Je doelen bereiken in 10 stappen

Je doelen bereiken in 10 stappen

Wanneer oud en nieuw geweest is, beginnen veel mensen met hun goede voornemens. Toch komt het vaak genoeg voor dat na een aantal weken deze voornemens de prullenbak ingegooid worden. Hoewel dit logisch klinkt, is het helemaal niet nodig. Je kunt namelijk gemakkelijk je doelen bereiken wanneer je je goed voorbereid. Zo kun je bijvoorbeeld een stappenplan volgen die hieronder toegelicht wordt. Is dat je allemaal teveel gedoe? Maak dan een visionboard. Ook hier kun je je je doelen centraal krijgen. Je doelen bereiken wordt zo een stuk makkelijker. Zelf zie ik het halen van mijn doelen als onderdeel van mijn persoonlijke ontwikkeling.

Stap één: het is belangrijk om je doelen te bepalen

Ten eerste is het natuurlijk van essentieel belang dat jij je doelen gaat bepalen. Je kunt op elk moment van de dag doelen stellen. Je hoeft hiervoor niet per se te wachten tot de eerste dag van een nieuwe maand of de maandag van een nieuwe week. Heb je nog geen doelen? Dan is het belangrijk om ze op te stellen. Doelen zijn ontzettend persoonlijk. Een doel geeft namelijk aan wat jij als persoon wilt bereiken. Het is daarnaast wel verstandig om niet te veel doelen op één moment te stellen. Het is verstandiger om het rustig op te bouwen.

Stap twee: maak je doelen nu specifieker

Op het moment dat jij een lijstje hebt gemaakt met doelen is het belangrijk om de doelen specifieker te maken. In sommige gevallen is het bijvoorbeeld nog niet helemaal duidelijk wat precies jouw doelstelling is. Je kunt je doelen specifieker maken door op te schrijven wat je precies wilt behalen en wanneer je deze doelen wilt halen. Je kunt hiervoor het beste de SMART theorie toepassen waarbij je let op: specifiek, meetbaar, acceptabel, realistisch en tijdgebonden. Dit maakt je doelen bereiken ook echt haalbaar.

Stap drie: maak voor jezelf een planning

In de meeste gevallen haken mensen af met hun doelstellingen op het moment dat ze te grote doelen hebben gesteld of doordat ze simpelweg niet wisten hoe ze dit moesten aanpakken. Het is daarom van essentieel belang dat jij als uniek persoon je eigen doelen opstelt maar in kleinere stappen. De tussenstappen zijn namelijk veel belangrijker dan de uiteindelijke einddatum. Het is dus belangrijk om een planning te maken die uit kleinere stappen bestaat zodat het voor jezelf overzichtelijker en beter haalbaar blijft.

Stap vier: zorg ervoor dat je doelen echt haalbaar zijn

Het is ten eerste heel belangrijk dat je niet te veel doelen op één moment voor jezelf stelt. Je zult namelijk merken dat je je doelen sneller behaalt wanneer je de tijd neemt. Het is natuurlijk belangrijk dat je doel een uitdaging is, maar houd daarbij wel in je achterhoofd dat je doel zowel uitdagend als realistisch moet blijven. Zorg er dus voor dat zowel je doel als je planning realistisch is voor jezelf.

Stap vijf: houd je motivatie vast

Ondanks dat het behalen van doelen niet altijd heel gemakkelijk is, is het belangrijk dat je toch telkens weer de motivatie vindt. Je hebt in ieder geval tussenstappen gepland waardoor de motivatie ook beter behouden blijft. Je zult ook verschil merken tussen de tussenstappen. De ene tussenstap zul je sneller en makkelijker behalen dan de ander. Zorg ervoor dat dit je niet demotiveert wanneer je bezig bent met een moeilijke tussenstap. Desnoods hang je een lijstje op met je einddoelen op een plek waar je vaak te vinden bent. Je blijft dan langer gefocust om je doelen daadwerkelijk te halen.

Stap zes: kies doelen waar je alleen zelf ook écht invloed op hebt

Het is belangrijk bij het maken van je doelstellingen dat je ook zeker weet dat jij als enige invloed hebt op deze doelen. Zo kun je bijvoorbeeld het doel ‘promotie op werk’ stellen maar uiteindelijk heb je dit niet helemaal zelf in de hand. Je baas zal namelijk het eindoordeel hebben, ondanks dat jij hard kan werken en jezelf kan bewijzen. Het is daarom belangrijk dat je doelen stelt waar jezelf invloed hebt. Schrap daarom de doelen waarvan je zeker weet dat je die in je eentje niet kunt behalen.

Stap zeven: jouw doelen zijn ook écht jouw doelen

Onthoud altijd dat jouw doelen en doelstelling uniek en persoonlijk zijn. Dit houdt in dat je je doelen niet kan vergelijken met andermans doelen. Iedereen heeft namelijk zijn eigen tempo en doelen. Wees je hiervan bewust en laat je hierdoor ook niet afschrikken bijvoorbeeld. Dat zou namelijk zonde zijn aangezien jij als persoon unieke doelen kan stellen die alleen jij op die manier kan aanpakken.

Stap acht: het is belangrijk dat je jezelf beloont

Tijdens het maken van de planning voor het behalen van je doelen, is het belangrijk dat je ook ondertussen nadenkt over verschillende beloningen. Op het moment dat jij namelijk een tussendoel hebt bereikt, is het goed om jezelf te belonen. Dit hoeft natuurlijk niet altijd groots. Belonen zorgt er in ieder geval dat je ten eerste weer motivatie krijgt om verder te gaan en ten tweede helpt belonen de mens ook om een positieve mindset te ontwikkelen.

Stap negen: zorg ervoor dat je niet te streng bent

Hoewel je teleurgesteld kan zijn op het moment dat je een tussendoel niet bereikt hebt, is het belangrijk dat je niet te streng voor jezelf bent. Fouten maken is namelijk menselijk. Bovendien hoeft het behalen van je doelen ook niet altijd vlekkeloos te gaan. Je hoeft het niet allemaal in één keer goed te doen. Je kunt op dit soort momenten maar beter even je planning aanpassen. Wees trots op jezelf dat je in ieder geval bezig bent met het behalen van je doelen op je eigen tempo.

Stap tien: stel het opstellen van een doelenlijst niet uit

Op het moment dat je in je hoofd een doel hebt gevormd, is het belangrijk om ook snel in actie te komen. Wanneer je namelijk niet meteen aan de slag gaat, zal je al snel genoeg merken dat je je doelen blijft uitstellen. Het is daarom belangrijk om zo snel mogelijk te beginnen met het opstellen van een doelenlijst. Dit houdt namelijk ook in dat je sneller je doelen zal bereiken, aangezien je nu sneller werk maakt van je ideeën en wensen. Onthoud daarbij wel goed dat je het behalen van je doelen ook niet moet overhaasten, want dan zal je sneller geneigd zijn om op te geven.



1 gedachte over “Je doelen bereiken in 10 stappen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *