Siena, mijn 6 tips +stiekem ook nog een paar bonustips

Siena, mijn 6 tips +stiekem ook nog een paar bonustips

Als ik terug denk aan mijn roadtrip door Zwitserland en Italië, kan ik uren wegdromen.  Wat een prachtige reis was dat en wat hebben we genoten. Siena kwam ook aan bod tijdens onze reis en we mochten deze prachtige stad ook bewonderen. Ik heb de leukste tips voor je verzameld.

Piazza del Campo

Het Piazza del Campo is het centrale plein in Siena in de vorm van een schelp. Het plein wordt gezien als 1 van de allermooiste pleinen in Europa, ik ben er alleen nog niet uit of ik die mening deel. Begrijp me niet verkeerd, het was prachtig hoor, maar de allermooiste is wel een heel erg groot woord.  Het plein is gebouwd op de plek waar de 3 heuvels samen komen, waar Siena oorspronkelijk op gebouwd is. De eyecatcher op dit plein is de Torre del Mangia, een prachtig gebouw die je al in de verte ziet.  Hij dankt zijn naam aan Mangiaguadagni, wie 1 van de klokkenluiders was.

Je kunt de toren van ruim 100 meter beklimmen, zodat je een prachtig beeld van boven af hebt, op Siena. 2 keer per jaar vind hier een paardenrace plaats en daardoor is dit plein een beroemde hotspot geworden. Ik vond het best druk ondanks Corona, dus we zijn er niet heel erg lang blijven plakken en hebben er ook geen terrasje gepakt. We hebben ergens in het midden van Siena wat gedronken, waar het lekker rustig was.

Piazza del campo

San Domenico basiliek

Als je toch aan het Piazza San Domenico aan het wandelen bent, mag een bezoekje aan de San Domenico basiliek niet ontbreken. Hier vind het het hoofd van de heilige Katharina die gemummificeerd is. Best een gekke gedachte he, want ik heb geen idee waar de rest van haar lichaam is. Katharina was vanaf haar 7e al erg gelovig en er wordt beweerd dat ze in deze keer haar visioenen kreeg over hoe ze haar leven moest leiden. Daarnaast stond ze bekend omdat ze heel veel aan liefdadigheidswerk deed. Ze was een pittige dame en wist zelfs de paus te overtuigen dat hij terug moest gaan naar Rome, toen hij in Avignon woonde. Helaas overleed Katharina op jonge leeftijd en werd ze maar 33 jaar.

San Domenico basiliek siena

Museo dellópera Metropolitana

Dit is een prachtig religieus museum  waar je o.a. schilderijen, beelden en glas-in-loodramen kunt bekijken. Klim even door naar het dak en je hebt echt een prachtig uitzicht over Siena. Het museum is niet echt heel groot, binnen 1,5 uur heb je het wel gezien. Veel schilderijen en beelden in dit museum zijn replica’s en niet origineel, maar dat heb je helemaal niet door.

De Dom van Siena

Net als veel andere grote steden in Italië, heeft Siena ook een prachtige kathedraal. De prachtige Dom ligt aan een groot plein en is een ware toeristische trekpleister. De toeristen waren net mieren en het was ontzettend druk. We hebben er nu voor gekozen om niet naar binnen te gaan. Maar goed, de Dom van buiten ook al een plaatje om te bewonderen. Ik zou dus nog graag een keer terug naar Siena willen om de Dom van binnen te mogen bewonderen.

bezienswaardigheden siena

Complesse Museale Santa Maria della Scala

Als je toch bij de Dom bent, kun je meteen een bezoekje brengen aan de Complesse Museale Santa Maria della Scala. Dit gebouw functioneerde in de jaren 90 als ziekenhuis maar dient nu als museum. Voordat het een ziekenhuis was is het ook nog een weeshuis, armenhuis en herberg geweest. Kortom, dit gebouw heeft een hoop herinneringen. Van buiten verwacht je er niet heel veel van, maar als je binnen loopt, val je van de ene verbazing in de andere. In een van de kelders staan de originele marmeren panelen van de Fonte Gaia op de Piazza del Campo.

Met kinderen naar Siena

Helaas kon ik niet echt leuke activiteiten in Siena vinden, die we met Farah konden doen.  Zelfs een speeltuin hebben we niet kunnen vinden. Gelukkig is onze kleine meid niet zo moeilijk en kon ze in de draagzak op haar vader’s rug gewoon de stad verkennen, samen met ons. In de stad zelf had je een chocolade winkel, waar je allerlei dingen kon proeven. Dit lieten we niet aan ons voorbij gaan en ik denk ook dat dit Farah haar favoriete activiteit was, tijdens onze hele roadtrip. Ze heeft nog nooit in zo een korte tijd zoveel verschillende chocolade naar binnen mogen werken. Helaas heb ik de naam van de winkel niet onthouden, maar je komt het vast tegen als je door de smalle straatjes van Siena slentert.

met kinderen naar siena

Siena pas

Met de Sienapas krijg je 50 % op de meeste monumenten in Siena. De pas kost echter wel €17,20 en is 3 dagen geldig. Je moet dus voor jezelf even kijken hoe lang je in Siena verblijft en of het dan uit kan. Je moet wel echt meerdere monumenten bezoeken, wil je het geld er uit halen.

Uit eten in Siena

Osteria Permalico

Indien je echt Toscaans wilt eten, dan dien je dit te doen bij Osteria Permalico. Een heerlijk Italiaans tentje waar de gerechten ook niet heel erg duur zijn. Dit restaurant is welliswaar niet halal maar er zijn voldoende vega opties. Ook als je glutenvrij eet, kun je hier goed terecht. Het restaurantje is niet heel groot maar er is een super gezellige huiselijke sfeer. Je merkt dat het personeel echt doet wat ze leuk vinden en ze zijn erg gepassioneerd. Ik kan de courgette met munt en geroosterde aardappelen echt aanraden.

Adres: Costa Larga, 4, 53100 Siena

lekker eten in siena

Turkish Pace Kebab

Wil je toch liever halal eten, dan kun je terecht bij Turkish Pace Kebab. Ik las dat de recensies niet allemaal even goed waren, en ik snap echt niet waar dat vandaan komt. Het eten is lekker, goed gekruid en smaakt vers. Echter had ik wel het idee dat dit niet echt de Turkse keuken was maar eerder Indiaas/Pakistaans. Uiteraard was er wel Turkse pizza, Doner etc, maar er was bijvoorbeeld ook biryani. Niet echt Turks dus. De kwaliteit/prijsverhouding was overigens perfect.

Adres: Viale Vittorio Emanuele II, 21, 53100 Siena

Parkeren in Siena

Het centrum van Siena is in principe een autovrije stad. Dat betekend dus ook dat je niet midden in het centrum kunt parkeren. Wij parkeerden zelf in parkeergarage Santa Catharina. Vanuit de parkeergarage hoefde je alleen een stukje te lopen, onder de boog door en daarna kwam je door middel van een aantal roltrappen midden in het centrum. Parkeren kost €2,- per uur, echter toen we wilden betalen kwam het kaartje er uit zonder dat we betaald hadden. Nu waren we op een zondag in Siena, dus het kan daar mee te maken hebben. Alles was echter in het Italiaans, dus ik weet niet 100% zeker of het parkeren op zondag is.
Adres: ia Esterna di Frontebranda, 53100 Siena

Wil je nog goedkoper uit zijn? Dan kun je voor 2 euro per dag parkeren nabij het station.
Adres: 53100 Siena, Province of Siena

tips voor siena

Overnachten in Siena

Siena heeft voldoende hotels, echter weet ik niet of ik wel in het centrum zou willen overnachten. Ik zag veel mensen slepen met koffers en dat leek me persoonlijk niet zo comfortabel. Het centrum van Siena is autovrij, dus je kan niet even snel in en uitladen. Als ik zelf op roadtrip ga, neem ik altijd veeeeeeeel te veeeeeel mee en ik denk niet dat mijn man gelukkig zou worden van een aantal km sjouwen met alles.

Zelf verbleven wij in Pari, een heel klein dorpje ietsje verderop. Max een half uurtje rijden van Siena. Dit was echt een huisje midden in de natuur. Ik noem het maar even een “Hans en Grietje” huisje. Het huisje zelf was heel simpel, geen bijzondere voorzieningen, maar het had alles wat je nodig had. De eigenaar had het appartementje zelf gebouwd met hout en stenen die hij in de natuur had gevonden. Wil je even weg van alle chaos en hectiek? Dan is dit huisje perfect om even bij te tanken. De eigenaar houdt wel van gezellig kletsen en nam ons mee naar een klein restaurantje om koffie te drinken. Normaliter zouden we dit huisje waarschijnlijk helemaal niet geboekt hebben, maar ik ben blij dat we het toch hebben gedaan. Je kan hem vinden op Air B&B.

overnachten in toscane

Helaas waren wij niet zo lang in Siena en vond ik het ook best druk, ondanks Corona. Toch ben ik van plan ooit nog een keer terug te komen om nog meer van deze mooie plek te mogen bewonderen. Mocht iemand nog tips hebben wat ik dan nog meer niet mag missen, laat een reactie achter in de comments.

Ben jij nog op zoek naar een leuke kindvriendelijke camping in Toscane? Esmee van Website4mama heeft de leukste tips voor je verzamelt.1 gedachte over “Siena, mijn 6 tips +stiekem ook nog een paar bonustips”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *