Surinaamse nasi recept met heerlijke kippenbouten

Surinaamse nasi recept met heerlijke kippenbouten

Op een feestje wordt er bij Surinamers altijd wel een warme maaltijd geserveerd, of er nou iemand jarig is, iemand gaat trouwen of iemand overlijdt.  Alleen kaas en worst hoef je dus echt niet mee aan te komen, want je maakt je familie er niet heel erg happy mee.  Bij Surinamers is eten daarom ook heel erg belangrijk. Een Surinaamse nasi recept mocht dus eigenlijk ook niet ontbreken op mijn pagina.

1 van de gerechten die je dus vaak op deze familie gelegenheden ziet is Surinaamse nasi met kip of bami. In deze blog deel ik een Surinaamse nasi recept, die niet alleen simpel is, maar ook nog eens super lekker. Je mag je vingers al beginnen af te likken. Dit Surinaamse nasi recept is voor ongeveer 6 personen overigens.

Wat heb je nodig?

  • 500 gram rijst
  • 300 gram kipfilet
  • 1 grote ui
  • 5 teentjes knoflook
  • 3 takjes selderij
  • een stukje van 5 cm geraspte gember
  • een stukje van 5 cm geraspte laos
  • 1 prei
  • 5 eetlepels zoute ketjap
  • 2 eetlepels zoete ketjap
  • 5 balletjes pimentkorrel
  • 2 laurierblaadjes
  • 5 maggiblokjes
  • zonnebloem olie

Hoe maak je het?

  1. Kook voordat je begint eerst de rijst met 1 eetlepel olie,1 eetlepel zoute ketjap, de geraspte gember en laos gaar en laat deze vervolgens afkoelen.
  2. Was als eerste de kipfilet en kook deze vervolgens samen met de pimentkorrel, 2 maggiblokjes en laurierblaadjes totdat deze gaar is.
  3. Wanneer de kipfilet gaar is, pluis je deze.
  4. Snijd daarna de ui en knoflook fijn en bak deze vervolgens in olie totdat deze een beetje glazig is. Uien en knoflook zijn misschien wel het allerbelangrijkste in dit Surinaamse nasi recept.
  5. Snijd vervolgens de prei in smalle ringetjes en voeg deze toe.
  6. Voeg daarna de kipfilet toe en bak deze op.
  7. Vervolgens voeg je de overige maggiblokjes, de zoute en zoete ketjap toe en blijf het geheel ook doorbakken.
  8. Voeg daarna de afgekoelde nasi toe en bak het goed op.
  9. Snijd als laatste de selderij in kleine stukjes en voeg deze ook toe.
  10. Bak het geheel ongeveer 8 minuutjes op hoog pit.

Het hoogtepunt van dit Surinaamse nasi recept heb je al klaar. Echter mag er geen kip onbreken in een Surinaamse nasi recept, dus we gaan snel verder.

Wat heb je nodig voor de kip?

  • 1,5 kilo kippenbouten
  • 5 eetlepels zoete ketjap
  • 3 eetlepels zoute ketjap
  • 1 theelepel geraspte gember
  • 1 theelepel geraspte laos
  • 4 pimentkorrels
  • 2 laurierblaadjes
  • 1 ui
  • 3 teentjes knoflook
  • zout
  • 1 madam Jeanette peper
  • 4 maggiblokjes
  • 1 theelepel tomaten puree
  • 1 takje selderij
  • half kopje water

Hoe maak je de kip?

  1. Hak als eerste de kippenbouten in stukjes en was deze daarna met citroen en zout.
  2. Marineer daarna de kip met de zoute en zoete ketjap, de gember, laos, pimentkorrel, laurierblaadjes en ook de maggiblokjes.
  3. Laat intussen de kip ongeveer 3 uur afgedekt in de koelkast staan, zodat de smaak goed kan intrekken.
  4. Bak daarna de knoflook, ui en madam Jeanette in een beetje zonnebloem olie totdat deze glazig zijn en voeg ook de tomatenpuree toe.
  5. Bak vervolgens de kip ongeveer 20 minuten op hoog vuur en voeg pas een beetje water toe als de kip ook goed krokant gebakken is.
  6. Zet het vuur daarna zachter en laat intussen ook de kip nog ongeveer een half uur verder koken.
  7. Voeg als laatste ook je fijngesneden selderij en zout op smaak toe .

Tip: de nasi wordt ook vaak geserveerd met lekkere gebakken banaan, kroepoek of zuurgoed.

Ben je niet zo van de kippenbouten? Vervang dit dan door de kipsaté.

Eet smakelijk!



8 thoughts on “Surinaamse nasi recept met heerlijke kippenbouten”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.