Met de kinderen naar buiten, ontdek fijne speelbossen

Met de kinderen naar buiten, ontdek fijne speelbossen

Nu we opnieuw zoveel mogelijk thuis zitten, met kinderen die toch beweging en frisse lucht nodig hebben, is het goed om te weten dat er zeker genoeg opties zijn om lekker even samen te bewegen in de natuur. Is de koek op bij het thuisonderwijs? Komen de muren op je af? Of heeft je kind gewoon enorm veel behoefte om te bewegen? Pak een picknicklunch in en ga lekker wandelen of kies een tof speelbos uit om te ontdekken. Er komen steeds meer fijne speelbossen bij in Nederland, dus ook bij jou in de buurt is er vast eentje te vinden.

De leukste speelbossen rond Arnhem

In de omgeving van Arnhem en Nijmegen zijn ontzettend veel speelbossen op relatief korte afstand van elkaar. Woon je in die regio? Yes! Woon je wat verder weg? Dan loont het zelfs om voor een dag eten en droge kleding in te pakken en een aantal van die plekken met elkaar te combineren. Zo zijn Landerij de Park en speelbos Schuytgraaf hemelsbreed slechts een kilometer van elkaar verwijderd en kun je die afstand via een korte wandeling door de natuur overbruggen.

Landerij de Park is een speelboerderij waar ook dieren gehouden worden. Ook is er een fijn restaurant. Als straks alles weer open is, kunnen de kinderen er dieren aaien en kun je er een drankje of ijsje tussendoor doen. Maar ook nu valt er genoeg te beleven. Er zijn uitdagende klimtoestellen en de kinderen kunnen zelf hutten bouwen. Speelbos Schuytgraaf is echt een avontuurlijk stukje speelnatuur. Het is net buiten de Arnhemse wijk Schuytgraaf gelegen. Hier geen horeca of dieren, maar ontdekpaden dwars door de “jungle”. Kinderen kunnen hier naar hartenlust slingeren, balanceren en klimmen. Vergeet niet om een droog setje kleding mee te nemen, want op beide plekken is water en zou een nat pak tot de mogelijkheden kunnen behoren, afhankelijk van de leeftijd en handigheid van je kind.

Speelbos schuytgraaf

Meer speelnatuur in de omgeving van Oss

Op ongeveer een half uur van de regio Arnhem / Nijmegen zijn een aantal toffe speelmogelijkheden bij elkaar. Ook hier kun je met gemak een hele dag doorbrengen in de verschillende speelbossen. Zonder twijfel de meest spectaculaire plek is die van speeltoestel De Das in De Maashorst. Dit speeltoestel heeft inderdaad de vorm van een das en is maar liefst ruim 30 meter lang en 6 meter hoog en echt een uitdaging voor kinderen vanaf een jaar of 6. Klimmen, glijden, balanceren en slingeren kun je er. Vlakbij zijn waterpompen, andere natuurlijke speelobjecten, kikkerpoelen en een gave uitkijktoren.

Vanaf de uitkijktoren zie je een zandverstuiving en een meertje liggen. Hier kun je naartoe kunt wandelen. Rijd je even een paar kilometer verder, dan kun je in het Klauterwoud nog meer spelen en ontdekken. Van hieruit kun je ook met de kinderen een toffe speurtocht door het bos maken. Voor elk kind is er een speurkaart met route en opdrachten beschikbaar in een speciaal kastje. Voor de winterperiode is er een speciale, aangepaste route. Yvonne deelt in een uitgebreid blog deze en nog veel meer speelbossen in de omgeving Arnhem / Nijmegen.

Maashorst uitkijktoren, goedkoop dagje uit

De Utrechtse heuvelrug

Een andere plek in de natuur om écht met de kinderen naartoe te gaan is de Utrechtse Heuvelrug. Niet alleen vind je er de mooiste wandelingen, met soms on-Nederlandse uitzichten, ook zijn er te gekke speelmogelijkheden voor de kinderen. Bovendien liggen er in deze omgeving een aantal prachtige kastelen, die alleen al van de buitenkant de moeite waard zijn om te bewonderen. Bij Kwintelooijen is een geologisch monument, waar de kinderen op kunnen klimmen en glijden en als je de Heuvelrug op wandelt kijk je uit over een enorm gebied. De wandeling van hieruit is 3 kilometer lang en ontzettend afwisselend.

Een paar kilometer verderop, bij  Plantage Willem III is een historische tabaksschuur te zien en loopt een kudde herten rond. Met een beetje geluk kun je ze spotten, want het eerste deel van de wandeling is open en uitgestrekt. Hoe gaaf is het om dan samen deze herten tegen te komen?! Ook hier is de wandeling een kilometer of 3, dus ideaal voor kinderen, en afwisselend genoeg. Onderweg kom je een paar goede klimbomen tegen.

Willem-III, 1 van de leukste speelbossen

Stuifzand Soesterduinen

Aan de noordkant van de Utrechtse Heuvelrug is een ander gebied wat geweldig is om met kinderen te ontdekken. De Soesterduinen zijn een enorme zandvlakte, met hier en daar mooie klimbomen. Vergeet dus, naast je lunchpakket, niet om een schepje en emmertje mee te nemen en trek de kinderen zeker niet de nieuwste kleding aan. De blauwe wandelroute, die rond het gebied loopt, is mooi en op bijna elk moment kun je de zandvlakte zien liggen. Zo kun je langzaam lopen en af en toe een pauze in lassen om te spelen in het zand, of om een klimboom op te zoeken. Verder zuidelijk zijn er nog veel meer leuke, korte wandelingen over de Utrechtse Heuvelrug , die perfect zijn om met kinderen te lopen. Bij enkelen passeer je een speelmogelijkheid of is er een speurtocht te doen.

speelbos kwintelooijen

Waar wacht je nog op?

Dus hebben jij en je gezin dringend behoefte om naar buiten te gaan? Waar wacht je nog op: ga lekker de natuur in samen. Kies het liefst een doordeweekse dag of ga vroeg in de ochtend als je het weekend uitkiest. Op dit moment ben je namelijk niet de enige die af en toe even naar buiten wil.

Mijn naam is Yvonne, moeder, reiziger, fotograaf en juf. Op mijn reisblog YvonneREISTverder deel ik mijn ontdekkingen van de reizen die ik met mijn gezin maak, dichtbij huis, maar ook ver weg. Ik kies graag voor de minder bekende plekjes en neem het liefst de avontuurlijke optie. Zo reizen we met de trein door India, wandelen we op Kaapverdië over rotsachtige bergpaden en gaan we op Java op zoek naar een verborgen tempel op het platteland. Maar ook struinen we door de Nederlandse natuur en gaan we naar ontdek-musea in Amsterdam of Leiden. Kortom: vervelen komt niet in mijn woordenboek voor en we zijn altijd lekker bezig. 9 gedachten over “Met de kinderen naar buiten, ontdek fijne speelbossen”

  • Wat een leuke plekjes in de buurt van Arnhem. Er is nog zoveel leuks te ontdekken in eigen land. Alhoewel ik snak naar een escape naar het buitenland.

  • den haag is veel te druk! hoef er zelf niet meer aan mee te doen maar mijn neefjes en nichtjes wijken toch uit naar andere plekken maar helaas word het daar ook steeds drukker

  • Ik vind het weer momenteel wat te onvoorspelbaar om wat verder weg te gaan (te koud, regen – gisteren zijn ze helemaal kletsnat geregend en tot op het bot nat). Daarentegen loop ik iedere dag een klein uurtje met ons dochtertje in de wijk of we gaan richting Naarden-Vesting om daar een rondje te doen. In de middag gaat ze met haar vader naar buiten en speelt dan vaak met een klasgenootje of vriendinnetje. In het weekend gaan ze langer naar buiten. Afgelopen zaterdag hebben ze een wandeling van 1,5 uur gemaakt (waarbij ons dochtertje dan op de step gaat). Voldoende beweging op die manier. En zeker essentieel nu de scholen dicht zijn en er dus ook geen gym is…

  • Wat mooi die laatste foto. En ja er zijn echt veel mooie speelbossen. Nederland heeft wat dat betreft echt een mooi aanbod voor kids!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *