Sparen en belasting betalen, hoe zit dat nou?

Sparen en belasting betalen, hoe zit dat nou?

Sparen en belasting betalen worden steeds belangrijkere termen wanneer je volwassen wordt, maar hoe zit het precies met sparen en belasting betalen. Sparen en belasting betalen zijn belangrijk aangezien sparen ervoor zorgt dat je later meer geld hebt en te besteden hebt. Belasting betalen is belangrijk aangezien dit de welvaart en het welzijn in een land verbetert en je wordt als fraudeur gezien wanneer je geen belasting betaald. Het is daarom belangrijk dat je weet hoe deze termen in zijn werk gaan. Hieronder wordt eerst de definitie uitgelegd over sparen en belasting betalen aan de hand van tips en uitleg. Hopelijk weet je hierna meer over geldzaken aangezien het voor veel mensen tegenwoordig een groot doolhof is hoe je precies moet sparen en belasting betalen.

Wat is sparen precies en wat is het doel van sparen?

Als klein kind zul je hoogstwaarschijnlijk je eigen spaarpot hebben gehad waar je je verjaardagsgeld of je zakgeld in deed om te sparen voor je lievelings barbie pop of bestuurbare auto. Sparen is een manier van omgaan met je geld en bezittingen. Bij deze manier zorg je ervoor dat je in plaats van geld uitgeven juist geld opzij zet. Dit fenomeen staat bekend als sparen. Het doel achter sparen is om later over meer geld te kunnen beschikken dan voorheen. Op het moment dat je een spaarrekening hebt, krijg je vaak rente op je spaargeld dat je op deze rekening hebt staan.

De rente op je spaarrekening is belangrijk voor je eigen portemonnee

Het doel achter sparen is dus om over meer geld te kunnen beschikken op een later moment. Doordat je spaart, zul je dus sowieso meer geld hebben. Toch kun je ervoor zorgen dat dit geld nog meer waard wordt met behulp van rente. Op het moment dat de reële rente in Nederland positief is, kun je ervoor zorgen dat je spaargeld meer waard wordt. Dit komt doordat deze positieve rente ervoor zorgt dat jij over jouw spaargeld extra geld uitbetaald krijgt. Op het moment dat deze rente =negatief is, is het niet voordelig om te sparen aangezien je dan moet ‘betalen’ om je spaargeld op een spaarrekening te zetten. Positieve reële rente zorgt ervoor dat je later meer producten zult kunnen kopen met je spaargeld.

De voordelen van sparen en een spaarrekening openen

Ten eerste is het belangrijk om te weten dat sparen ontzettend veilig is. Wanneer je ervoor kiest om geld te sparen, zul je er al snel genoeg achterkomen dat je nauwelijks tot geen risico loopt om je geld te verliezen. De overheid support daarnaast de burgers ook om daadwerkelijk te sparen. Zo heeft de overheid bijvoorbeeld een garantie afgegeven tot 100.000 euro. Dit houdt in dat je in ieder geval verzekerd bent dat je 100.000 euro terug betaald krijgt wanneer jouw bank failliet is of dreigt te gaan. Daarnaast geeft sparen ook zekerheid. De waarde van jouw spaargeld op je rekening fluctueert namelijk niet. Dit is juist wel het geval bij beleggen. Je weet dus precies waar je aan toe bent met sparen.

Belasting betalen over je spaargeld is wel een belangrijk punt

Je kunt daarnaast niet sparen en geen belasting betalen. In 2022 ligt bijvoorbeeld het limiet op belastingvrij sparen op zo’n 50.650 euro. Dit houdt in dat wanneer je over dit bedrag heen gaat, je zal sparen en belasting betalen tegelijkertijd. De hoeveelheid belasting die je moet betalen over je spaargeld is jaarlijks verschillend. Dit jaar betaal je bijvoorbeeld zo’n 32 procent inkomstenbelasting. Terwijl dat in 2021 bijvoorbeeld 31 procent inkomstenbelasting is. Daarnaast hangt het belastingpercentage ook af van je eigen vermogensmix. Vanaf 50.650 euro betaal je op dit moment zo’n 21 procent belasting over je spaargeld. Dit geldt van 50.651 euro tot en met 962.351 euro. Ook deze procenten zullen jaarlijks verschillen.

Wat houdt belasting precies in eigenlijk?

Het woord ‘belasting’ wordt vaak genoemd wanneer er gesproken wordt over geldzaken. Toch weten veel mensen niet precies wat belasting betalen precies inhoudt en betekent. Belasting betaal je namelijk over je inkomsten. Deze inkomsten kunnen zowel het geld zijn dat je verdient maar ook de winst van je eigen onderneming bijvoorbeeld. Bovendien betaal je niet overal belasting over. Zo hoeven studenten bijvoorbeeld geen belasting te betalen over hun eigen studiefinanciering. Heb je te maken met toeslagen? Ook dan zul je daarover geen belasting betalen. Nu is het natuurlijk de grote vraag waarom wij met z’n allen in Nederland zoveel belasting moeten betalen. Tegenwoordig zijn de belastingheffingen namelijk hoger dan ooit tevoren. Dit is deels een gevolg van de hoge kosten voor =energie, gas en levensonderhoud.

Waarom moeten wij als Nederlanders belasting betalen?

Tegenwoordig klagen veel Nederlanders over de hoge belastingen die zij moeten betalen. Natuurlijk is het van groot belang dat wij als Nederlanders ook weten waar ons geld als belasting precies aan uitgegeven wordt. Met het geld dat opgehaald wordt door belastingheffingen betaald de overheid allerlei dingen die in een land nodig zijn. Belangrijk voorbeelden daarvan zijn bijvoorbeeld scholen, ziekenhuizen en de infrastructuur. Ook politiekorpsen en brandweermannen krijgen betaald vanuit de belastingopbrengst. Daarnaast krijgen de families die onder de armoedegrens wonen ook een uitkering van ons belastinggeld aangezien zij geld nodig hebben om te eten en te wonen. Het belastinggeld wordt dus voor verschillende doeleinden gebruikt. Door de hogere kosten tegenwoordig worden de belastingheffingen dus ook hoger.

De belangrijkste tips voor sparen en belasting betalen

Het is ontzettend belangrijk om je geldzaken op orde te hebben. Alleen wanneer je zelf overzicht hebt, kun je goed inzien over welke geldstromen je belasting moet betalen en over welke geldzaken juist niet. Zo kun je bijvoorbeeld verschillende geldrekeningen openen tot 100.000 euro om zo te sparen en belasting betalen uit te sluiten. Aangezien je tot 100.000 euro belastingvrij kunt sparen. Daarnaast is het belangrijk om in gesprek te gaan met de financiële adviseur van jouw bank. Zij kunnen je namelijk helpen met vragen over geldzaken aangezien zij hier ontzettend veel verstand van hebben. Wees vooral niet bang om vragen te stellen over je geldzaken aangezien je daarmee zelf meer inzicht krijgt en misschien zelfs geld kunt besparen.

Wil je vaker leuke dingen doen? Kijk dan ook eens hoe je kunt sparen d.m.v. geld terug acties.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *