Typische Surinaamse gerechten, een mengelmoes van culturen
Gezien de geschiedenis van Suriname en de diverse bevolkingsgroepen, heeft Suriname een breed scala aan culturen. Hierdoor is er niet één gerecht dat Suriname het beste typeert, maar meerdere typische Surinaamse gerechten. Als er een land multi culti is, is het Suriname wel.
Waar anders vind je specerijen uit Nederland, Indonesië, India, China, Afrika en de Caraïben zo vrij door elkaar heen? Juist ja, in Suriname! Mijn roots liggen natuurlijk ook ergens wel een beetje in Suriname, aangezien mijn moeder daar vandaan komt. Nederlands kook ik dan ook heel weinig. Doe mij de Surinaamse keuken maar, veel smaakvoller en veelzijdiger.
Gezonde Surinaamse gerechten
Het vreemde aan Surinaamse groenten is dat zij meestal veel natuurlijker zijn dan de groenten die we kennen in Nederland. Neem als voorbeeld de sopropo en antroewa, de klaroen, maar ook de kikkererwten, pompoen, mango, gember en niet te vergeten de aardvruchten (zoals de zoete aardappel).
Als je Suriname bezoekt en gezond en lekker wilt eten, zou je zeker heri heri moeten proberen, een voortreffelijk gerecht. Heri heri heeft als basis cassave, zoete patat en bakbanaan. Dit is een makkelijke maaltijd die slaven bedachten om hen te helpen energiek te blijven en de dag door te komen. In Nederland vind je het ook bij de meeste Surinaamse eettentjes.
Eenvoudige Surinaamse gerechten
Bruine bonen is een heerlijk Surinaamse maaltijd. Bruine bonen is een multi-etnische maaltijd die in het hele land populair is. Er is geen eten dat geschikter is voor elke gelegenheid dan bruine bonen.
Het vlees wordt eerst goed gebakken in tomaten purree en daarna worden de bonen toegevoegd. Uiteraard met lekkere kruiden. Daarna kun je met of zonder rijst, genieten van een heerlijk maaltijd. Hier in huis zijn zowel Farah als haar vader gek op bruine bonen met kip. Ik maak het vaak als ik geen tijd of zin heb om uitgebreid te koken, maar niet naar de snackbar wil rennen voor een ongezonde hap. Ik kan me ook niet voorstellen is dat er iemand is die niet van dit gerecht houdt.
Bij de Javanen is teloh een bekend gerecht. Het zijn gewoon gebakken cassave stukjes met ketchup, pindasaus of pepersaus, geserveerd met trie (kleine visjes) of bakkeljauw (gezouten vis). Teloh is een eenvoudige maar smakelijke maaltijd en het idee om cassave te combineren met trie of bakkeljauw is ongetwijfeld heel apart. De meeste Surinaamse recepten zijn gemaakt van geteelde groenten en fruit. Hoewel elk type voedsel zijn eigen etnische geschiedenis heeft, heeft een onverwachte vermenging van culturen geresulteerd in het creëren van een verrukkelijke keuken met typische Surinaamse gerechten. Als ik geen zin in vis heb, eet ik mijn gefrituurde cassave met hete pindasambel. Jummie jummie!
Surinaamse gerechten met rijst
Moksi alesi is hier een voorbeeld van 1 van de typische Surinaamse gerechten en heeft een fascinerende geschiedenis. Slaven maakten dit tijdens de slavernij om dezelfde reden als de heri heri. Ze maakten dit gerecht met overgebleven kip, rundvlees, gedroogde vis, bonen en groenten, praktisch alles wat ze konden vinden, en rijst met kokosmelk als basis.
Tegenwoordig is het een delicatesse die op bijna elk feest, bijeenkomst of speciale gebeurtenis te vinden is. In de oven geroosterde of gebakken kip en kouseband, en sperziebonen , zijn de hoofdingrediënten in Moksi Alesi. Dit gemengde rijst is het ideale gerecht voor elke gelegenheid. Moksi alesi vind ik echter niet bij iedereen lekker. Ik eet het dan ook alleen als mijn moeder dit klaarmaakt. Ik kan veel koken, maar moksi alesi waag ik me echt niet aan hoor.
Saouto soep is een van Suriname’s meest bekende traditionele Javaanse kippensoepen. Elke warung (Javaanse restaurant) in het land verkoopt het. De saoto soep is gemaakt met een combinatie van kip en verschillende kruiden. De kip wordt gekookt in water voordat hij wordt geplozen en gebakken met vermicelli. Alle kruiden, evenals alle essentiële specerijen, worden samen gekookt. Ik eet saoto graag als ik griep heb, met lekker veel peper. Ik kan je garanderen dat de griep meteen op de loop gaat. Een perfect medicijn dus.
Als de soep klaar is, voeg je je hete bouillon toe aan je garnering (gebakken mie, uitjes, tauge etc). Rijst, een gekookt ei, droge gebakken aardappel frietjes en sojasaus kunnen als aanvullende toppings worden toegevoegd.
Je hebt ook een Indonesische versie van saoto, ook heerlijk maar toch iets minder mijn ding. Volgens mij noemen ze het ook Soto ipv Saoto.
Surinaamse ouderwetse gerechten
Grietbana soep met tom tom wordt gemaakt met de ingrediënten groene bakbananen, gedroogde vis, gezouten vlees en kokosmelk behoort tot een voorbeeld van een ouderwets Surinaams gerecht. De tomtom in de soep wordt gemaakt door geraspte cassave tot het op een papperig deeg lijkt. Terwijl de soep kookt, worden er kleine stukjes van dit deeg in geschept. Het is een smaak die je terugbrengt naar je jeugd indien je Surinaams bent, en het is een van de vele heerlijke Creoolse soepen. Deze soep heb ik zelf nog nooit gegeten maar ik heb er wel vaak van gehoord. Ik denk dat het een klein beetje op bravoesoep lijkt. Dit is overigens echt 1 van mijn favorieten naast de saoto. Lekker smaakvol met veel verschillende ingrediënten.
Pepre watra was lang voor slavernij en immigratie in Suriname de thuisbasis van inheemse volkeren die volgens hun eigen tradities leefden en hun eigen maaltijden maakten en aten. Wild vlees en vis wordt gebruikt, omdat ze leefden van jacht, visserij en teelt. Water, vis en verschillende soorten groenten worden gebruikt en zijn essentieel om deze soep te maken. De Madam Jeanette mag niet ontbreken. Let wel op dat je je tong niet verbrand. Het is lekker en past goed bij rijst of cassavebrood.
Surinaamse gerechten met kip
Javaanse bami is een van de populairste gerechten in Suriname, dat zijn oorsprong vindt in Java. Ook de Javanen kwamen in 1890 in Suriname aan en namen hun cultuur met zich mee. Je kookt de spaghetti of noedels voor dit gerecht eerst in zout water. Vervolgens wordt het opgebakken met sojasaus en een verscheidenheid aan kruiden. Geroosterde kip mag niet ontbreken. Pindasaus en gebakken banaan mogen hierbij ook niet ontbreken.
Ook nasi met kip is erg populair in Suriname. Bij elk restaurantje kun je wel kiezen voor dit Surinaamse gerecht. Het maakt niet uit of je naar de Chinees gaat of naar een Javaanse eettent, nasi staat bijna altijd wel op de kaart.
Surinaamse bijgerechten
Baka bana is een populaire delicatesse met een sterke band met de Javaanse cultuur. De bakabana zijn rijpe bananen die worden gesneden. Vervolgens worden ze door een zoet beslag gehaald en gebakken in hete olie. Heerlijk! Doe mij er trouwens maar lekkere Surinaamse pindasambel bij. Ik kan er geen genoeg van krijgen.
Saté is een traditioneel Javaans gerecht dat ongelooflijk lekker is. Verschillende soorten vlees kun je hier voor gebruiken. Krokodil is dan ook geen vreemde vleessoort in dit gerecht. Vlees gemarineerd in sojasaus, wordt aan een stokje geregen en gegrild. Zelf maak ik de saté het liefst van kippendijen. Vooral als we gaan bbqen. Niet moeilijk te maken, wel erg lekker.
Surinaams voorgerecht koud
Heb je een verjaardag (of ander feest) en wil je salades en baguettes serveren, dan is een koude schotel zoals huzarensalade een must-have.
Surinaamse Huzarensalade, lijkt op een aardappelsalade maar is zoveel meer dan dat. De prachtige roze tint van de salade komt van rode biet in plaats van kunstmatige kleuren. Je kan de gekookte aardappelen in kleine stukjes snijden of prakken nadat die gekookt zijn. Je kan de gekookte aardappelen daarna mengen met geplozen kip, bieten (voor de roze kleur), klein gesneden augurken en mayonaise. Deze salade is erg populair voor een BBQ, perfect met stokbrood erbij. Soms versierd met gekookte en gesneden eieren.
Ik denk dat dit wel 1 van mijn favoriete recepten is hoor. Zelf doe ik er ook altijd ananas door voor een zoetzure bite. Er zijn ook mensen die er picalilly door heen gooien, maar daar moet je net van houde.
Overige typische Surinaamse gerechten
Surinaamse pom is wel 1 van mijn favorietjes hoor. Dit is een zoetzure Creoolse ovenschotel met een basis van Pom tanjer. Manlief vind dit gerecht helemaal niks, maar ik ben er dol op. De volgende dag vind ik het altijd nog lekkerder met een stukje verse stokbrood.
Eet jij wel eens Surinaams? Wat is jou favoriet tussen deze typische Surinaamse gerechten?