Surinaamse huzarensalade

Surinaamse huzarensalade

Surinaamse huzarensalade, mijn favoriet. Wil je op je verjaardag (of ander feestje) een lekker buffetje maken met salades en stokbrood, dan mag deze zoet zure salade niet ontbreken. Surinaamse salade is niet alleen 1 van mijn favorieten, maar het heeft ook nog eens mijn lievelingskleur: ROZE!! De salade heeft haar prachtige roze kleur trouwens niet te danken aan allerlei chemische kleurstoffen, maar wordt gekleurd met rode bieten. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik niet echt een liefhebber ben van rode bieten en ook al weet ik dat ze super gezond zijn, ik eet ze liever niet dan wel. In deze salade is dat dus anders, want ik ben gek op deze bieten salade. Ik weet niet of dat komt doordat er allerlei ingrediënten ingaan, maar ik vind de bietensmaak niet echt terug komen.

Deze aardappelsalade kun je perfect van te voren bereiden en om eerlijk te zijn vind ik hem het allerlekkerste als het een avond van te voren is gemaakt. Op het werk hebben we 1 keer in de zoveel tijd een gezamenlijke lunch waar iedereen iets lekkers mee brengt, ik heb deze salade al meerdere malen gemaakt en hij blijft favoriet.  Collega’s bleven me maar vragen om het recept en verschillende collega’s hebben het al zelf geprobeerd te maken. Ook is deze salade altijd erg geliefd als we een bbq organiseren in de zomer, perfect met een stokbroodje. Ik moet je eerlijk zeggen dat ik het niet echt op de traditionele manier maak volgens mij, maar ik denk dat iedereen er een eigen twist aan geeft. Ik heb voor de makkelijke versie gekozen en ananas uit blik gekozen, deze kan je vervangen door verse ananas. Ook de gesneden wortelreepjes kun je zelf maken door wortels te raspen.

Wat heb je nodig?

 • 1 pond kruimige aardappelen
 • 8 eetlepels mayonaise ( of als je het romiger wilt krijgen, kun je meer mayo toevoegen)
 • een pot augurken
 • een pot zilveruitjes
 • 1 blik ananas
 • een pak gesneden wortelreepjes
 • 1 pot rode bieten
 • een blikje mais
 • 1 kilo kipfilet
 • 6 hardgekookte eieren
 • 2 laurierblaadjes
 • 2 maggiblokjes
 • 3 pimentkorrels
 • snufje zout
 • zonnebloemolie

Hoe maak je Surinaamse huzarensalade?

 1. Als eerste kook je de kipfilet met de laurierblaadjes, maggiblokjes en piment korrels totdat deze gaar is.
 2. Haal vervolgens kipfilet uit het water en pluis het.
 3. Schil daarna de aardappelen en kook deze in het water van de kip (haal intussen wel de laurierblaadjes en pimentkorrels er uit) en voeg vervolgens extra water toe indien nodig.
 4. Bak vervolgens de gepluisde kipfilet samen met de mais op in een beetje zonnebloem olie.
 5. Als de aardappelen gaar zijn, stamp je deze met een stamper en voeg je tenslotte de mayonaise toe.
 6. Snijd de augurken, zilveruitjes, ananas en ook de rode bieten in hele kleine stukjes en voeg deze tenslotte samen met de gesneden wortel.
 7. Snijd de eieren in plakjes, voeg 4 toe aan de salade en bewaar de rest voor de garnering.
 8. Meng alle ingrediënten samen tot je een goedgevulde salade krijgt.
 9. Laat het geheel vervolgens goed koud worden door het een paar uur in de koelkast te laten rusten.
 10. Serveer het als laatste in een schaaltje met bovenop een plakje ei en ook wat gepluisde kip.

Deze salade is perfect voor een bbq feestje, net als pizza op de bbq. Net even iets anders dan de standaard gerechtjes.

Tip: ben je niet echt een mais liefhebber? Laat deze dan weg? Wil je de salade vegetarisch maken? Laat dan de eieren en kip weg en kies voor een vegan mayonaise.

Eet smakelijk!

Wil jij nog iets bij de salade eten? Kies dan voor de kipsate waar ik eerder een recept over plaatste.13 gedachten over “Surinaamse huzarensalade”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *