Sadaqa, wees extra lief tijdens de Ramadan (+ gratis printable)

Sadaqa, wees extra lief tijdens de Ramadan (+ gratis printable)

In mijn blog over meer energie tijdens de Ramadan, schreef ik al over Sadaqa. Sadaqa is een ander woord voor liefdadigheid, en is in deze Ramadan maand extra belangrijk. Er is een verschil tussen zakaat en Sadaqa. Sadaqa kan ook immaterieel zijn terwijl zakaat weer altijd materieel is. Je hoort vaak mensen dat ze geen Sadaqa kunnen geven omdat ze het niet breed hebben, maar dit is alles behalve waar. Sadaqa valt namelijk niet uit te drukken in geld. Je kan ook iemand een glimlach geven, de buurvrouw helpen haar tuin netjes te maken, koekjes bakken voor je oma, noem maar op. Allemaal vormen van Sadaqa.

In de Islam is het belangrijk dat je je bezig houdt met goede daden en dus liefdadigdheid. Dit is 1 van de onderdelen die je ticket is naar het paradijs. Daarnaast geloof ik er in dat wie goed doet, goed ontmoet. Of wat dat spreekwoord ook alweer precies is.

In de heilige koran wordt het volgende over Sadaqa geschreven:

‘En zij geven voedsel van het beste wat zij hebben uit liefde voor de armen, de wees en de gevangenen zeggende;’ Wij voeden u slechts ter wille van Allah en vragen geen beloning noch dank van u. Wij vrezen van onze Rabb een moeilijke en drukkende dag’. Daarom zal Allah hen tegen het kwade van die dag beschermen en zal hun blijdschap en geluk schenken. En Hij zal hen voor hun geduld en standvastigheid belonen met een tuin en kleding van zijde’ (Soerah Addahr : Ayah 9-13)

De maand van de goede daden

Door de profeet ( vrede zij met hem), werd de maand Ramadan ook wel uitgeroepen tot de maand van de goede daden.  Daardoor wordt Sadaqa in de maand Ramadan nog beter beloond dan in alle andere maanden. Hierom wordt het geven van liefdadigheid tijdens de Ramadan maand ook zeer aanbevolen. Het is natuurlijk niet zo, dat je in andere maanden geen Sadaqa moet geven. Maar dat begrijp je natuurlijk zelf ook wel.

Wacht niet tot morgen

Wil je iets goed doen voor een ander, doe dat dan meteen. Niemand heeft ons morgen beloofd.  Mensen denken vaak, als ik een andere baan heb of als ik meer te besteden hebt dan ga ik Sadaqa geven. Heel goed dat je het dan ook doet, maar doe het daarvoor ook al. Het hoeven absoluut niet honderden euro’s te zijn die je hier aan uit geeft. Wellicht heb je niet het budget om geld weg te geven, maar kook iets extra en geef dat weg aan je buren. Kleine beetjes maken een grote berg. Schaam je dus nooit voor datgeen wat je weggeeft maar wees blij dat je (wellicht samen met anderen) een verschil kan maken.

Zuivere intentie

Als je Sadaqa geeft, doe dit dan met een zuivere intentie. Het is belangrijk om elkaar te helpen maar weet goed waarom je dit doet. Je hoeft niet je hele familie langs te bellen om te vertellen dat je een goed doel hebt gesteund of de foto’s hiervan op facebook te plaatsen. Niemand hoeft het in principe te weten, Allah SWT ziet alles en het is dan ook iets tussen jou en je schepper. Verwacht ook niks terug voor de goede daad die je hebt gedaan, maar geef met een zuiver hart. Overigens zorgt deze instelling er ook voor dat je niet teleurgesteld wordt. De profeet ( Vrede zij met hem) zei niet voor niks: Laat jouw linkerhand niet weten wat jou rechterhand heeft gegeven.

Geef een ander, wat je jezelf gunt

Delen is fijn en geeft je een goed gevoel. Geef jezelf en de ander een goed gevoel door dingen weg te geven die je zelf ook graag zou ontvangen. Ruim niet je kledingkast op en geef de kleding met gaten aan iemand die minder te besteden heeft. Behalve je dood te moeten schamen, is het ook erg kwetsend voor de andere persoon. In de koran kun je hier het volgende over lezen:

Jullie zullen het goede (d.w.z. het Paradijs) niet bereiken, totdat jullie uitgeven van datgene wat jullie liefhebben. En wat jullie ook van iets uitgeven, waarlijk, Allah is hiervan op de hoogte

Sadaqa djariyyah

Sadaqa djariyyah is een Sadaqa waarvan je de zegeningen na je dood ook nog ontvangt. Denk hierbij aan het planten van een fruitboom waar mensen na je dood ook nog van kunnen eten. Of het bouwen van een waterput waar arme mensen na je dood ook nog water uit kunnen halen. Je kan natuurlijk ook bijdragen aan de bouw van een moskee of ziekenhuis. Ook dit valt allemaal onder Sadaqa djariyyah en hiermee ontvang je ook nog de zegeningen na je dood.

Sadaqa deze Ramadan

Normaal vertel ik het nooit aan een ander, als ik iets ‘goeds’ heb gedaan. Maar dit keer wil ik jullie stimuleren om ook iets goeds voor een ander te doen. Toen de Corona crisis net was begonnen, zag ik op facebook dat er heel veel bloemen etc. naar zorginstellingen werden gebracht. Dit werd gedaan om de ouderen een hart onder de riem te steken. Nu zie ik dit soort berichten veel minder op facebook. Best jammer eigenlijk. Deze Ramadan wilde ik nog meer goede daden verrichten.

Bloemen als sadaqa

Ik ging dus langs de stalletjes in het Westland om bloemen te scoren. Hier zijn ze helemaal niet zo duur. Je helpt de kweker die het moeilijk genoeg heeft in deze crisis en tegelijk tover je een lach op de gezicht van de ontvanger. Dubbele Sadaqa dus, haha. Ik kocht leuke bloemen, legde deze voor de deur van mijn buren met een leuk kaartje. Het kaartje gooide ik door de brievenbus en de bloemen legde ik op de deurmat. Achterop het kaartje schreef ik dat er vanwege de Corona maatregelen een bloemetje op de deurmat lag. Ik probeer namelijk fysiek contact nog wel echt te vermijden door de Corona crisis.

Het was de bedoeling het kaartje aan het boeket te nieten, maar het regende pijpestelen, vandaar dat ik die door de brievenbus deed. Dit kaartje kun je overigens onder aan de blog downloaden en ook zelf gebruiken. Klik er met je rechtermuisknop op en kies voor opslaan. Als je het wilt printen, doe je dit ook met je rechtermuisknop, zodat je zelf het formaat kunt kiezen.

Je kan er ook voor kiezen om dadels of iets anders lekkers langs je buren te brengen. Ik heb er voor gekozen om bloemen langs te brengen omdat ik deze gewoon op de grond voor de deur kon neerleggen. Met etenswaren is dat toch een beetje gek. Ook al is het verpakt, eten leg je niet op de grond. Omdat ik nog steeds geen fysiek contact met mensen wil, heb ik dus hiervoor gekozen. Het blijft een gekke tijd, maar wat is het fijn dat je in deze tijd een ander een beetje vrolijkheid kunt geven. Heb je buren waar je eigenlijk geen contact mee hebt, of niet mee praat? Sla ze niet over, dit is de mooiste maand om je hart te ontdooien.

Je kan je op facebook ook aanmelden voor de Sadaqa weggeefhoek. Je hoeft hiervoor uiteraard geen moslim te zijn. Indien je iets weg wilt geven, of juist iets nodig hebt, kun je dat in deze groep plaatsen. Super fijn om zo elkaar te helpen, toch?

Tover jij ook een lach op iemand’s gezicht? Op welke manier doe jij aan liefdadigheid? Ik ben namelijk erg benieuwd hoe jij je karma punten verdiend.

Goede daden tijdens de Ramadan
Liefdadigheid tijdens de Ramadan


7 gedachten over “Sadaqa, wees extra lief tijdens de Ramadan (+ gratis printable)”

  • Ik doe ook veel aan liefdadigheid. Ik doe het niet om te laten zien maar meer om mensen te helpen. Wij als gezin met mijnbouwdistrict ondersteunen een blinde man die zijn dochters niet kan laten trouwen. Dus wij doneren iedere keer een bedrag. Ook tijdens de ramadan geven we veel weg.

  • Gelukkig kunnen ook niet-moslims aan liefdadigheid doen. Maar ik vind het concept van de immateriële Sadaqa mooi en boeiend, ook hoe jij er je invulling aan geeft. En mij bezorgde je een glimlach met: “Je helpt de kweker die het moeilijk genoeg heeft in deze crisis en tegelijk tover je een lach op de gezicht van de ontvanger. Dubbele Sadaqa dus.” Bedankt!

  • Liefdadigheid komt wel meer en meer in de aandacht te staan en ik vind dat we het helemaal zo slecht niet doen in België.
    Vorig jaar kwam “baby Pia” bij ons in het nieuws die 2.000.000 € nodig had voor een vaccin en in een mum van tijd werd dat bijeengebracht. Daar word ik vrolijk van.

  • Ah wat leuk zo die bloemen met het kaartje. Het is inderdaad vaak zo dat aan het begin, als iets net gebeurt, dat iedereen dan actie gaat ondernemen (zoals met bloemen voor ouderen) en na een week of twee verwatert het. Dat is zo jammer altijd. Dus mooi als dit weer een beetje een ‘boost’ geeft.

  • Ondanks dat ik niet gelovig ben vind ik een aantal dingen in je blog wel heel fijn en interessant. Vooral de goede daden en het niet tot morgen wachten. Dat zijn 2 dingen die ik altijd probeer te doen en niet alleen tijdens een bepaalde tijd

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *