Een sinterklaas gedicht schrijven is een makkie

Een sinterklaas gedicht schrijven is een makkie

Bij veel mensen breekt de zweet al uit bij de gedachte dat ze een gedicht moeten schrijven. Er zijn echter ook veel mensen die zo een gedicht uit hun mouw toveren. Zo heeft iedereen dus zijn of haar mening over het schrijven van gedichten. Maar een sinterklaas gedicht schrijven hoort er net als surprises maken toch wel een beetje bij toch?Maar hoe kan je dat nou het beste doen?

Hoe schrijf ik een gedicht voor Sinterklaas

Wat dus voor iedereen anders is, is het schrijven van een goed sinterklaasgedicht niet voor iedereen weggelegd. Toch zou je met de juiste voorbereiding en uiteraard ook met een paar handige adviezen heel ver komen. Bedenk van te voren waarover je wilt gaan dichten. Weten waarover je wilt gaan schrijven, is bijna al het halve werk. Bedenk ook welke rijmschema je wilt gebruiken en gebruik daarbij eventueel een rijmwoordenboek bij en zorg voor kwinkslagen en leuke grappen in het gedicht. Als je het gedicht af hebt, lees het gedicht van te voren dan even hardop, dan kan je ook zelf weten hoe het gedicht uiteindelijk klinkt. Een sinterklaas gedichten lijkt lastig, maar valt in de praktijk best mee.

Waar moet een Sinterklaasgedicht aan voldoen

Een grappige verpakking, dat is al heel leuk. Niet alleen voor de ontvanger van het cadeau zelf, maar vlak de voorpret van de goede gever ook niet uit. Maar vaak is het ook heel leuk een tekst te maken, die het cadeautje als het ware inleidt. En de traditie schrijft voor, dat deze tekst op rijm is. Maar waar voldoet een goed sinterklaasgedicht aan? Je zou een paar regels kunnen opstellen, waar een goed gedicht aan moet voldoen. Denk aan: een gedicht moet rijmen, een gedicht moet lekker ‘lopen’, een gedicht moet niet al te kort zijn, een gedicht moet niet te lang zijn en een gedicht is geen plaats voor een of andere afrekening, houd het dus ook leuk en netjes! En aan het einde moet je gedicht een slotregel hebben. Een sinterklaas gedicht schrijven is niet zo lastig hoor.

Het begin van een Sinterklaas gedicht

Een begin maken aan een gedicht is altijd lastig. Als je er eenmaal inzit, dan schud je het vast zo uit je mouw, of niet.. Maar het is handig als je gaat starten met een gedicht dat je een thema kiest waarover je wilt gaan dichten. Kies dus een thema die bij de persoon ook thuis hoort, want zo kan je makkelijker iets verzinnen. En schrijf bijvoorbeeld ook trefwoorden op die je wilt gebruiken in jouw gedicht. Zo kun je eventueel weer een rijmwoord verzinnen voor dat trefwoord en kan je daarna kijken hoe je het gedicht in elkaar wilt zetten.

Hoe sluit je een Sinterklaas gedicht af

Het eindigen van een sinterklaasgedicht is altijd leuk als je doelt op het cadeautje die de persoon gaat krijgen. Gebruik een leuke zin om aan te duiden dat de persoon zo snel mogelijk het cadeautje mag open maken. Dit maakt het uiteindelijk dan ook wel een beetje spannend, want wat zal het cadeautje zijn. Je maakt diegene dan ook nieuwsgierig ernaar. Toch wel een paar standaard regeltjes als je een sinterklaas gedicht schrijft.

Sinterklaasgedichten 6 regels

Wat dus eigenlijk al vaak benadrukt is, maar ook gewoon zo is, is het schrijven van gedichten niet voor iedereen weggelegd. Zo zou je dus ook kunnen afspreken om korte sinterklaasgedichten te schrijven. Een kort gedicht bestaat uit minimaal 6 regels. Maar bij het schrijven van sinterklaasgedichten houdt het dan wel gewoon kort en bondig, want als je het dan toch kort wilt schrijven, moet je er ook zoveel mogelijk inzetten wat je wilt in een paar zinnen.

Persoonlijk sinterklaasgedicht laten maken

Maar heb je zoveel moeite met het maken van gedichten en kom je er echt niet uit, dan bestaan er ook een heleboel sinterklaasgedichten generators. Dit zijn website of wel generators die voor jou persoonlijk het gedicht zal schrijven. Het enigste wat je vaak zou moeten doen is het invullen van de naam, welk cadeautje je geeft aan diegene en wat zijn of haar hobby’s en interesses zijn. Als je dat hebt ingevuld, zal de generator een gedicht voor jou in elkaar zetten. Dit maakt een sinterklaas gedicht schrijven “A piece of cake” en zo is het toch persoonlijk.

Sinterklaasgedichten rijmmachine

Naast dat er veel gedichten generators zijn, zijn er ook zat rijmmachines. Deze rijmmachines helpt jouw met rijmwoorden. Misschien heb je wel zo’n moeilijk woord dat je gewoon niet op een leuk woord komt om verder te kunnen rijmen. Vul dus de woorden waarop je geen rijmwoord hebt op in de rijmmachine en je zal een hele lijst krijgen met woorden die jou helpen bij het rijmwoord.

Wat nu te doen..?

Zo zijn er dus een heleboel hulpmiddelen die jou zou kunnen helpen met het schrijven van een sinterklaas gedicht. Voor degene die dus niet zo goed zijn in het schrijven van gedichten….Het hoeft dus niet heel erg moeilijk te zijn. Als je de volgende stappen volgt, dan kan eigenlijk iedereen gewoon een goed gedicht schrijven:

  1. Kies het onderwerp van het gedicht. Begin namelijk niet direct met het schrijven van het gedicht, leef je eerst in de persoon voor wie het sinterklaasgedicht bedoeld is. Schrijf bijvoorbeeld alles op wat er in je opkomt over dat persoon.
  2. Selecteer de beste trefwoorden. Als je hebt opgeschreven wat je allemaal over de persoon weet, dan is het handig om een paar trefwoorden te kiezen waar je uiteindelijk over wilt gaan schrijven. Het is misschien wel handig om iets te kiezen waar jij het persoon ook het meeste in kent.
  3. Maak kleine gedichtjes: je kan ook kleine gedichtjes maken van zo’n vier tot acht regels en voeg ik die eventueel later bij elkaar toe.
  4. Schrijf goedlopende zinnen. Zorg bij het schrijven van gedichten wel voor goedlopende zinnen, want je moet er wel voor zorgen dat je goed door het gedicht kan lezen, zonder kromme zinnen.
  5. Gebruik de juiste rijm constructie: van groot belang voor de kwaliteit van het gedicht is de rijm constructie. Opzich is het heel simpel, laat woorden rijmen, of laat ze niet rijmen. Maar gebruik er niet een combinatie van.
  6. Gebruik originele rijmwoorden: maak voor een origineel sinterklaasgedicht gebruik van creatieve rijmwoorden.
  7. Kies een rijmmachine: kies of voor een strak rijmschema of voor een creatieve variant. Het consequent toepassen van een strak rijmschema draagt bij aan het ritme van het gedicht.
  8. Gedichtjes samenvoegen: wat dus eerder al verteld werd met het maken van korte gedichten, die zou je dus uiteindelijk kunnen samenvoegen.
  9. Zorg voor een goed ritme: niet alleen de afzonderlijke zinnen moeten goed lopen, nee het hele gedicht moet een goed ritme hebben, want degene die het gedicht leest, ziet namelijk het gedicht voor het eerst.
  10. Maak een mooie layout: en zorgt tenslotte voor een passende layout, want een slechte vormgeving kan een goed geschreven gedicht alsnog naar beneden halen.

Schrijf jij je Sinterklaas gedicht ook altijd zelf?1 gedachte over “Een sinterklaas gedicht schrijven is een makkie”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *