Energie besparen doe je zo!

Energie besparen doe je zo!

De energieprijzen rijzen de pan uit en vele gezinnen zijn bezig met energie besparen om de kosten zo laag mogelijk te houden. Ik lees wel eens op facebook dat er gezinnen zijn die voorschotbedragen op hun bord krijgen tussen de 800- 1000 euro. Onbetaalbaar dus voor een gezin met een modaal inkomen. Maar hoe komt dat nou, dat de energieprijzen momenteel zo hoog zijn. Het heeft absoluut met de oorlog in Rusland te maken, maar is dat wel de enige reden? Maar goed, het is wat het is en we zullen toch moeten roeien met de riemen die we hebben. Daarom probeer ik je in deze blog tips te geven en te laten zien dat energie besparen best mogelijk is door dag- en nachtstroom te gaan gebruiken.

Dag- en nachtstroom: zo werkt het

Wanneer je gebruikt maakt van dag- en nachtstroom heb je twee energiemeters. Het tarief van stroomverbruik overdag ligt iets hoger dan het stroomverbruik ’s nachts. Daar kun je in huis handig gebruik van maken: bespaar overdag meer energie en zet grootverbruikers zoals de afwasmachine ’s avonds of ’s nachts aan. In het grootste deel van Nederland geldt nachtstroom van 11 uur ’s avonds tot 7 uur ’s ochtends. Daarna ga je over op dagstroom.

Energie besparen met dubbel of dynamisch tarief

Energie is schaars en daardoor flink duurder geworden. De enige manier om de rekeningen enigszins betaalbaar te houden is: besparen. In goed geïsoleerde huizen is dat iets makkelijker te bewerkstelligen dan de oudere, meer tochtende woningen, maar toch is er in iedere situatie wel wat winst te behalen. Zo ook het moment waarop je energie verbruikt. Wanneer je een dynamisch contract hebt, kan je besparen door energie te verbruiken op het moment dat het tarief het laagst is.

Zo check je het

Een manier om te checken of je gebruik maakt van dag- en nachtstroom is zoals hierboven genoemd het bekijken van de meterkast. Heb je twee meters, kun je ervanuit gaan dat je gebruik maakt van een dubbel tarief. Een nachtstroommeter wordt meestal aangeduid met T2. Je kunt dit ook terugvinden op je factuur, waarop de nachtstroom als de meer goedkope energie wordt weergegeven.

In de praktijk

Voordeel halen uit dag- en nachtstroom is eigenlijk zo simpel als het klinkt: gebruik zoveel mogelijk van de energie binnen het nachttarief, en verminder tijdens het dagtarief. Dit wil natuurlijk niet zeggen dat je ’s nachts helemaal los kunt gaan, je zult vooral verschil merken wanneer je alleen de nodige energie verbruikt en dit dan ook op de meest gunstige momenten doet. Zet de afwasmachine ’s nachts aan, of zet een timer voor de wasmachine.

Dubbel tarief en de slimme meter

Heb je een slimme meter, kun je deze instellen op het dubbel tarief. Op deze manier maakt de meter onderscheid tussen de energie die je overdag en ’s nachts gebruikt, en kun je nog beter in de gaten houden hoe het ervoor staat met het energieverbruik. Gebruik je overdag bijvoorbeeld op een bepaald moment veel stroom, zou je kunnen kijken of je dat verbruik naar het nachttarief kunt verplaatsen, om er zo toch wat op te kunnen besparen.



1 gedachte over “Energie besparen doe je zo!”

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *