De lekkerste Sinterklaas recepten op pakjesavond

De lekkerste Sinterklaas recepten op pakjesavond

Het is weer zover, België, Nederland en een paar andere landen vieren de aankomst van Sinterklaas en de pieten. Dit betekent dat vele families zich klaar moeten maken voor de pakjes avond. Een heel groot deel hiervan is natuurlijk het versieren van het huis en gedichtjes schrijven en de surprises maken. Wat ook van toepassing is, zijn de Sinterklaas recepten. Door een rijke traditie van herhaaldelijk Sinterklaas vieringen en pakjesavonden worden er ook veel recepten voor hapjes en drankjes bedacht. Het bedenken van Sinterklaas hapjes kan moeilijk zijn, maar dat hoeft niet. Indien je een leuke dag met de kinderen of vrienden in de keuken wil staan, doe dat dan gewoon. De leukste Sinterklaas recepten maak je met elkaar. Dus ben jij op zoek naar een lekkere Sinterklaas traktatie, lees dan snel verder.

Typisch sinterklaas eten

Sinds traditie van toepassing is, kan je je ook berusten op de klassieke Sinterklaas recepten. Typisch Sinterklaas eten is er niet echt. Door speculaas kruiden toe te voegen aan normale cake en overige gerechtjes, krijg je bijzondere Sinterklaas recepten. Zo krijg je een cake met een sinterklaas wending. Wat ook een fijn en makkelijk recept is voor de pakjesavond is het maken van je eigen chocolade kruid- of pepernoten. Dit kan je doen door eerst de kruid of pepernoten te kopen of zelf te maken en ze vervolgens in een chocolade saus naar keuze in dippen en vervolgens de koelkast in zetten zodat de chocolade goed vast zit aan de peper- of kruidnoten. Vorig jaar maakte ik trouwens voor het eerst samen met Farah pepernoten. Heel simpel!

Het recept voor anijskrol is ook een zeer populair tijdens de Sinterklaas periode. Dit is een type wit of volkoren brood die je kan eten met speculaas en word gecomplementeerd met roomboter. Het maken van dit brood is ook simpel genoeg. Je hebt alleen een ei, bloem, water, suiker, boter, gist, zout en gemalen anijszaad nodig.

Sinterklaas recepten hartig

Voor de kinderen kunnen we de hartige gerechten richten op favorieten zoals zelfgemaakte banketletters. Wat ook lekker is is bijvoorbeeld met roomkaas en zalm opgerolde hapjes die je stokje aan elkaar zet. Een aubergine op de bbq kan ook geweldig lekker zijn. Je zou het perfect kunnen grillen om vervolgens op te serveren in kleinere hapjes, De aubergine steak is makkelijk te maken en er zijn veel verschillende recepten voor online. Ook zou het leuk zijn om de aubergine in paarden vormpjes uit te snijden.

Sinterklaas recepten bladerdeeg

Het accent van Sinterklaas recepten ligt vaak bij zoet, maar het kan zijn dat niet een ieder aanwezig zich voortdurend wil volstoppen met zoetigheden, hierdoor wordt je misselijk en krijg je gaatjes in je tanden. En nieuw idee, is het maken van Sinterklaas hapjes waarvan het accent ligt op hartig, hierdoor heb je een iets wijdere selectie aan smaken. Het gebruiken van bladerdeeg is een goede mogelijkheid. Het maken van dit soort hapjes is ook verantwoord, vanwege het feit dat sinterklaas en zijn pieten brigade volgens folklore vanuit Spanje komen, zouden ze Tapas (Spaans voor: hapjes) heel erg waarderen en zo ook je gasten.

Voor de hartige selectie kan je bijvoorbeeld fetakaas en spinazie en kleine stukjes paprika opgevouwen in bladerdeeg. De opgevouwen bladerdeeg hapjes moeten vervolgens afgewerkt worden met botermesjes om de gewenste vormpjes te hebben. Hierbij kan je vrij in je creativiteit zijn een populaire keuze is om het bladerdeeg in stoombootjes te vormen. Een ander leuk idee is om de zak van sinterklaas met de gevulde bladerdeeg te vormen, dit is een vrij simpel vormpje en is ook makkelijk voor de kinderen om te vormen. Wanneer het komt op hoeveelheden spinazie en feta kaas en bladerdeeg die je nodig hebt, moet je eerst overwegen hoeveel mensen komen als het gaat om 6-8 mensen voorzien van deze hapjes. Dan is een pakje bladerdeeg, een zakje van paprika’s met een blok fetakaas genoeg en een half kilo spinazie genoeg. De bladerdeeghapjes kunnen 7 minuten in een voorverwarmde op 180 graden celcius. 

Surinaamse vleesbroodjes doen het hier ook altijd goed, deze zou je ook kunnen om toveren door een 1 grote te maken die lijkt op een banketletter ofzo. Of neus even tussen deze lekkernijen met bladerdeeg.

Sinterklaas taart

Sinterklaastaart is een van de klassiekers en is beschikbaar in winkel maar is ook simpel om te maken. Er zijn ook vele recepten online indien je problemen hebt met allergieën. Ik maakte een keer een no bake taart. Super simpel en ontzettend lekker. Je smeert beide taartbodems in met speculoos, vul het met slagroom en smeer het af met slagroom en decoreer het met fijngestampte pepernoten en chocolade. Easy as that.

Sinterklaasbuffet recepten

Maar waarom stoppen bij alleen bladerdeeghapjes wanneer je ook een sinterklaas buffet kan maken of beter nog geheel kan laten bezorgen. Op deze manier weten we zeker dat alle gasten genoeg te eten hebben gehad. Je kan zelf een menu samenstellen en klaarmaken, maar tegenwoordig is het ook een mogelijkheid om online een buffet samen te stellen en die bezorgd kan worden en zelfs ook de afwas wordt gedaan door dit soort bedrijven. Dit bespaart veel mensen tijd en energie en is ook wel een leuke en interessante ervaring. Heb je hier niet het budget voor? Surinaamse kipsaté en een huzarensalade is zo gemaakt, serveer er verse stokbrood en een soepje bij en niemand gaat met honger naar huis.

Sinterklaas borrelhapjes

Borrelhapjes kunnen ook heel leuk zijn om te maken voor de Sinterklaas- of pakjesavond. De perfecte excuus om de grill of bbq aan te doen. Zoals eerder besproken is draait pakjesavond niet alleen om zoetigheid. Visballetjes of pangsit wordt vaak gewaardeerd op feestjes en zullen je pakjesavond ook wat variatie geven. Een stokbroodje kruidenboter uit de oven hapt ook altijd wel makkelijk weg,

Sinterklaas dessert

Het recept voor anijskrol is ook een zeer populair tijdens de Sinterklaas periode. Dit is een type wit of volkoren brood die je kan eten met speculaas en word gecomplementeerd met roomboter. Het maken van dit brood is ook simpel genoeg, het vereist: een ei, bloem, water, suiker, boter, gist, zout en gemalen anijszaad. De hoeveelheden zijn de voorheen genoemde benodigdheden ligt ook aan de hoeveelheid van jouw partij. De anijskrol zou perfect kunnen fungeren als een Sinterklaas dessert.

Pepernoten

Wat ook een fijn en makkelijk recept is voor de pakjesavond is het maken van je eigen chocolade kruid- of pepernoten. Dit kan je doen door eerst de kruid of pepernoten te kopen of zelf te maken en ze vervolgens in een chocolade saus naar keuze in dippen en vervolgens de koelkast in zetten zodat de chocolade goed vast zit aan de peper- of kruidnoten. 

Gevulde speculaas

De gevulde speculaas is hier ook altijd welkom en mag niet ontbreken op pakjesavond. Dit is ook heel simpel om te maken en heeft niet veel ingrediënten nodig.

Warme chocolademelk met slagroom

Warme chocolademelk met slagroom is ook voor een ieder, en kan een sinterklaas wending krijgen door hele kleine stukjes fijngemalen speculaas en kaneel boven op de de slagroom te strooien, dit ziet er ook mooi uit in de presentatie. Ik dronk eigenlijk nooit chocolademelk, behalve met pakjes avond. Bijzonder he?

Zet jij ook bijzondere Sinterklaas recepten op tafel met pakjes avond?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *