Spelletjes voor een kinderfeestje

Spelletjes voor een kinderfeestje

Hoe vermaak je een groepje uitbundige feestvierders

Kinderfeestjes staan altijd vol van de energie. Allereerst je eigen kind, want die is jarig en staat dus in het middelpunt van de belangstelling. Hij/zij krijgt cadeautjes en alleen dat zorgt al voor veel spanning. Wat ga ik krijgen? Stond dit op mijn verlanglijstje? Gaat iedereen komen? Niet alleen jouw kind vindt het spannend, ook de kinderen die op het feestje komen vinden het spannend. Spannend want het is een andere omgeving, spannend want het is feest en spannend want wat gaan we doen. Kortom een kamer vol stuiterballen en een bonk aan energie. En juist die energie kan je goed gebruiken op een kinderfeestje. Zeker als je een kinderfeestje met spelletjes organiseert. Uit eigen ervaring weet ik dat je kinderfeestjes thuis met echte verjaardagsspelletjes, het beste kan doen tot een jaar of 8. Daarna wordt het toch moeilijker want dan gaat ook de druk van buitenaf meespelen om een kinderfeestje buiten de deur te houden. Tot 8 jaar kan het prima en als je het goed doet zal je merken dat het thuisvieren van een kinderfeestje veel leuker is. En vaak nog eens een stuk goedkoper. Je kunt er voor kiezen om er een themafeestje van te maken, zodat het extra feestelijk is.

Aandachtspunten kinderfeestje

Er zijn een aantal dingen waar je rekening mee moet houden.

 1. De leeftijd

  Afhankelijk van de leeftijd kan je bepalen hoelang de spelletjes moeten duren. Kinderen tussen de 4 en 6 jaar oud kan je niet langer dan een half uur spelletjes laten doen. Zeker niet als het veel renspelletjes zijn. Probeer bij deze leeftijd de spellen ongeveer 20 minuten te laten duren.
  Bij kinderen tussen de 6 en 8 jaar kan dit al een stuk langer.

 2. Planning

  Maak een planning en maak dit ook inzichtelijk. Hang op de deur een gekleurd vel met daarop de activiteiten maar ook zeker ook de rust momenten. Bijvoorbeeld:
  Starten met verstoppen cadeautjes
  1e spel
  Pauze: cupcakes of taart versieren
  2e spel
  Pauze: Limo met iets lekkers
  3e spel
  Afsluiting

 3. Geslacht

  Het maakt heel erg uit of je een groep met alleen maar meisjes hebt of een groep met alleen maar jongens. Bij jongens zal je meer spellen moeten bedenken waarbij de energie gebruikt moet worden. Daarbij vinden niet alle meisjes renspeltjes leuk. Jongens houden weer niet van spelletjes waarbij geknutseld moet worden. Kijk dus goed naar je feestgangers en hun behoeftes.

10 spelletjes voor een kinderfeestje

Als iedereen uitgenodigd is, kan je beginnen met het maken van je planning. Welke spelletjes voor een kinderfeestje kies je dan uit?

Binnen spelletjes voor een kinderfeestje

Koeken happen kennen we allemaal nog van vroeger en dat is zeker een leuk en grappig begin voor een kinderfeestje maar er kan nog veel meer.

– Op de planning gaf ik al aan dat je de cadeautjes kan verstoppen maar je kan het ook uitbreiden. Je kan ook de gever samen met het cadeautje zich laten verstoppen. Bespreek van tevoren in welke ruimtes ze zich mogen verstoppen. Hang een rood lint voor de kamers die verboden zijn. De jarige moet wachten op het toilet beneden en mag daarna op pad om iedereen + de cadeautjes te vinden.

(Tip: houd daarna even een kleine mini disco van ongeveer 5 tot 10 minuten zodat ze zich allemaal even uit kunnen leven)

– Maak een spelletjesparcours. Verzin 5 spelletjes voor in huis. Bijvoorbeeld bowlen in de gang, vissen in de gootsteen, sjoelen op de eettafel, kaartenhuis bouwen op de bank en dominospelen op de trap. Maak een mooie afstreep strippenkaart. Is het spelletje gespeeld, dan streep je het spel af. Aan het eind krijgt iedereen een klein prijs. Bij de Action of op Aliexpress kan je altijd wel slagen voor miniprijsjes.

Buiten spelletjes voor een kinderfeestje

– Koop bij Bol.com een spelletjes pakket en maak je eigen spelletjes parcours. Als je een speeltuin in de buurt hebt kan je deze ook meenemen als extra hindernis. Dit kan ook heel leuk i.c.m. met andere activiteiten buiten. Zo kun je een speurtocht printen, of lekker naar de speeltuin.

– Iets met ballonnen doet het altijd erg goed. Als het goed weer is kan je een watergevecht houden. Geef dit wel van tevoren aan zodat de ouders hier rekening mee kunnen houden wat betreft kleding. Als het iets minder weer is, kan je het spel klap de ballon spelen. Iedereen krijg aan een ballon met een touwtje aan zijn enkel gebonden. Wie zijn ballon het langste heel houdt, wint dit spel.

Jongens spelletjes voor een kinderfeestje

– Ik ga er vanuit dat je als jongensmoeder veel lego in huis hebt. Maak hier een wedstrijd van. Verzin een onderwerp, bijvoorbeeld een robot of de auto van de toekomst. Wie kan de mooiste maken? Geef deze een kleine prijs en maak een foto van de winnaar. Lijst deze in met de tekst: De beste!!!

– We denken allemaal dat alle jongens van voetbal houden maar dat is niet zo. Sommige kinderen zijn er gewoon niet goed in. Mocht je weten dat er kinderen in jouw groepje dit hebben, speel dan het spelletje ” wat voor sport speel jij”. Laat elke kind zijn sport vertellen en kies er daar een paar vanuit. Ga eens judo oefeningen doen (doe zelf even lekker mee) of speel een potje basketbal. Zo leren ze de sport van de andere op een leuke manier kennen. En bijkomend voordeel, ze verliezen wat energie :).

Foto door Bonneval Sebastien op Unsplash

Meisjes spelletjes voor een kinderfeestje

– Meisjes zijn vaak dol op tekenen. Nu kan je binnen gaan kleuren maar je kan ook de buurt versieren. Zet een paar potten stoepkrijt neer en geef ze een opdracht. Wie de mooiste bloem tekent wint de wedstrijd. Of geef ze een gezamenlijk thema. Versier de hele straat met hartjes of vlinders. Maak aan het eind een foto van de versieringen en de dames en geef deze aan ze mee als herinnering aan het feestje.

– Wil je een echte meisjesfeest geven, ga dan voor de catwalk show. Iedereen komt verkleed en op het feestje gaan ze elkaar of zichzelf opmaken. Daarna is een catwalk met een officieel jury. Zorg er wel voor dat de jury alleen maar cijfers boven de 8 kan geven zodat de sfeer leuk blijft. En daarna is het natuurlijk leuk om in een polonaise achter de winnaar aan een rondje om het blok te doen, zodat ook de buren kunnen meegenieten van deze mooie dames.

Spelletjes voor de kleintjes

– Een alfabet spel. Kinderen in de leeftijd van 4 tot 6 zijn druk bezig met het leren. Ze vinden dat nog zo leuk dat je er een leuk spelletje mee kan doen. Speel het “alfabet spel”. Print de letters van het alfabet uit. Laat iedereen spullen vanuit de huiskamer (je bent er bij dus ga voor de glazen kandelaar staan en bescherm je kostbare items) , keuken en tuin verzamelen die passen bij de letters. Dus bij de A komt er een appel te liggen. Als er al iets ligt mag je er geen tweede items bij leggen. Hoeveel letters kunnen ze vinden.

– Met de jongste kinderen kan je nog heel erg leuk een speurtocht uitzetten. Al is het alleen maar een rondje in de buurt. Zij vinden het nog super spannend om een speurtocht te lopen. Misschien ken je wel wat mensen in de buurt waarbij je in de tuin een “schat” mag verstoppen.

Zit er nog veel energie in aan het eind van het feest, ga dan nog even naar de speeltuin. Daar kunnen ze dan nog even lekker uitrazen. Neem iets lekkers mee en laat ze daarna los. Laat de ouders hun kinderen daar ophalen.

Zijn ze moe, sluit het feestje dan af met het kijken van een filmpje op de bank.

Zoals je kan lezen is het nog niet zo moeilijk om thuis een kinderfeestje te geven. Beetje creatief denkwerk, een paar extra handen en het opbergen van je breekbare spullen is voldoende :).

Wil je een thema kinderfeestje? Een dino feestje is erg leuk voor de jongens en een unicorn feestje is helemaal in voor de meiden.

Veel speelplezier!


Deze gastblog is geschreven door Danielle Roof. Danielle is moeder van 4 en eigenaar van BabyInspiratie.nl11 gedachten over “Spelletjes voor een kinderfeestje”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *