Op roadtrip met een kleintje… Do or don’t?

Op roadtrip met een kleintje… Do or don’t?
Op roadtrip met een kleintje, een onmogelijke keuze! Tenminste dat was wat ik altijd dacht. Een aantal jaar geleden hadden we al een roadtrip gemaakt naar Oost Europa, maar toen was Farah er nog niet. We hadden geen plan, we hadden alle vrijheid en zagen de mooiste plekjes. Dat we dit ook konden doen met onze kleine meid, hadden we niet helemaal verwacht. Je kan er voor kiezen om een vlucht te boeken naar een ander land en een auto te huren, of net als wij gewoon lekker met eigen auto op pad.  Een roadtrip maken met een klein kind, gaat prima! Is het anders? Absoluut! Maar onmogelijk is het zeker niet. Met de volgende tips wordt op roadtrip door Europa, met een kleintje alleen maar leuk.

Go with the flow

Een goede voorbereiding is het halve werk zegt men. Wij hadden een mogelijke route door Zuid Frankrijk uitgezocht, maar we wisten nog niet goed hoe en wat. Let it go, want bij een roadtrip  gaat het juist om de vrijheid die je hebt. Voor de eerste nacht hebben wij een accommodatie geboekt maar verder hadden we nog geen plan. Zo konden we eerst ervaren hoe het in de auto ging, mocht Farah het niks vinden dan zouden we na een dag gewoon naar huis kunnen. Het lijkt me namelijk vreselijk als je uren in de auto zit met een gillende keukenmeid op de achterbank. Zorg voor voldoende pampers, snacks etc. Ook is het handig dat je zowel lange mouwen als korte mouwen meeneemt. Wij gingen dan in oktober naar Zuid Frankrijk en hebben alle seizoenen wel voorbij zien komen. We hebben geen dikke truien meegenomen voor de kleine meid maar wel lange mouw rompers (die prima onder een tshirtje kunnen) en vestjes (voor over de shirtjes). Je moet dus wel een beetje voorbereiden, maar ga gewoon! Niet teveel stressen en Go with the flow! Op roadtrip met een kleintje is super leuk!

Accommodatie

Boek een appartement i.p.v. een hotelkamer. Weel relaxter met kids en je kan eventueel zelf koken als de kinderen te moe zijn om uit eten te gaan. Tijdens onze roadtrip hadden we twee keer een hotelkamer en voor de rest gewoon een huisje via Air benb. Je zit dan niet zo opgepropt en de kleintjes hebben “space” om zich te bewegen. Lees wel goed de recensies en vraag of het huisje veilig is voor je kleintje. We hadden op de terugweg een huisje met allemaal stenen trappen, naar de wc, naar de douche, naar de slaapkamer en dat allemaal midden in de woonkamer. Farah liep net en die vond het natuurlijk super spannend om daar allemaal op te klimmen. Wij vonden dat wat minder leuk. Ook een appartement met een keuken vonden wij erg fijn. We aten vaak ’s middags wat buiten de deur, en ’s avonds maakte ik wat makkelijks en gezond. Met een kleintje elke avond uit eten is gewoon niet te doen.

Telefoon

Zorg er voor dat je telefoon is opgeladen of nog beter, zorg voor een autolader in de auto. Behalve dat het fijn is om zelf bereikbaar te zijn, is het nog fijner om hulpdiensten te kunnen bellen als er wat gebeurd onderweg. Daarnaast is het ook makkelijk als je even wat kunt opzoeken. Wij moesten ’s avonds naar de huisartsenpost, en ook al zou je denken dat Engels toch wel een taal is die een arts zou moeten beheersen, is in Frankrijk niks minder waar. Wij communiceerden dan ook via google translate met elkaar. Hmm!

Snacks

Wij hadden een boodschappen krat vol lekkers mee. Ik had zo een klein flesje limonade zonder suiker mee en flesjes water. Maar ook knabbels, koekjes, croissantjes etc. Als je dan even geen winkel of tankstation tegen komt, kun je makkelijk iets uit de auto halen.

Voldoende pauze’s

Met een baby op roadtrip is gewoon anders dan als je met z’n tweetjes bent. Toen we nog met z’n tweeën waren, reden we het liefst zoveel mogelijk kilometers om zo maar zo snel mogelijk op onze bestemming te zijn. Met Farah was dat toch een beetje anders, we reden niet meer dan 4 uur naar onze volgende bestemming. Tussendoor maakten we minimaal 2 tussenstops, waarvan 1 een wat langere stop in een andere plaats. Hier genoten we dan van een lekkere lunch en verkenden we de stad voordat we verder reden. In Frankrijk heb je bij bijna alle tankstations wel een speeltuintje, hier kon onze kleine meid dan ook lekker haar energie kwijt voordat we verder reden. Super relaxt vonden wij dit, op roadtrip met een kleintje.

Buggy/draagzak

Van onze buurvrouw kregen we een bijna nieuwe buggy toen Farah nog maar een paar maanden oud was. Dit was echt een perfect ding om mee te nemen. We namen hem eerder al mee naar Macedonie, maar ook op roadtrip was hij reuze handig. Ik raad een buggy met ligstand aan, zo kan je kleintje tussen het sightseeing door ook lekker een dutje doen. Daarnaast vond ik de buggy ook makkelijk in restaurantjes waar ze geen kinderstoel hadden. Eten met Farah op schoot is toch minder relax dan als je je handen vrij hebt. Op sommige plekken vonden we de buggy weer minder handig. Als we wisten dat we met een treintje, busje etc. gingen om de stad te verkennen, stopten we Farah lekker in de draagzak. Dit was niet alleen relaxt voor haar, maar ook voor ons. Zorg er wel voor dat je een ergonomische draagzak hebt. Wij hebben nu die van ergo baby, en ik kan je zeggen dat die echt veel fijner voor je rug is dan een niet ergonomische draagzak.
draagzak

Campingbedje

Wat was ik blij dat we ons campingbedje mee hadden op roadtrip. Je kan hem makkelijk opvouwen en in de tas van het bedje, propten we dan haar beddengoed. Een nachtje tussen ons in slapen is natuurlijk helemaal niet zo erg en lekker knus, maar 3 weken lang een voet in je gezicht, een hoofd op je buik of ineens snachts wakker worden met vingers in je neus en oren is toch wel een stuk minder chill. Je nachtrust is tijdens je roadtrip nog belangrijker aangezien je je hoofd bij het verkeer moet houden overdag. Zo ga je relaxt op roadtrip met een kleintje.

Autostoel

Wij hadden eerst een goedkope autostoel van 1 of ander B merk. We hadden deze snel aangeschaft nadat de autostoel die we van mijn nichtje kregen kapot ging. Ook al hadden we eerst flink gegoogled, het bleek toch niet de stoel te zijn voor langere afstanden. Farah kreeg zelf de gordels van deze stoel los met als resultaat dat madam rechtop in haar stoel stond en wij nergens konden stoppen. Madam zorgde er dus regelmatig voor, dat we bijna een heart attack kregen. Nu hebben we een Maxi-Cosi autostoel, en hier zit ze een stuk steviger in.

Opblaasbadje

Als je kindje nog erg klein is, raad ik een opblaasbaar badje aan. Ook super handig voor op je balkon als het super heet is. Onze kleine meid gaat tegenwoordig gewoon mee onder de douche, maar toen ze nog wat kleiner was, durfde ik dit zelf niet echt. Een opblaasbadje is dan reuze handig en neemt ook niet zoveel plek in beslag.

Flessenwarmer

Krijgt je kleintje nog flesjes? Dan is een flessenwarmer met autolader heel erg handig. Ik heb heel lang moedermelk gegeven, maar vond het niet zo relaxt om in de auto te voeden. Ik nam dan afgekolfde melk mee in een koeltas en maakte dat warm. Als je gewoon kunstvoeding geeft, kan je natuurlijk gewoon een thermoskan met heet water en een flesje spa blauw meenemen.

Voldoende billendoekjes

Billendoekjes heb je nooit genoeg. Wij gebruiken ze niet alleen bij het verschonen maar ook bij geknoei in de auto, de bekleding schoonmaken, de snoet te poetsen ( maar daar heb je ook snoetenpoetsers voor), vlekken in kleding er uit te halen, schoenen schoon te maken, eigenlijk voor alle ongelukjes! Misschien wel 1 van de belangrijkste dingen die je mee moet hebben op roadtrip met een kleintje.

Dutjestijd

Zorg er voor dat je niet precies rond dutjes tijd vertrekt, maar vertrek het liefst een half uur er voor. Als Farah te moe is, wilt ze niet slapen en alleen maar huilen, schiet echt niet op dus. Nu was ze eerst nog lekker aan het zingen en klappen en viel ze daarna in slaap. Niks is relaxter dan een slapende en daarna vrolijke baby onderweg.

Ziekenhuizen

Je hoopt natuurlijk niet dat er wat gebeurd, maar je kan maar beter goed voorbereid zijn. Het is dus ook handig om al een beetje te googlen waar de ziekenhuizen en/of doktersposten zitten, mocht je deze nodig hebben. Het is fijn als je niet hoeft te googlen terwijl je hoofd heel ergens anders zit. Kan me voorstellen dat op het moment dat je een ziek huilend kind op je schoot hebt die als een aapje aan je vastklampt, je hier ook helemaal niet toe in staat bent.

Verzekeringen

Zorg er voor dat je je groene kaart in het dashboard kastje hebt liggen. Er zal maar net iets gebeuren als je onderweg bent en je hebt geen verzekeringspapieren en/of schadeformulieren bij je. Zoek ook goed uit welke zorg er onder je zorgverzekering valt en waar je een reisverzekering voor af moet sluiten. Zorg is erg duur en het lijkt me vreselijk als je de zorg die je nodig hebt niet kan betalen. Ik moest de rekening van de huisartsenpost en apotheek trouwens wel eerst voorschieten, maar kreeg het later terug van mijn zorgverzekering

Onderhoudsbeurt

Als je met je eigen auto gaat, zorg dan voordat je vertrekt voor een kleine of grote onderhoudsbeurt. Alle vloeistoffen worden dan ook extra gecheckt en aangevuld. Er kan natuurlijk altijd wat onderweg gebeuren met je auto, maar als je een beetje goed voorbereid op pad gaat zal dat wel mee vallen. Ook is het belangrijk dat je goede banden hebt met voldoende profiel.

Anwb

Controleer je dekking bij de ANWB, of als je nog geen lidmaatschap hebt, regel dit meteen. Wij hebben standaard het pakket voor Europa, je zal maar met pech zitten in een land waar je niet weet waar garages zitten. Ook hebben wij ons verzekerd voor vervangend vervoer, altijd handig als je niet dichtbij huis bent. Ik hoop dat je met deze tips een beetje relaxt op roadtrip gaat. Wij vonden op roadtrip met een kleintje super leuk, het blijft avontuurlijk en de kleine meid heeft net als wij genoten. Ben jij wel eens op roadtrip geweest?


15 gedachten over “Op roadtrip met een kleintje… Do or don’t?”

  • Fijne tips! En herkenbaar. Ik vind een roadtrip met een kleintje super leuk. Als ze nog heel klein zijn, rijden we tijdens de slaapjes. En nu mats wat ouder is, maken we het onderweg zijn leuk met spelletjes als “ik zie, ik zie”. We boeken accomodaties wel vooraf,
    Omdat ik toch wel wel weten waar we overnachten.

  • Goede tips geef je hier, ik ben helemaal voor haha maar ook bevooroordeeld . Wij gingen altijd met de kinderen ( ook toen ze heel jong waren op road trip en dan altijd in de tent, met als hoogte punt 7 maanden met een camper door Amerika en Canada toen ze 3 en 1 waren. Een goed draagzak ( wij hadden zo een rugtas) was echt heel fijn en een buggy, Verder go with the flow en de tijd van de kinderen aan houden, ik ontdekte al snel dat we niet alles konden zien en doen maar als je dat loslaat heb je een top vakantie.

  • er komt heel wat bij kijken maar het is wel super leuk om te doen. wij hebben vaak genoeg auto trips gemaakt met ze toen ze klein en dat was leuk om te doen

  • Ik heb geen kleintje maar ik weet zeker dat veel mensen die twijfelen wat hebben aan dit artikel! Duidelijk geschreven

  • Hele goede tips geef je. Een road trip kan zeker met kleine kinderen vooral als de reis niet heel erg lang duurt. Mijn nichtjes en neefjes van 2, 4,6, en 0 kwamen met hun ouders mee vanuit Spanje naar Nederland met de auto. Het was een lange rit maar nu doen ze het vaker en zijn ze het gewend.

  • Hele goede tips geef je. Een road trip kan zeker met kleine kinderen vooral als de reis niet heel erg lang duurt. Mijn nichtjes en neefjes van 2, 4,6, en 0 kwamen met hun ouders mee vanuit Spanje naar Nederland met de auto. Het was een lange rit maar nu doen ze het vaker en zijn ze het gewend.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *