Een slavenarmband, wat is het?

Een slavenarmband, wat is het?

Ben je op zoek naar een nieuwe armband? Dan is de kans groot dat je ook een slavenarmband tegenkomt. Ondanks dat zo’n armband veelvuldig verkocht wordt, zijn er maar weinig mensen die weten wat dit precies voor armband is. Geldt dit ook voor jou? Dan ben je hier aan het juiste adres. Zelf vind ik de term “Slavenarmband” soms wel een beetje dubbel. Ik vind de armbanden prachtig maar had graag gezien dat ze anders heetten. Ook omdat ze verwijzen naar de armbanden die de slavinnen droegen om zichzelf te identificeren. In deze tekst vertel ik je alles wat je moet weten over een slavenarmband. Hierdoor kun je zelf bepalen of een slavenarmband iets voor jou is, of dat je het helemaal niks vind.

Geschiedenis van de slavenarmband

De slavenarmband kent een rijke historie. Zo’n 5000 jaar geleden werd deze armband namelijk al gedragen. Het is niet precies bekend of hij toen ook al als teken van bezit fungeerde. Rond de 16e eeuw was dit wel het geval. Slaven in Afrika en het Caraïbisch gebied droegen in deze periode een slavenarmband. De armband bevatte een gravure, waardoor slaven geïdentificeerd konden worden. Ontzettend triest als je er over nadenkt.

Het is overigens niet zo dat de slavenarmband overal gebruikt werd om slaven te kenmerken. In India was deze armband juist een teken van liefde. Mannen die een vrouw voor zich wilden winnen, gaven haar vaak een zelfgemaakte slavenarmband. Tegenwoordig heeft de slavenarmband geen specifieke betekenis meer, maar wordt hij enkel als sieraad gebruikt. De slavernij is voorbij en mannen winden hun vrouwen wel op een andere manier voor zich.

Slavenarmband Surinaams

Veel vrouwen in Suriname zie je met een prachtige slavenarmband die deels verwijst naar een verschrikkelijk tijd in de Surinaamse geschiedenis. De Indiase gedachte die je eerder las vind ik toch iets mooier. Een teken van liefde is natuurlijk een fijnere gedachte dan dat het de slavernij kenmerkt. Mijn moeder, ik en mijn oma had er zelfs meerdere. Het goud in Suriname is veel geler dan in Nederland en het ziet er prachtig uit. Toen Farah geboren werd kreeg ze ook 1 van mijn ouders. Het is een soort traditie geworden. Nou komt mijn moeder natuurlijk uit Suriname en liggen onze roots ook voor een deel in India. Vorig jaar schreef ik nog een artikel over DRKS sieraden, toen pas kwam ik er achter dat je deze armbanden ook gewoon in Nederland kunt kopen en er niet perse voor naar Suriname hoeft.

Tips bij een slavenarmband kopen

Slavenarmbanden hebben een mooie uitstraling. Vandaar dat veel mensen deze armband maar wat graag dragen. Toch raad ik jou niet aan de eerste de beste slavenarmband te kopen. Je moet namelijk op een aantal dingen letten. Kijk in ieder geval naar de breedte van de armband. Deze breedte is geschikt voor mensen met dikke polsen, maar niet voor mensen met dunne polsen. Heb je een dunne pols? Dan kun je beter een smalle slavenarmband kopen.

Naast de breedte van de armband raden wij je aan ook naar de kleur te kijken. Slavenarmbanden zijn er namelijk in verschillende kleuren. Je kunt onder meer een gouden slavenarmband kopen, maar ook voor een zilveren of witgouden variant kiezen. Kies bij voorkeur voor een kleur waar je al meer sieraden van hebt. Zodoende kun je een slavenarmband namelijk makkelijk combineren met bijvoorbeeld een ring, ketting of oorbellen.

Wat kost een slavenarmband?

Ben je helemaal weg van een slavenarmband? Dan wil je er zelf mogelijk wel eentje kopen. Voordat je tot aankoop overgaat, wil je ongetwijfeld eerst weten wat deze dan kost. Dit is op voorhand lastig te zeggen. De prijs van slavenarmbanden hangt namelijk af van een groot aantal factoren. Zo betaal je bijvoorbeeld meer voor een gouden armband meer dan voor een zilveren. Goud is nou eenmaal een duurder edelmetaal. Ook het ontwerp van de armband speelt vaak een rol in de prijs, evenals de breedte van de armband. Staar je daarom nooit blind op de prijs, maar kijk liever naar de kwaliteit. Inmiddels heb je namelijk zoveel soorten, maten en materialen. Zodoende voorkom je dat je spijt krijgt van jouw keuze.

Draag jij ook sieraden?

samenwerking


Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *