Eid ul Adha. DIY: maak een Schaapje vol snoep

Eid ul Adha. DIY: maak een Schaapje vol snoep

Het is alweer bijna zover, nog even en het is Eid ul Adha.

Wat is Eid ul Adha?

Eid ul Adha  of ook het offerfeest genoemd, is naast Eid ul Fitre het tweede grote feest in de Islam. Ter nagedachtenis aan het offer van Ibrahim (Abraham) is het gebruikelijk om tijdens Eid ul Adha een schaap te slachten. Dit hoeft overigens alleen als je daar de middelen voor hebt. Ibrahim was bereid zijn zoon te offeren als teken van standvastigheid en trouw aan Allah s.w.t., maar op het moment dat hij het mes wilde gebruiken, stuurde Allah een engel  naar hem toe. Deze engel zei tegen Ibrahim dat hij in plaats van zijn zoon, een schaap moest offeren.  

Eid ul Adha wordt elk jaar, 70 dagen na de Ramadan gevierd. Dit is volgens de Islamitische kalender dan op de tiende dag van de maand Hadj. Het is belangrijk dat het vlees verdeeld wordt. Zo is 1/3 bedoeld voor je eigen familie, 1/3 voor je vrienden en buren en 1/3 voor de mensen die het niet zo breed hebben. Tijdens Eid ul adha is het dus erg belangrijk dat er ook aan andere gedacht wordt en er gedeeld wordt. Sowieso is delen in de Islam heel erg belangrijk.

Een super schattig schaapje als surprise

Voor Eid ul Fitre maakte ik kindersurprise eieren met naam, voor Eid ul Adha heb ik super schattige schaapjes gemaakt en gevuld met Rafaello en andere chocolaatjes. Zelf heb ik de piepschuim eieren bij LTC Leiden gekocht, maar je kan ze ook bij de Egel of Pipoos kopen. Deze schaapjes zijn super makkelijk te maken en kosten niet veel tijd. Binnen een uurtje heb je 1 schaapje af. Ik heb geen pootjes onder aan mijn schaapje gemaakt. Indien je dit wel wilt, kun je dit makkelijk met wc rolletjes doen.

Wat heb je nodig ?

 • Een holle styropor (piepschuim) bal van 20 cm
 • 2 zakken watten balletje
 • Een lijmpistool + lijmpatronen
 • Het schapenhoofdje (deze kun je onder aan deze blog downloaden)
 • 1 doosje Rafaello
 • 1 doosje Celebrations
 • Printer
 • 1 vel a4 karton of ander stevig papier
 • Schaar
Zo maak je je eigen Eid al Adha schaap

Hoe maak je je Eid ul Adha schaapje?

Warm als eerste je lijmpistool op. Ik heb een lijmpistool van Bison (deze kun je kopen bij de Xenos) en vind deze veel fijner dan die van bijvoorbeeld de Action. Ik raad je aan om de lijmpatronen ook gewoon bij de Xenos te kopen. Dit keer heb ik ze bij de Wibra gekocht, omdat ik dacht dat deze hetzelfde waren. Dit was niet echt een goed idee. Ze leken net iets kleiner waardoor de lijm heel snel ging lekken, met als resultaat: een brandblaar op mijn wijsvinger.

Haal in de tussen tijd de 2 helften van de styropor  bal van elkaar af, dit plakt namelijk een stuk makkelijker.

Doe wat lijm op de bal en plak er een watje op. Werk van binnen naar buiten. Plak de helft van de bal vol met watjes en laat een paar centimeter aan de rand over. Wees niet gierig met lijm maar gebruik voldoende. Houd er wel rekening mee dat de lijm uit je lijmpistool heet wordt. Je moet dus erg voorzichtig zijn, anders verbrand je je.

Eid al adha diy

Daarna schroef je de helften weer op elkaar en ga je de randen netjes afwerken. Zorg er voor dat er geen lijm precies op de rand komt, want dan krijg je de 2 helften niet meer goed van elkaar af. De watjes gaan wel over de rand heen, zodat je geen naden meer ziet en je schaap 1 geheel is.

Eid al Adha schaap

Plak zo de beide helften vol met watjes. Als alles rondom beplakt is met watten, begin je met de schapenkop. Deze print je uit op stevig papier. Ik had helaas geen spierwit papier in huis ( ja, wel printpapier maar dat is niet stevig genoeg). Daarom zie je ook een beetje kleurverschil in mijn schaapje. Ik heb namelijk beige karton gebruikt. Ik zelf vind dat niet storend, maar ik kan me voorstellen dat niet iedereen blij wordt van een tweekleurig schaapje.

Een schattig schaapje voor het offerfeest

Knip je schapenkop uit en doe met het lijmpistool wat lijm op de achterkant, achter zijn ogen. Ga niet je hele schapenkop vol smeren met lijm, want hij moet niet helemaal vastgeplakt worden. De oren en de onder en boven kant moeten een beetje wapperen zeg maar.

Haal vervolgens beide helften weer van elkaar af en vul ze met datgene wat je lekker vind. Omdat ik voor de Eid ul Fitre eieren al kinderchocolade heb gebruikt, heb ik dit keer gekozen voor Rafaello’s en Celebrations. Ik had van elk een doosje maar heb wel iets over gehouden en in de tussen tijd zelf naar binnen gewerkt. Je moet toch ergens je energie vandaag halen als het warm is en je aan het knutselen bent, haha.

Vul 1 helft van de bal, de andere helft mag je leeg laten omdat je bal anders niet goed aansluit. Wil je wel beide helften vullen, dan kun je het beste een beetje lijm tussen de beide kanten doen, zodat hij niet openvalt. Het wordt dan wel een stuk lastiger om het schaapje open te krijgen voor de kids. Voila, je Eid ul Adha schaapje is alweer klaar! Easy he? Pak hem nog in met een stukje cellofaan folie, doe er een mooie lint omheen en je hebt een super blits cadeau!

Een schaapje voor het offerfeest zelf maken

Winactie

Tijdens de Ramadan hielden we ons allemaal zo goed bezig met goede daden, daarom wil in nu met Eid ul Adha ook een goede daad verrichten en geef ik dit schaapje weg. Nou weten de mensen die me kennen, dat ik sowieso graag cadeautjes weggeef. Het voelt zo goed als je iemand anders blij kunt maken. Niet iedereen heeft het budget om zijn of haar kindjes te verwennen, daarom wil ik je vragen om mee te doen voor iemand anders als je het zelf goed hebt. Zo kan je ook een goede daad verrichten met je deelname. Ik denk dat 1 schaapje voldoende is voor 1 of 2 kindjes. Je hoeft er helemaal niet veel voor te doen!

Hoe kun je winnen?

 1. Volg mij op facebook en/of instagram
 2. Laat mij weten wie je dit schaapje gunt en waarom. (zorg voor een werkend emailadres, zodat ik contact met je op kan nemen).
Maak je eigen Eid al Adha schaapje

Ik maak de winnaar op 8 juli 2020 bekend via mijn insta en fb stories.41 gedachten over “Eid ul Adha. DIY: maak een Schaapje vol snoep”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *