Waarom nieuw servieswerk rust kan geven in je keuken

Waarom nieuw servieswerk rust kan geven in je keuken

Is het in jouw keuken maar een rommeltje? Word je er niet blij van als je er in staat te koken en eens rondkijkt? Puilen je kastjes en lades uit, maar nooit met de spullen die je eigenlijk zoekt? Dan kan het heel fijn zijn om de boel eens helemaal uit te mesten en het compleet anders te gaan doen. Een heel nieuw servies aanschaffen kan meer rust brengen dan je zou denken. Ik wil binnenkort ook een begin maken. Heb 2 jaar geleden nieuw servies gekocht die toch niet zo goed bevalt. Ik had er namelijk al snel randjes van af en ik ben niet echt meer tevreden.

We hebben vaak te veel wat we niet gebruiken

Trek jouw kastjes met servies in de keuken eens open, en kijk er heel kritisch naar. Hoeveel procent van de dingen die je ziet staan gebruik je echt met grote regelmaat? Gebruik je al je mokken? Of kom je alleen aan die paar op de voorste rij toe, en staat de rest er eigenlijk alleen om het kastje op te vullen? Voller te maken dan eigenlijk handig is, getuige de bekers die op elkaar gestapeld staan, of een beetje aangeduwd moeten worden voor we onze schone vaat uit de vaatwasser er weer bij kunnen plaatsen. Zeker mokken hebben we vaak in veel te grote aantallen, omdat we deze nogal eens cadeau krijgen. Zonde, en ondankbaar bovendien, om deze weg te gooien. Maar in combinatie met ons eigen assortiment wel een beetje te veel van het goede. Verleg je blik eens naar je borden. Gebruik je deze allemaal, met enige regelmaat? Of zijn het vooral de ontbijtborden en dinerborden, waarvan je er eigenlijk iets te weinig hebt, die vaak gebruikt worden? En staan de soepborden er een beetje voor de sier bij, net als nog wat andere exemplaren in afwijkende formaten die je ooit handig leken?

Begin met een schone lei

Als bovenstaande verhaal je iets te herkenbaar in de oren klinkt, is het tijd er eens wat aan te doen. Weg met al het servies dat je eigenlijk nooit gebruikt, en je kastjes opnieuw gaan inruimen met uitsluitend de zaken waar je echt wat aan hebt. Dat kun je doen door een deel van het bestaande servies weg te doen, en alleen over te houden wat je wilt houden. Nog een stuk rigoureuzer kan ook, door alles weg te doen (of weg te geven, of te schenken aan een kringloopwinkel) en helemaal opnieuw te beginnen.

Dat laatste kan je extra veel rust geven, omdat je daarmee voorkomt dat het een allegaartje wordt. Je begint weer helemaal opnieuw vanaf de basis, en koopt alleen wat je écht gaat gebruiken, in de juiste aantallen. Fijn is dat alles mooi bij elkaar past, als je het op deze manier doet, zodat je kastjes niet alleen veel leger, maar ook veel rustiger zullen ogen als je ze opentrekt.

Wat voor servies heb jij?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *