Surinaamse nasi met kip

Surinaamse nasi met kip

Op een feestje wordt er bij Surinamers altijd wel een warme maaltijd geserveerd, of er nou iemand jarig is, iemand gaat trouwen of iemand overlijdt.  Alleen kaas en worst hoef je dus echt niet mee aan te komen, want je maakt je familie er niet heel erg happy mee.  Bij Surinamers is eten heel erg belangrijk. 1 van de gerechten die je vaak op deze gelegenheden ziet is Surinaamse nasi met kip of bami. In deze blog leer ik je, hoe je simpel de lekkerste Surinaamse nasi kan maken.

Wat heb je nodig?

500 gram rijst
300 gram kipfilet
1 grote ui
5 teentjes knoflook
3 takjes selderij
een stukje van 5 cm geraspte gember
een stukje van 5 cm geraspte laos
1 prei
5 eetlepels zoute ketjap
2 eetlepels zoete ketjap
5 balletjes pimentkorrel
2 laurierblaadjes
5 maggiblokjes
zonnebloem olie

Hoe maak je het?

1. Kook voordat je begint eerst de rijst met 1 eetlepel olie,1 eetlepel zoute ketjap, de geraspte gember en laos gaar en laat deze vervolgens afkoelen.
2. Was als eerstede kipfilet en kook deze vervolgens samen met de pimentkorrel, 2 maggiblokjes en laurierblaadjes totdat deze gaar is.
3. Wanneer de kipfilet gaar is, pluis je deze.
4. Snijd daarna de ui en knoflook fijn en bak deze vervolgens in olie totdat deze een beetje glazig is.
5. Snijd de prei in smalle ringetjes en voeg deze toe.
5. Voeg daarna de kipfilet toe en bak deze op.
6. Voeg vervolgens de overige maggiblokjes, de zoute en zoete ketjap toe en blijf het geheel ook doorbakken.
6. Voeg daarna de afgekoelde nasi toe en bak het goed op.
7. Snijd als laatste de selderij in kleine stukjes en voeg deze ook toe.
8. Bak het geheel ongeveer 8 minuutjes op hoog pit.

Wat heb je nodig voor de kip?

1,5 kilo kippenbouten
5 eetlepels zoete ketjap
3 eetlepels zoute ketjap
1 theelepel geraspte gember
1 theelepel geraspte laos
4 pimentkorrels
2 laurierblaadjes
1 ui
3 teentjes knoflook
zout
1 madam Jeanette peper
4 maggiblokjes
1 theelepel tomaten puree
1 takje selderij
half kopje water

Hoe maak je de kip?

1. Hak als eerste de kippenbouten in stukjes en was deze daarna met citroen en zout.
2. Marineer daarna de kip met de zoute en zoete ketjap, de gember, laos, pimentkorrel, laurierblaadjes en ook de maggiblokjes.
2. Laat intussen de kip ongeveer 3 uur afgedekt in de koelkast staan, zodat de smaak goed kan intrekken.
3. Bak daarna de knoflook, ui en madam Jeanette in een beetje zonnebloem olie totdat deze glazig zijn en voeg ook de tomatenpuree toe.
4. Bak vervolgens de kip ongeveer 20 minuten op hoog vuur en voeg pas een beetje water toe als de kip ook goed krokant gebakken is.
5. Zet het vuur daarna zachter en laat intussen de kip nog ongeveer een half uur verder koken.
6. Voeg als laatste je fijngesneden selderij en zout op smaak toe .

Tip: de nasi wordt ook vaak geserveerd met lekkere gebakken banaan, kroepoek of zuurgoed.

Ben je niet zo van de kippenbouten? Vervang dit dan door de kipsaté.

Eet smakelijk!



8 thoughts on “Surinaamse nasi met kip”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *