5 x soep tijdens de ramadan (voor bij de iftar)
Niks is lekkerder dan je vasten te verbreken met dadels, een glas water en bij de iftar te beginnen met een heerlijke soep. De meeste mensen die vasten, kunnen dan ook niet zonder soep tijdens de ramadan. Deze soepen zijn vitamine bommetjes met de groente die er in zit en de vocht is weer perfect om dit aan te vullen als je een hele dag niet hebt gedronken. Daarnaast bevatten onderstaande recepten geen vlees of vis en zijn ze perfect voor vegetariërs. Kan je niet zonder vlees en ben je een echte diehard carnivoor, dan kun je altijd kip of gehaktballetjes toevoegen.
Mocht er in een recept room zitten, dan kun je deze weglaten als je de soep 100% vegan wilt. Soep is altijd binnen een mum van tijd klaar en je kan het van te voren voorbereiden. Lekker makkelijk dus! Van al deze onderstaande soepen, maak je een dikke pan vol. Je kan er makkelijk 6 kommetjes uithalen als je het als voorgerecht eet. Doe je niet aan de ramadan? Dan kun je deze heerlijke soepen natuurlijk ook gewoon maken.
Kerriesoep
Wat heb je nodig?
- 1 prei
- 1 winterpeen
- Een Spaanse peper
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- 2,5 eetlepels kerriepoeder
- 2 maggiblokjes
- 2 aardappels
- 3 pimentkorrels
- 2 laurierblaadjes
- 400 ml kokosmelk
- 600 ml water
- 1 handje vol basmati rijst
- Olijfolie
Hoe maak je het?
- Als eerste snijd je de uien, knoflook en Spaanse peper in kleine stukjes, je kan het natuurlijk ook fijn maken met je keukenmachine.
- Daarna bak je dit mengsel in olijfolie, totdat de uien een goudgele kleur hebben.
- Vervolgens verkruimel je de maggiblokjes en voeg je deze samen met de kerriepoeder , pimentkorrels en laurierblaadjes toe.
- Was en schil intussen de aardappel en wortel en snijd deze in kleine stukjes. De voeg je vervolgens ook toe.
- Daarna was en snijd je de prei in ringetjes en voeg je deze toe en bak je alles ongeveer 1 minuutje.
- Voeg daarna de water toe en laat alles ongeveer 20 minuten koken.
- Als alle bovengenoemde groentes gaar zijn, verwijder je de laurierblaadjes en pimentkorrels en maak je alles fijn met een staafmixer.
- Intussen was je de rijst en voeg je deze samen met de kokosmelk toe.
- Kook je soep nog ongeveer 20 minuutjes en dien het warm op. Indien je de soep te dun vind, kun je het altijd binden met een beetje maizena.
Bloemkoolsoep
Wat heb je nodig?
- 1 bloemkool
- 2 zoete aardappels
- 2 normale aardappels
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 theelepel komijnzaad
- 1 theelepel kurkuma
- 2 groente bouillonblokjes
- 200 ml ongeklopte slagroom
- Olijfolie
- Eventueel peper naar smaak
- Een pan vol water
Hoe maak je het?
- Maak als eerste de bloemkool schoon door de roosjes af te breken en ze te wassen. De steeltjes van de bloemkool kun je ook gewoon gebruiken voor de soep.
- Snijd de ui en knoflook daarna in kleine stukjes.
- Was en schil zowel de zoete aardappel als de normale aardappel en snijd deze in stukken.
- Fruit de knoflook een beetje in de olijfolie en voeg de aardappel, zoete aardappel en bloemkool toe.
- Vervolgens voeg je de komijnzaad, kurkumma en 2 groente bouillonblokjes (die je tussen je handen fijn gemaakt hebt) toe zodra het water kookt.
- Laat het intussen ongeveer 30 minuten koken op hoog pit, totdat alles gaar is.
- Als je groenten gaar zijn, pak je de staafmixer en mix je alles fijn.
- Daarna kook je het nog ongeveer 3 minuten op laag pit en voeg je de slagroom toe.
- Na 5 minuutjes is je soep klaar, je kan eventueel de rijst weglaten. Ik heb er voor gekozen om dit toe te voegen aan dit gerecht zodat het goed vult. Maar we eten natuurlijk vaak niet alleen soep tijdens de ramadan.
Misosoep
Wat heb je nodig?
- 1 liter water
- 400 gram gedroogde en gesneden shiitake paddenstoelen plakjes
- 200 gram champignons
- 4 eetlepels miso pasta
- 3 theelepels gedroogde wakame zeewier snippers
- 300 gram tofu
- 125 gram taugé
- ½ paksoi
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- Een stukje fijngestampte gember
- 2 maggiblokjes
- 2 eetlepels geroosterd sesamzaad
- sesamolie
- Zout naar smaak
Hoe maak je het?
- Als eerste laat je de shiitake paddenstoelen ongeveer 10 minuten, weken in heet water.
- Intussen snijd je de uien en knoflook en bak je deze goudgeel in de sesamolie.
- Schil daarna de gember, stamp deze plat en voeg het toe aan de uien en knoflook.
- Voeg de misopasta en de verkruimelde maggiblokjes toe met een beetje water, zodat deze oplossen.
- Giet het water van de shiitake paddenstoelen weg en voeg ze toe aan bovenstaand mengsel.
- Was en snijd de champignons en bak deze ook mee.
- Voeg de zeewiersnippers en het water toe en laat alles ongeveer 15 tot 20 minuten koken.
- Intussen snijd je de tofu in vierkante blokjes en bak je deze in olie totdat deze een goudgeel kleurtje hebben en krokant zijn, laat ze vervolgens uitlekken op keukenpapier.
- Was en snijd de paksoi in smalle reepjes en doe een handje vol samen met de gewassen taugé in een schaaltje.
- Giet je hete soep over de groente uit de vorige stap en voeg de tofu toe.
- Voeg eventueel wat geroosterd sesamzaad toe en je soep is compleet. Dit is misschien wel mijn favo soep tijdens de ramadan.
Tomatensoep
Wat heb je nodig?
- 2 grote aardappelen
- 1 prei
- 10 rode snoeptomaten
- 10 oranje snoeptomaten
- 2 grote trostomaten
- 2 grote wortels
- 3 steeltjes selderij
- 2 handjes taugé
- 1 ui
- 2 teentje knoflook
- 1 theelepel zout
- Zwarte peper naar smaak
- 200 ml ongeklopte slagroom
- 800 ml water
- Zonnebloem olie
Hoe maak je het?
- Was alle groente.
- Schil als eerste de aardappelen en snijd deze in kleine blokjes.
- Vervolgens was je de tomaten en wortel en snijd je deze ook in kleine blokjes.
- Snijd daarna de uien, knoflook.
- Bak de uien en knoflook in een beetje olie.
- Als deze goud/geel zijn, voeg je de aardappelen en wortel toe en bak het geheel een beetje op.
- Vervolgens vul je de pan met water
- Daarna voeg je alle andere groente behalve de taugé toe.
- Laat intussen het geheel ongeveer 20 minuten koken met de zout en zwarte peper, totdat alles gaar is.
- Daarna pak je de staafmixer en maak je alles fijn.
- Voeg de slagroom toe en laat het nog 3 minuutjes koken.
- Voordat je de soep serveert, voeg je aan elk schaaltje een beetje taugé toe voordat je de hete soep er overheen gooit. Kook de taugé niet mee, omdat deze anders papperig wordt.
Champignonsoep
Wat heb je nodig?
- 600 gram champignons
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 300 gram bloem
- 80 gram roomboter
- 200 gram ongeklopte slagroom
- een pakje boursin (de normale)
- 1 groente bouillonblokje
- 1 zakje croutons
- 800 ml water
Hoe maak je het?
- Als eerste snijd je de ui, knoflook en gewassen champignons in kleine stukjes.
- Verhit intussen de roomboter maar let op dat je het niet laat aanbraden.
- Maak de ui en knoflook totdat deze een mooi kleurtje hebben gekregen.
- Bak de champignons daarna ongeveer 10 minuutjes mee.
- Haal ongeveer 1/3 van het mengsel er uit en bewaar deze apart.
- Voeg de bloem toe en bak het nog ongeveer 2 minuten door.
- Daarna voeg je de water toe en zodra het begint te koken, voeg je het groente bouillonblokje toe. Laat deze goed oplossen.
- Laat het geheel nog even doorkopen en voeg daarna de slagroom en de boursin toe.
- Roer alles goed door.
- Daarna haal je de staafmixer er doorheen en maal je alles fijn.
- Laat alles nog een paar minuten koken en voeg vervolgens het mengsel wat je over hebt uit stap 5, weer toe.
- Kook het nog een minuutje of 5 door, maar blijf roeren zodat er niks aan de bodem blijft vast plakken.
- Voeg de croutons pas toe als je de soep opdient, anders worden ze heel papperig en dat is alles behalve lekker.
Heb je deze soepen gemaakt, maar ben je nog op zoek naar een ander lekker en goedgevulde soep tijdens de ramadan? Probeer dan ook eens deze bravoesoep of linzensoep. Eet jij ook vaak soep tijdens de ramadan?
wat een lekkere soepjes!! sommige heb ik nog nooit gegeten zoals de kerriesoep en miso dus die ga ik een keer maken 😀
Ik kan me voorstellen dat een goed gevulde soep zeker gewenst is, je krijgt meteen goed je vitamines en voldoende groente binnen, Ik eet erg veel soep, dus ik onthou deze ook even, lekker!
Wat een lekkere soepen allemaal. Mijn favoriete soep is altijd tomatensoep, en soms bruine bonensoep.
Hier zitten een paar soepen tussen waarvan ik nu denk, waarom heb ik die niet eerder opgezocht op geprobeerd te maken. De bloemkoolsoep ga ik zeker een keer uitproberen. Lekker met een broodje erbij als simpele maaltijd.
Mmm, ikbne dol op kerrie, dus daar ben ik wel heel benieuwd naar. Verder ben ik niet echt een soep eter. Wat raar is, want lust het wel graag als het voor me staat.
Die zien er heerlijk uit! De meeste heb ik nog nooit gegeten, ze lijken mij allemaal erg lekker, behalve de bloemkoolsoep, die lijkt mij niet zo.
Hm, allemaal zo’n lekkere recepten! Ik hou van soep, dus ga ze allemaal proberen!
Die soepen zien er stuk voor stuk heerlijk uit! Hoewel ik niet aan de Ramadan doe (al ben ik van plan het ooit eens te proberen), lijken ze me sowieso lekker. Ga hem even opslaan, extra vitamines zijn nooit weg.
OMG deze soepen zijn heaven on earth. Het ziet er allemaal uit om op te (vr)eten.