Bordeaux, de plek voor een leuke stedentrip

Bordeaux, de plek voor een leuke stedentrip

Op onze terugreis van Barcelona naar Nederland kwamen we terecht in het Franse plaatsje Bordeaux. Bordeaux is wereldberoemd vanwege de grote wijnproductie. Nou zijn wij geen wijndrinkers dus we hebben daar zelf weinig van meegekregen. De stad ligt aan de Garonne dat uitmondt in de Atlantische Oceaan, een havenstadje in het zuidwesten van Frankrijk. Bordeaux is de op 8 na grootste stad van Frankrijk en ik vond het een prachtige romantische plek. Economisch is Bordeaux na Parijs een van de meest dynamische steden in Frankrijk. Men zegt dat Bordeaux de tweede mooiste stad van Frankrijk is en het is bekroond als beste Europese bestemming van 2015. Ondanks dat ik deze stad prachtig vind, weet ik niet of het wel echt de beste Europese bestemming is. Aan een weekend heb je meer dan genoeg in Bordeaux, want zo ontzettend groot is het niet.

épicuriales

Ben je in juni in Bordeaux, dan moet je zeker “épicuriales” bezoeken, dit is het grootste evenement in Bordeaux en een bekend culinair evenement in Europa. Je hebt allerlei pop- up restaurants die diverse lekkere gerechten in de buitenlucht klaarmaken. Het evenement vind elk jaar plaats op de Place Tourny en is zeer uitbundig en typisch Frans.

In Bordeaux heb je prachtige bouwwerken en oude gebouwen. Heerlijk om lekker doorheen te wandelen. Ben je gek op oude bouwwerken zoals 17- eeuwse theaters, poorten, kathedralen etc.? Dan is dit zeker een leuke plek om naar toe te gaan. De paar dagen dat wij er waren hebben we geen auto gebruikt en zijn we alles te voet gaan verkennen. Wil je niet naar binnen, dan is het al super indrukwekkend om de gebouwen van buiten te bekijken.

Cathédrale Saint-André

De Cathédrale Saint-André is een van de vele overblijfselen uit het rijke verleden van Bordeaux en is de grootste kerk van Bordeaux. De kathedraal maakt net als de citadel van Blaye van het werelderfgoed van Unesco. De Kathedraal is een van oorsprong Romaanse kerk die is gewijd in het jaar 1096 door Paus Urbanus II. In de jaren door is het gebouw regelmatig gerenoveerd en heeft het een Gothisch uiterlijk gekregen. De is bijna net zo groot als de Notre Dame in Parijs. In juli en augustus worden er elke donderdag orgelconcerten gegeven.

Citadel van Blaye

Als je toch in Bordeaux bent moet je zeker het citadel van Blaye bezoeken. Een prachtige citadel met zicht op Gironde. Dit fort werd in de 17e eeuw gebouwd door de belangrijkste architect Sebastien Le Prestre de Vauban. Deze locatie staat op de lijst van Historische monumenten, maar is tevens een UNESCO werelderfgoed locatie. Je kan er lekker rondstruinen, stokbrood eten of wat drinken.

Esplanade des Quinconces

In het midden van Bordeaux heb je een prachtig groot plein : Esplanade des Quinconces. Het plein wordt omringd door steigerende paarden en je kan hier op de lightrailtram stappen. Ben je niet zo van het wandelen, dan kun je met een dagkaart Bordeaux verkennen.

Elke woensdag is er voor het winkelcentrum Marche des Grands Hommes een boekenmarkt. Leuk als je Frans kunt en van lezen houdt. Nou is mijn Frans niet zo goed, maar er door heen wandelen is al leuk.

In Bordeaux kan je heerlijk eten, ik vond de tentjes voor een lekkere lunch echter wel beperkt. Om te dineren heb je voldoende keuze, je kunt er zelfs halal Turks eten.

Ondanks dat wij met de auto naar Bordeaux gingen, kun je het tegenwoordig ook makkelijk per vliegtuig bezoeken.

Waar gaat jou voorkeur naar uit?10 gedachten over “Bordeaux, de plek voor een leuke stedentrip”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *