Roadtrip door Europa tijdens Corona

Roadtrip door Europa tijdens Corona

Een roadtrip door Europa is in deze tijden misschien wel het laatste waar je aan moet denken. Toch heb ik er net samen met mijn man één op zitten. We zijn niet door heel Europa gegaan, maar hebben vooral Zwitserland en Italië bezocht. In dit artikel vertel ik je hoe de roadtrip was en wat we hebben gezien en meegemaakt. Volgende week deel ik een aantal handige tips voor als je zelf een soortgelijke reis wilt maken.

Let op: ten tijde van de reis waren de maatregelen in de landen die wij hebben bezocht anders dan nu. Wil je zelf naar het buitenland toe? Houd dan de reis-app van Buitenlandse Zaken in de gaten voor het meest recente reisadvies.

Voor gek verklaard

Toen ik in mijn omgeving vertelde dat ik een roadtrip door Europa ging maken, werd ik door sommige mensen voor gek verklaard. Een roadtrip maken tijdens de corona crisis, hoe kon ik het verzinnen? En al helemaal naar Italië toe; het land waar corona Europa binnenkwam. Door dit soort reacties, voelde ik me soms schuldig dat ik toch de reis ging maken. Ik kan je alleen wel zeggen dat ik me in het buitenland veiliger heb gevoeld dan in Nederland zelf. Ik heb trouwens tijdens de reis geen seconde gevoeld dat ik verkeerd bezig was, want als iemand voorzichtig is omtrent corona, dan ben ik het wel. Zelfs de gynaecoloog zei dat ik beter in Italië kon zitten dan in Nederland, aangezien de corona cijfers hier ook aardig oplopen.

Bewust niet per vliegtuig

Daarnaast hebben we er bewust voor gekozen om niet met het vliegtuig te gaan en onze reis her en der aan te passen op het meest recente reisadvies van Buitenlandse Zaken. Die kun je gewoon in de reis-app van Buitenlandse Zaken terugvinden. Ik kan niet wachten tot Corona voorbij is en ik weer onbezorgd kan vliegen, maar tot die tijd is dit een prima alternatief. Zodoende gingen we zonder een concreet plan op pad!

Moeilijke tijd achter de rug

Een grote reden voor mij en mijn man om toch de roadtrip door Europa te gaan doen, was de moeilijke tijd die we net achter de rug hebben in verband met mijn miskraam. Het leven was voor ons twee weken voor de reis een ware rollercoaster. Ik voelde me schuldig tegen over Farah, tegen over Jerry maar ook tegenover mijn kindje dat niet geboren mocht worden. De roadtrip heeft me heel goed gedaan, we hebben echt tijd met z’n drietjes gehad en zijn daardoor goed tot rust gekomen.

De route van de roadtrip door Europa

route roadtrip door europa

Eerste stop in Luxemburg

We hebben 2,5 uur in de file gestaan in België, want er lag een vrachtwagen op zijn kant. De vrachtwagen was helemaal uitgebrand. We maakten een tussenstop in Luxemburg, in Parc Merveilleux de Bettembourg om precies te zijn. In dit park vind je een heel leuke speeltuin, sprookjesbos en een kleine dierentuin. Dit is trouwens de enige dierentuin in Luxemburg, dus het is erg leuk om deze eens te bezoeken als je er bent. Ik schreef er laatst ook al een uitgebreid artikel over. Het park was niet heel groot, maar Farah vond het echt geweldig.

roadtrip luxemburg

Straatsburg, Frankrijk

’s Avonds reden we door naar Straatsburg en hebben we daar een simpel hotel geboekt om te douchen en te overnachten. We hebben een pizza besteld en deze op de kamer opgegeten. Het bleek een simpele pizza uit een supermarkt te zijn, maar dat was niet zo erg.

Bazel, Zwitserland

De volgende dag zijn we na het ontbijt door gereden naar Bazel. Bazel is de derde stad van Zwitserland en ligt in het noordwesten van het land. Het was prachtig weer, dus we hebben die dag lekker de stad verkend. We hebben in Bazel veel leuke dingen gezien, waar ik binnenkort een blog over schrijf. Het viel ons echter al snel op dat het vrij duur is in Zwitserland. We dachten goedkoper uit te zijn door komkommer en tomaat op de markt te kopen, maar voor 2 mini-komkommertjes en 2 kleine tomaatjes betaalden we al bijna 6 euro. Dat was wel jammer.

roadtrip bazel

Interlaken, Zwitserland

Aan het einde van de middag reden we door naar Interlaken. Daar hadden we namelijk via Booking.com een appartement geboekt. Het appartement was 150 m2 en dat was voor ons mega groot, aangezien ons eigen poppenhuis maar 50 m2 is. Farah voelde zich dan ook meteen thuis en zei dat ze nooit meer naar huis wilde, haha. Ik ben lekker gaan koken, want de keuken was super netjes en voorzien van alle luxe. Er was een echte oven, die ik thuis ook niet heb. Dus ik heb lekker nasi met kip gemaakt en salade van de komkommer en tomaat die ik eerder in Bazel had gekocht. Ook hadden we in Bazel bij een soort oriëntale, kroepoek gekocht, die we lekker bij de nasi hebben opgegeten.

De rest van de dag hebben we het lekker rustig aan gedaan. We hadden onze koffers uitgepakt en Farah was helemaal weg van het bad.

Adelboden, Zwitserland

De volgende dag hebben we eerst lekker uitgeslapen, wat natuurlijk perfect kan als je zonder concreet plan een roadtrip door Europa maakt. Na het ontbijt zeiden we het fijne appartement gedag en reden we naar Adelboden. Adelboden staat bekend om de grote skiwedstrijden die er worden georganiseerd. Eén daarvan is de World Cup. Wij reden echter naar Adelboden toe om de Giant Swing te bezoeken. Dit is een reusachtige schommel waarop je hoog de lucht in kunt schommelen, terwijl je een prachtig uitzicht hebt over de bergen. 

roadtrip adelboden

De Giant Swing

Het was nogal een uitdaging om de Giant Swing te bezoeken, want ik kon via Google geen adres vinden. We hebben in het centrum geparkeerd en iets van 26 keer om de weg gevraagd en uiteindelijk de skilift naar boven gepakt. Met een buggy bleek het toch best lastig te zijn om in Adelboden te manoeuvreren, dus ik had er spijt van dat we de draagzak niet hadden meegenomen. Eenmaal bovenop de berg hadden we een prachtig uitzicht en konden we toch heerlijk wandelen. We hadden nog nooit zoiets gezien en waren zeer onder de indruk. Van tevoren zei ik dat ik niet op de schommel zou gaan, want ik ben een chicken en heb hoogtevrees. Al met al heb ik er toch opgezeten en het was uiteindelijk veel minder eng dan het in eerste instantie leek. Een echte aanrader dus, zelfs als je hoogtevrees hebt!

roadtrip giant swing

Lunchen in de bergen

Voor de lunch had ik broodjes meegenomen en die hebben we lekker in de bergen opgegeten, terwijl we dus een prachtig uitzicht hadden. Daarna zijn we weer naar beneden gegaan. De weg terug was best wel stijl, dus dat vond ik best eng. Maar de prachtige natuur en ‘Milka koeien’ maakten een hoop goed.

Blausee, Zwitserland

De volgende dag zijn we aan het einde van de ochtend naar Blausee gereden. Dit is een prachtig, klein meer in Zwitserland. Het water is zo helderblauw, dat je er de vissen in kan zien zwemmen. Het is er prachtig om te wandelen en er stonden barbecues rond het pad. Wat velen niet wisten, is dat je met je entreekaartje ook een boottochtje kon maken. Toen we aan het einde van de middag terugkwamen, waren we zo kapot dat we een middagdutje hebben gedaan. ’s Avonds hebben we nog een wandelingetje gemaakt in Interlaken en zijn we in het hoogste reuzenrad van Zwitserland geweest. Vanuit daar hadden we een prachtig uitzicht over de stad.

roadtrip blausee

Lauterbrunnen, Zwitserland

De volgende dag zijn we in de ochtend naar Lauterbrunnen geweest. Dit plaatsje heeft 72 watervallen, maar we hebben ze niet allemaal gezien. We hebben wel een aantal kleine en grote watervallen gezien en die waren daadwerkelijk prachtig. Naast de kerk vonden we een speeltuin dat een beetje gedateerd was, maar Farah vermaakte zich er prima. Tussen de speeltuin en de waterval in lag een begraafplaats. Dat vond ik eerst wel een beetje griezelig, al heb ik geen idee waarom. Maar eenmaal in de speeltuin was er voldoende afstand tussen de speeltuin en de begraafplaats, dus merkten we er weinig van. We kwamen er pas achteraf achter dat we een kaartje hadden moeten kopen voor de parkeerplaats, wat we dus niet hadden gedaan. Hopelijk krijgen we achteraf geen bon thuisgestuurd.

roadtrip lauterbrunnen

Chill dagje

Nadat Farah lekker in de speeltuin had gespeeld, maakten we een heerlijke wandeling en rond de lunch waren we alweer terug in het appartement. Hier hebben we niet zoveel gedaan, dus het werd een lekkere chilldag In de middag waren we zo gaar, dat we allemaal een dutje hebben gedaan en pas rond 15.00 uur wakker werden. Zo’n roadtrip door Europa is dus best wel vermoeiend, haha.

Barbecueën in de natuur of toch niet?

We wilden als avondeten barbecueën in de natuur en hadden bedacht dat we dat bij het Oeschinenmeer zouden doen. Dit is ook een prachtig meer. Het was echter al laat en we hadden ook geen idee wat we van het weer konden verwachten. Daarnaast moesten we er ook nog eens met een kabelbaan naartoe. Daarom vroegen we aan een jongen van de receptie of er andere mooie plekken waren om te barbecueën. De jongen gaf ons het adres van een barbecue restaurant en ook nog een kaart waarop we mooie plekjes zagen staan.

Een mooi plekje natuur

We zochten een mooi stukje natuur op waarvan we op de kaart zagen dat er barbecues bij getekend stonden. Toen we daar eenmaal aankwamen, zagen we dat die barbecues bij hele kleine houten huisjes hoorden. Omdat we niet helemaal snapten wat hier de bedoeling van was en of dit gewoon eigendom was van mensen besloten we bepakt en bezakt, inclusief wegwerp-barbecue van de Action, weer terug te gaan naar het appartement. We hebben daar maar lekker op het balkon gebarbecued. Daarna zijn we nog even met Farah naar de speeltuin in Interlaken geweest.

barbecue

Oeschinenmeer, Zwitserland

De volgende dag zijn we wel naar het Oeschinenmeer gegaan. Dit is echt een prachtige plek. het was echter wel een pittige wandeling om er te komen, dus op de terugweg hebben we een shuttlebusje terug naar beneden gepakt. We hadden eigenlijk drie nachten in Interlaken geboekt, maar het appartement beviel zo goed dat we nog twee extra nachten hebben bijgeboekt. Dat is één van de vele voordelen van het maken van een ongeorganiseerde roadtrip door Europa.

Milaan, Italië

Onze roadtrip door Europa ging verder naar Milaan in Italië. Hier checkten we rond 15.00 uur in in ons appartement. Deze hadden we via Airbnb geboekt, maar helaas viel het best tegen. Misschien waren we ook wel verwend met het vorige appartement. Dit appartement rook muf, had geen woonkamer en een klein keukentje. Helaas vond ik de keuken niet schoon genoeg om in te koken. We verbleven hier overigens 2 nachten. Omdat ik het appartement niet fijn genoeg vond om te koken, maakte ik een makkelijk soepje en aten we dit met brood.

Milaan verkennen

’s Avonds gingen we Milaan in. Het was erg rustig en je merkte echt dat de economie hier helemaal kapot is gegaan door corona. Italië heeft een harde klap gemaakt in maart en dat is te merken. We hebben een ijsje gegeten bij Terra Gelato, omdat ik daar goede reviews over had gelezen. De volgende dag hebben we lekker uitgeslapen en zijn we richting Leolandia gegaan. Dit was ongeveer 40 minuutjes rijden.

roadtrip milaan

Shoppen in Italië

De volgende dag hebben we geshopt in Designer Outlet Serravalle en zijn we super goed geslaagd. Ook al was er geen sale, de prijzen waren echt veel lager dan in bijvoorbeeld Roermond of Maasmechelen. Ik heb zelf twee blouses gescoord van Tommy Hilfiger. Voor Farah scoorde ik een pakje en twee shirtjes van Gap, drie shirtjes van Benetton, één paar gympen van Nike en een Adidas truitje. Jerry had twee blousjes van Tommy Hilfiger, gympen, voetbalsokken en nog wat andere kleding. 

Ik koop nooit merkkleding en al helemaal niet voor mezelf, maar dit waren bijna Primark prijzen.

La Spezia, Italië

Na het shoppen zijn we doorgegaan naar een pension in de buurt van La Spezia, omdat we de volgende dag naar Cinque Terre wilden gaan. Het pension was simpel, maar schoon en netjes. ‘s Avonds aten we in de buurt een lekkere pizza. Verder hebben we hier alleen overnacht.

roadtrip la spezia

Cinque Terre, Italië

De volgende dag zijn we met de boot van La Spezia naar Cinque Terre gegaan en het was er prachtig. Achteraf hadden we beter met de boot heen kunnen gaan en met de trein terug, want we moesten op de terugweg heel lang wachten terwijl we heel moe waren (Cinque Terre is autovrij). We kochten in Cinque Terre een hoedje voor Farah, want de zon was heel fel. We konden gratis parkeren bij de reddingsbrigade, dus dat was mooi meegenomen.

Uiteindelijk arriveerden we uitgeput bij het geboekte appartement. Die was drie hoog en zonder lift, maar super schoon en netjes. Daarnaast lag er veel speelgoed voor Farah. De eigenaresse sprak niet zo goed Engels, maar was heel lief en met Google Translate redden we ons wel.

Pisa en Florence, Italië

De volgende dag bezochten we het prachtige plaatsje Pisa. Het was toch nog wel een stukje lopen naar de toren van Pisa, maar eenmaal daar aangekomen was het heel mooi om te zien. Aan een halve dag Pisa heb je wel genoeg, want heel veel meer dan de toren van Pisa en de naastgelegen kathedraal is er niet te zien. We hebben heerlijk gegeten: een 2 gangen lunch met een drankje voor 10 euro per persoon. Jerry had patat, pizza en een drankje. Ik had bruschetta, pesto pasta en een drankje. Farah at met ons mee. We waren al om 15.00 uur in het volgende hotel en hebben de rest van de dag in het zwembad gelegen. De volgende dag hebben we Florence bezocht. Het was er erg druk, dus we zijn er niet heel lang gebleven.

toren van pisa

Pari en Siena, Italië

Na Florence gingen we naar het geboekte huisje in Pari, Toscane. Het huisje was in the middle of nowhere en we verbleven hier drie nachten. Het huisje had zelfs geen adres en was echt in Hans en Grietje stijl. Het was super basic, maar we hadden er alles wat we nodig hadden. De eigenaar had het huisje zelf gebouwd met stenen en hout die hij in de natuur had gevonden. Het was dus echt een bijzondere ervaring om er te verblijven. Geen wifi, geen tv, alleen een muziekinstallatie voor muziek uit de natuur. De volgende dag zijn we naar Siena geweest. Dit is een prachtige stad, maar ook hier was het erg druk waardoor we er niet lang zijn gebleven.

Thermaalbad Petriole

De volgende ochtend gingen we al vroeg naar het Thermaalbad Petriole. Dit is geen welnesscentrum zoals we die gewend zijn in Nederland, maar een warm waterbron midden in de natuur. Hier komen vrijwel alleen locals. We waren er al rond 8 uur ’s ochtends en er waren heel weinig mensen. De eigenaar van het huisje was er toevallig ook. Hoewel ik er slechte reviews over had gelezen op internet, overtuigde de eigenaar van het huisje ons om er toch heen te gaan. En we zijn heel blij dat we naar hem hebben geluisterd. 

Heerlijk voor lichaam en geest

Het was namelijk een bijzonder ervaring en het was echt heerlijk. Ik had gehoord dat het erg goed was als je een miskraam hebt gehad of pijn in je lichaam hebt. Je had er zowel warm als koud water en dit verschil tussen warm en koud schijnt goed te zijn voor je bloedsomloop. Richting de brug was het water koud en was het water zo helder dat je er de visjes in zag zwemmen. Farah wilde er niet meer weg, haha. Het rook wel echt naar zwavel, maar daaraan raakten we snel gewend. Terug in het huisje nam ik een lekkere warme douche. Daarna dronken we in het dorpje Pari een lekker bakje koffie met de eigenaar van het huisje.

thermaalbad

Terugweg naar Nederland

De volgende dag was het alweer tijd voor onze terugweg naar Nederland. We besloten om eerst langs mijn ouders te gaan in Stadskanaal. We wilden via Innsbruck terug rijden, maar dat gebied kreeg helaas code oranje. Daarom pasten we onze planning aan en reden we vanuit Toscane door naar Como. Hier zijn we één nacht gebleven en we verbleven in een Airbnb. We hebben er spijt van dat we er niet langer zijn gebleven, het is namelijk een heel mooi plaatsje. We willen er heel graag nog een keertje naartoe gaan. Achteraf hadden we beter in het begin twee nachten in Como kunnen boeken, in plaats van Milaan. Milaan viel ons namelijk een beetje tegen. Ach, als we alles van tevoren al kunnen weten … Ook dit soort inzichten hoort erbij als je een roadtrip door Europa of waar dan ook maakt.

Düsseldorf, Duitsland

De volgende dag reden we naar Düsseldorf. Het was een pittige rit, want we stonden veel in de file. We verbleven één nachtje in Düsseldorf en zijn de volgende dag in 2,5 uur doorgereden naar mijn ouders in Stadskanaal.

Hoeveel heeft deze roadtrip door Europa ons gekost?

Dit zijn de uiteindelijke kosten die we tijdens deze roadtrip door Europa hebben gemaakt:

  • Brandstof: 308,45 euro.
  • Overnachtingen: 975,36 euro.
  • Tol:
    -Vignet Zwitserland: 40 euro.
    -Tol Italië 94,90 euro. 

De milieu sticker voor Duitsland hebben we al een aantal jaar, dus die kosten reken ik niet mee. Deze kosten zijn ook exclusief de uitjes en boodschappen. We hebben veel geld bespaard door zelf veel te koken.

Een bijzondere ervaring

Al met al zijn we blij dat we deze roadtrip door Europa hebben gemaakt. Het was een hele bijzondere ervaring en we hebben veel mooie dingen gezien. Daarnaast was het ook heel fijn om op deze manier met het gezin tijd door te brengen na een hele moeilijke periode in ons leven.18 gedachten over “Roadtrip door Europa tijdens Corona”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *