Surinaamse pom, een heerlijk Creools Joods recept
Surinaamse Pom, 1 van mijn favoriete Surinaamse gerechten
Surinaamse Pom is 1 van mijn favoriete gerechten uit Zuid Amerika. Je proeft echt een stukje Suriname ofzo, ik kan het lastig uitleggen. Omdat ik zelf geen echte oven heb (alleen zo een stom snackoventje), vroeg ik mijn moeder om het samen met mij te maken. Zij heeft een keuken waar ik alleen maar van kan dromen, maar waar ik me altijd in uit mag leven als ik bij haar ben. Zelf vind ik Pom ontzettend lekker met stokbrood of met verse Turkse puntjes, maar je kunt het ook met rijst eten of zonder bijgerecht. Surinaamse pom vult immers goed.
Meestal wordt Pom met feestelijke gelegenheden gegeten, veel mensen maken het dan ook met oud en nieuw of kerst. Wij vieren deze feestdagen niet en eten het gewoon als we er zin in hebben, haha. Maar goed, wij lusten altijd wel iets lekkers. Gek he, dat ik nog 30 kilo kwijt moet en het maar niet wilt lukken…
Je kunt pom prima weer invriezen als je teveel gemaakt hebt. Vers is uiteraard het allerlekkerste maar het smaakt ook niet gek uit de vriezer. Je hoeft het dan alleen nog maar weer opnieuw in de oven te zetten om op te warmen. Altijd handig als je maar met zijn tweetjes bent, want het is toch een grote schaal vol.
Ik kan niet goed zeggen voor hoeveel personen dit gerecht is, eet je het echt als tussendoortje of als bijgerecht, dan kun je met ongeveer 10 personen van deze Surinaamse ovenschotel eten.
Verschillende variaties
Je kunt Surinaamse Pom op allerlei manieren maken en er bestaat ook niet echt 1 recept. Iedereen geeft er zijn eigen draai aan. Zelf eet ik geen zoutvlees, maar veel mensen vervangen de kip in dit recept door zoutvlees. Gebruik je kippenbouten, dan geeft dit weer een krachtigere smaak dan als je kipfilet gebruikt, maar heb je wel weer gepiel met botjes. Ook voegt niet iedereen bakbanaan of ananas toe. Zelf een beetje variëren en kijken hoe je het het lekkerste vind, kan dus gewoon.
Houd je van lekker spicy, dan kun je eventueel ook wat madam Jeanette peper toevoegen. Ik heb dat in dit recept weggelaten omdat ik de zoetzure smaak juist weer ontzettend lekker vind. Kortom, Surinaamse pom is echt een smaakexplosie in je mond, zodra je de eerste hap neemt. Ik kan meestal niet stoppen met eten.
De pomtayer kan je eigenlijk niet echt vervangen door een andere aardvrucht. Ik heb wel eens recepten voorbij zien komen met bijvoorbeeld (zoete) aardappel en dat werd dan Surinaamse pom genoemd, echt heel erg zonde, want dat is natuurlijk helemaal geen pom. Dat is net als een broodje roti van de Hema.
Wat is Surinaamse pom?
De Surinaamse keuken is eigenlijk een mengelmoes met gerechten uit verschillende landen. Ook niet zo gek, als je weet hoeveel verschillende nationaliteiten je in Suriname tegenkomt. Surinaamse pom kun je ook wel een Surinaamse ovenschotel noemen en heeft een Creoolse Joodse oorsprong. Vroeger werd de pom echter wel anders gemaakt en werd het in een sobere vorm gegeten. Niet iedereen had immers het budget om pomtayer of vlees te kopen, aangezien het best prijzig was in die tijd. De pomtayer is een knolgewas die bijna in heel Zuid Amerika groeit, zelfs in het binnenland . In Nederland kun je de pomtayer bij de meeste Surinaamse toko’s komen, maar ook Amazing Oriental heeft het. Het bekendste merk voor deze geraspte pom tayer is Lufo, maar er zijn tegenwoordig ook andere merken op de markt. Denk niet dat de duurste altijd de lekkerste is, want volgens mij smaken ze allemaal gewoon hetzelfde.
Wat heb je nodig?
- 1 pak diepvries pomtayer
- 300 gram kipfilet of dijfilet
- 4 teentjes knoflook
- 1ui
- 3 tomaten
- 2 theelepels gemalen pimentkorrels
- 3 á 4 eetlepels piccalilly
- 1 uitgeperste sinaasappel
- 2 eetlepels bruine suiker
- 2 eetlepel azijn
- 5 takjes selderij
- 1 blikje gesneden ananas
- 3 rijpe bakbananen
- 3 eetlepels zonnebloem olie
- 1 eetlepel gesmolten roomboter
Hoe maak je de Surinaamse pom?
Voordat je begint met je Surinaamse pom, laat je de pomtayer ontdooien. Als het nog in 1 brok is, valt het namelijk niet goed te verwerken in je gerecht.
Als eerste snijd je de ui en knoflook in kleine stukjes om ze vervolgens goud bruin te bakken in een beetje zonnebloem olie.
Snijd intussen de tomaten in kleine blokjes en bak ze met de uien en knoflook mee.
Was je kip en snijd deze vervolgens in kleine stukjes. Je kan er ook voor kiezen om kippenbouten te gebruiken, maar ik heb voor filet gekozen omdat niet iedereen van botjes houdt.
Bak vervolgens de kip mee met je uien, knoflook en tomaat.
Daarna voeg je de fijngemalen piment korrel poeder toe en doe je er zout op smaak bij.
Bak het ongeveer 12 minuten op, terwijl je het door blijft roeren.
Nadat je de kip gebakken hebt, laat je deze eerst afkoelen.
Intussen schil je je bakbanaan en snijd je deze in plakjes. Bakbanaan is het lekkerste als het goed rijp is. Schrik dus niet als de schil helemaal zwart is, vaak laten mensen deze bananen liggen en pakken ze de gele. Zo zonde, want juist de bakbananen met een zwarte schil zijn het allerlekkerste.
Meng je pomtayer met de suiker, azijn, gesmolten roomboter en sinaasappelsap. Voeg vervolgens gesneden bak bananen en ananas toe. Ik heb gewoon ananas uit een blik gebruikt, omdat dit het makkelijkste is. Uiteraard kun je ook verse ananas toevoegen.
Voeg vervolgens de gesneden selderij en picalilly toe.
Maak nu laagjes in je ovenschaal met het pomtayer mengsel en je kip. Vind je dit teveel werk, dan kun je het ook allemaal door elkaar heen mengen en in 1 keer in je ovenschaal doen. Ik vond de laagjes wel feestelijk lijken maar toen het uit de oven kwam, waren alle smaken toch door elkaar heen gemengd.
Verwarm je oven voor op 175°C.
Vet je bakblik if ovenschaal in met een beetje roomboter en doe het mengsel in de bakblik. Bak je Surinaamse pom ongeveer 1,5 uur af in de oven totdat een soort krokant korstje heeft.
Maak je de Surinaamse pom voor een feestelijke gelegenheid? Combineer het dan met Surinaamse vleesbroodjes en bara. Indien je nog bakbananen over hebt, kun je er ook baka bana bij maken.
Heb jij wel eens pom gegeten?
Ik heb nog nooit van pomtayer gehoord maar dit recept lijkt me heerlijk! Vooral als ik zie dat er ananas en bakbanaan in gaat, mmm het water loopt me in de mond.
Ik krijg er meteen trek in. Het ziet er lekker uit zeg. Dankjewel voor de inspiratie.
Wat een bijzondere ingrediënten zitten erin! Zelf eet ik geen kip, maar lijkt me een bijzonder gerecht!
Dit klinkt als een erg bijzonder recept!
Joods creools…dat is nieuw voor mij, ik heb er niet zo snel een voorstelling bij
Pomtayer? Ik zal zo eerst even googlen, want daar heb ik nog nooit van gehoord joh. Het ziet er wel erg lekker uit!
Nog nooit van pom gehoord, maar het ziet er wel erg lekker uit!