Tajine met gehaktballetjes via de foodblogswap

Tajine met gehaktballetjes via de foodblogswap

Ik typ deze blog met schaamrood op mijn kaken. Regelmatig doe ik mee aan de foodblog swap, zo maakte ik een vorige keer bloemkool wings, andana kebab en allerlei andere heerlijke gerechten. In januari besloot ik om weer een keer mee te doen, maar vergat ik helemaal het recept uit te werken, oeps. Inmiddels is het halverwege februari en deel ik mijn recept van een heerlijke tajine met gehaktballetjes met jullie.

Piens keuken

Ik mocht een recept maken van de blog “Piens keuken“. en koos voor de tajine. Zelf maakte ik al eerder een koolhydraatarme tajine recept, maar ik moet eerlijk bekennen dat mijn tajine al een tijdje stond te verstoffen op de koelkast. Oeps! Toen ik op de website van Pauline, het gezicht achter Pien’s keuken aan het scrollen was kwam ik zoveel lekkers tegen. Het recept van haar vegetarische tajine trok echter meteen mijn aandacht. Ik besloot om het zelf niet vegetarisch te maken maar met gehaktballetjes van lamsgehakt.

Maar even terug naar Piens keuken, want wie zit hier nou achter? Zoals ik eerder schreef wordt deze blog gerund door Pauline, die helemaal in haar element is in de keuken. “Gezond genieten” is haar motto en je vind dan ook talrijke heerlijke recepten terug. Haar recepten maakt zij zo puur mogelijk, dus zonder pakjes en zakjes, geraffineerde suikers en andere toevoegingen. Ook vind je er regelmatig vegetarische of veganistische recepten. Nou eet ik zelf regelmatig vegetarisch, dus ik werd al snel nieuwsgierig.

Wat is een Tajine

Een tajine is eigenlijk een soort stoofpot die veel in de Arabische wereld wordt gebruikt. Bij het koken met de tajine slaat het verdampte water uit het voedsel als condens neer op het deksel, vervolgens koelt het af en loopt het weer terug in de schaal, zodat er geen vitamines verloren gaan. In Arabische landen wordt een tajine vooral op houtskool gebruikt, maar hier in Nederland kan het natuurlijk ook op je gasfornuis. Ook zag ik ooit dat je ook elektrische tajines hebt. Zelf heb ik een tajine via bol.com, ze hebben ook tajines die je op inductie kunt gebruiken.

tajine gehaktballetjes kookmutsjes

Wat heb je nodig voor je tajine met gehaktballetjes?

 • 300 gram kofte of lamsgehakt die je zelf inkruid tot kofte
 • 1 grote ui
 • 3 teentjes knoflook
 • 2 aardappels
 • 1/2 rode paprika
 • 1/2 gele paprika
 • een handje vol snoeptomaatjes
 • 1 grote winterwortel
 • 1 theelepel kurkuma
 • 1/2 theelepel komijn
 • 1 theelepel geroosterde paprika poeder
 • 2 theelepels masala
 • 1/2 theelepel zout
 • een blikje tomatenblokjes
 • een handvol groene olijven met pit
 • 1/2 theekopje water
 • 2 eetlepels olijfolie
tajine gehaktballetjes fatima tomatensaus

Hoe maak je de tajine met gehaktballetjes?

Als eerste snijd je de uien en knoflook fijn. Zet je tajine op het vuur en voeg wat olie toe. Voeg vervolgens de uien en knoflook toe en fruit deze goudgeel. Daarna voeg je de masala toe, de zout en de overige kruiden. Zet je vuur wat lager.

Intussen schil je de aardappelen en snijd je deze in plakken. Schil en snijd ook de wortel en paprika.

Vervolgens schuif je de gebakken uien etc naar het midden op een bultje en leg je de geschilde aardappelen er om heen. Voeg het water toe.

Leg daarna je gehaktballetjes er boven op en ook de paprika, snoeptomaatjes en olijven.

Doe als laatste de tomatenblokjes er overheen en laat het op zacht pit stoven.

Zorg ervoor dat de groente die het meeste tijd nodig heeft om gaar te worden onder in je tajine (het dichtste bij het vuur) ligt.

Je kunt eventueel de normale aardappelen vervangen voor zoete aardappelen, dat deed Pauline ook in haar recept. Ik had zelf niet echt zin om naar de winkel te gaan en heb het recept gemaakt me de ingrediënten die ik in huis had.

Wil je de tajine met gehaktballetjes koolhydraatarm maken? Laat dan de aardappel weg en voeg extra groente toe. Denk hierbij aan courgette of aubergine, ontzettend lekker en super voedzaam.

Zelf aten wij deze tajine met gehaktballetjes met verse puntjes van de Poolse bakker, maar je kunt het natuurlijk ook eten met witte rijst of couscous.

Mijn moeilijke kleuter vond dit recept zelfs lekker en schepte voor een tweede keer op. Dat gebeurd niet vaak.

tajine tomatensaus en vleesGeef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *