloof.
Ben jij gelovig? Doe je in jouw geloof ook iets wat lijkt op dhikr?