Saoto soep : een natuurlijk medicijn bij griep

Saoto soep : een natuurlijk medicijn bij griep

Saoto soep, precies datgene wat ik op een dag als vandaag nodig heb! Ik ben toe aan een hoge dosering zon ofzo, en kan niet wachten tot het echt voorjaar wordt. De griep lijkt dit keer maar niet weg te willen , elke keer als ik denk dat ik ben opgeknapt en weer de hele wereld aan kan, heb ik een terug val ofzo. Het zal wel de tijd van het jaar zijn, maar ik word er echt niet goed van. Mijn kleine meid denkt dat de bacteriën op de opvang haar vriendjes zijn, en neemt ze volgens mij elke keer mee naar huis. Pfffff! Als ik de griep te pakken heb, helpt geen enkele medicijn. Mijn medicijn is dan: saoto soep met veel peper, zodat de griep er binnen no time uit gezweet is.

Ik weet niet wat het is deze keer maar de griep lijkt ons wel heel lief te vinden en wilt niet meer naar huis ofzo. Gelukkig hebben we geen Corona, maar manlief zit wel met een longontsteking en ik zelf met een dubbele oorontsteking. Zucht! Gelukkig is de kleine meid weer beter, maar wij kunnen dus wel een paar liter saoto gebruiken, haha. Het lijkt ook wel alsof iedereen de griep te pakken heeft, je hoort het echt bij iedereen. Dit keer is hij wel hardnekkig hoor!

Mijn slaap is me altijd heilig en ik hou er dus ook niet van om zomaar wakker gemaakt te worden. Tenzij je saoto soep voor me hebt, dan mag je me ook midden in de nacht wakker maken, ik ben er gek op! Je hebt een Indonesische versie en ook een Surinaams/Javaanse versie van saoto soep. Ook al vind ik beide heerlijk, de laatste is wel echt mijn favoriet. Ik blijf het eten, totdat het op is, al moet ik er bij wijze van mee ontbijten. Saoto soep in de meeste restaurants vind ik dan weer niet echt lekker, het is vaak waterig en de bouillon is niet goed getrokken, dus ik maak deze soep het liefste gewoon zelf.

Wat heb je nodig voor de bouillon?

 • Een grote soeppan vol water
 • 1 kilo kippenbouten (of een hele kip, in stukken gekapt)
 • 4 cm laos
 • 6 cm gember
 • 8 teentjes knoflook
 • 1 ui ( in 2en gesneden)
 • 4 takken sereh (citroengras)
 • 5 salam blaadjes
 • 3 laurier blaadjes
 • 8 pimentkorrels
 • 7 kruidnagels
 • 6 bouillonblokjes

Wat heb je nodig voor de garnituur?

 • gekookte eieren ( in principe 1 per portie, maar ik kan er wel meer op)
 • 300 gram taugé
 • gebakken aardappelstokjes (verkrijgbaar bij de toko)
 • rijstvermicelli ( de hele fijne)
 • gebakken uitjes
 • spitskool, in hele fijne reepjes/sliertjes gesneden
 • 3 takjes gesneden selderij
 • rijst
 • zonnebloemolie om in te bakken

Wat heb je nodig voor de saoto sambal?

 • zoute en zoete sojasaus
 • fijngesneden madam Jeanette, je kan het ook fijnstampen in een vijzel
 • 1 lepel suiker
 • halve ui, heel klein gesneden of fijn gemaakt met je keukenmachine
 • 2 laurierblaadjes

Hoe maak je de saoto?

 1. Kook eerst het water in een grote pan met alle ingrediënten welke staan onder : wat heb je nodig voor de bouillon.
 2. Laat het intussen koken tot dat de kip gaar is.
 3. Haal vervolgens de kip uit de pan en laat deze intussen afkoelen.
 4. Pluis daarna de kip en laat de bouillon vervolgens nog even door pruttelen.
 5. Zeef alle ingrediënten uit de bouillon.
 6. Maak de sambal door de ui te fruiten totdat deze goudbruin is, stamp de madam Jeanette fijn en voeg deze samen met de laurierblaadjes vervolgens aan de sojasaus toe. Je kan de sambal zo pittig maken als je zelf wilt, ik stamp er graag wat extra peper door, zodat het zweet me op mijn voorhoofd staat als ik begin te eten, haha! Voeg als laatste ook een beetje suiker toe aan de sambal. Laat het op een zacht pitje goed inkoken, maar laat het afkoelen voordat je je soep serveert.
 7. Bak de rijst vermicelli daarna in hete olie, pas op want het kan spetteren.
 8. Was vervolgens de taugé, spitskool en selderij en doe deze samen met een gekookt eitje, de gebakken aardappelstokjes, de gebakken uitjes, de gebakken rijst vermicelli en de gepluisde kip in een kom.
 9. Voeg de hete bouillon daarna over de garnering heen. Indien je de soep een dag later nog een keer wilt eten, maak dan weer alleen de bouillon warm. Ik ken mensen die alle ingrediënten in een pannetje mieterden samen met je bouillon. Ik kan je verzekeren dat dat niet de bedoeling is, alles wordt slap i.p.v. knapperig.
 10. Voeg als laatste een beetje van de sambal toe die je in stap 6 hebt gemaakt. Je kan de soep op deze manier zo pittig maken als je zelf wilt. Wil je de soatosoep ook als medicijn tegen griep gebruiken, wees dan lekker royaal met de saus.
 11. Serveer er een schaaltje gekookte rijst bij, indien je dit gerecht als warme maaltijd wilt eten. Op deze manier zorgt het voor een goede maagvulling.

Toen ik nog regelmatig mijn gerechten met buurtgenoten deelde via thuisafgehaald, stond de saoto op de tweede plek van meest afgehaalde maaltijden. Ik ben dus niet de enige persoon die zo gek op deze soep is. Als je sambal overhebt, kun je deze in de koelkast bewaren en ook als sausje over vlees heen eten. Vooral met kipsaté van de bbq is dit echt te lekker, je kan je vingers er dan bij aflikken. Ben je niet zo van de peper, maak het sausje dan niet te pittig, maar verwijder het niet helemaal uit dit gerecht. Zonder saus / sambal, heb je toch wel echt het gevoel dat je iets mist.

Tip: Maak de bouillon een avond van te voren zodat de kruiden goed intrekken en de smaken samen komen.

Eet smakelijk!

De Bravoesoep, waar ik vorige week een recept van deelde op mijn blog, is ook lekker met dit weer.16 gedachten over “Saoto soep : een natuurlijk medicijn bij griep”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *