5 x het lekkerste recept zonder koolhydraten

5 x het lekkerste recept zonder koolhydraten

Het is verstandig om vaker koolhydraatarm te eten op de dagen dat je weinig tot niet beweegt. Koolhydraten zitten in ontzettend veel producten zoals rijst, pasta, aardappels en brood. Hoewel dit veel producten zijn, is het zeker mogelijk om deze producten met koolhydraten te vervangen voor producten met weinig tot geen koolhydraten. Zo bestaan er groenten zonder koolhydraten, zuivel, vleesvervangers, noten en zaden bijvoorbeeld. Zelf heb ik diabetes type 1 dus zo nu en dan wat koolhydraatarme voeding is dus helemaal zo gek nog niet. In deze blog heb ik 5 keer een recept zonder koolhydraten, of in ieder geval koolhydraatarm voor je verzameld.

Gerecht één: bloemkool nasi zonder koolhydraten

Bloemkool nasi is een gerecht dat niet bestaat uit rijst. Dit recept zonder koolhydraten is namelijk gemaakt van bloemkool. Hierdoor bevat dit gerecht ook nog eens ontzettend veel vitaminen. De benodigdheden die je nodig hebt zijn:

  • 400 gram bloemkool rijst
  • één ui
  • twee knoflooktenen
  • één peper
  • 200 gram kip
  • 200 gram roerbakmix
  • snufje komijn
  • scheutje ketjap
  • twee bosuien
  • eventueel kroepoek

Je kunt deze benodigdheden halen bij de lokale supermarkt.

Bloemkool nasi zonder koolhydraten voorbereiden

Bij de meeste supermarkten kun je de bloemkool rijst kant en klaar kopen. Wanneer je geen kant-en-klare bloemkoolrijst kunt kopen, is het verstandig om deze zelf te maken door de roosjes van een bloemkool in kleine stukjes te snijden. Je moet deze roosjes tot de grootte van rijst snijden. Daarna moet je de ui, de knoflook en de peper fijn snipperen. DOe dit in een pan en voeg hier een scheutje olie bij. Roer dit door elkaar heen en voeg bij dit mengsel de ketjap en de komijn toe. Nu is het tijd om de kip toe te voegen. Zorg ervoor dat deze kip in kleine stukjes gesneden is. Bak de kip goed gaar. Voeg vervolgens de roerbakgroenten. de bloemkoolrijst en de bosui toe.

Gerecht twee: een ovenschotel van courgette cannelloni

Gerecht twee is een heerlijke ovenschotel zonder koolhydraten die bestaat uit courgette cannelloni in combinatie met een romige bolognesesaus. De bodem is gemaakt van ricotta en spinazie. De benodigdheden die je voor dit gerecht nodig hebt zijn:

  • twee courgettes
  • 400 gram spinazie
  • 200 gram ricotta
  • twee eetlepels citroensap
  • peper en zout
  • 100 gram geraspte kaas
  • twee paprika’s
  • 225 gram champignons
  • één ui
  • één theelepel paprikapoeder
  • vier knoflooktenen
  • blik tomatenpuree
  • 400 milliliter tomatenblokjes
  • één eetlepel italiaanse kruiden
  • 250 gram vegetarisch gehakt
  • basilicum

De bovenstaande producten worden verkocht in de meeste supermarktketens.

De ovenschotel zonder koolhydraten maken

Verwarm de oven op 200 graden voor. Snijd de champignons en paprika’s in kleine stukjes. Bovendien snipper je de knoflook en de ui fijn. Doe in de pan de paprika, champignons, knoflook en ui. Voeg hier de paprikapoeder en puree aan toe. Laat dit één minuut bakken. Daarna is het tijd om de kruiden, het vegetarische gehakt en de tomatenblokjes toe te voegen. Bak dit 15 minuten. Meng ondertussen de spinazie met ricotta en citroensap. Nu is het de hoogste tijd om de schotel op te bouwen. Rol telkens een courgetteplak dicht nadat die gevuld is met bolognesesaus. Zet alle rollen in de schaal en bestrooi ze met het spinazie-ricotta mengsel en de kaas. Doe de courgetteplakken voor zo’n 20 minuten in de voorverwarmde oven.

Gerecht drie: witlof met een heerlijke vegetarische vulling

Voor dit gerecht heb je een oven nodig aangezien dit gerecht bestaat uit heerlijke gevulde witlof uit de oven met een Oosterse invloed. De benodigdheden die je voor dit gerecht nodig hebt, zijn:

  • 200 gram vegetarische gehakt
  • één paprika
  • één ui
  • vier witlof
  • twee eetlepels citroensap
  • twee knoflooktenen
  • één theelepel sambal
  • vier eetlepels sojasaus
  • handje nootjes
  • 120 gram champignons
  • handje geraspte kaas
  • peterselie

De producten zijn verkrijgbaar bij de meeste supermarkten in Nederland.

Het bereiden van de gebakken witlof met Oosterse invloed

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de versnipperde ui alvast in een pan met olie. Ondertussen is het verstandig om de paprika en de champignons in stukjes te snijden en toe te voegen aan de pan. Voeg daarnaast het vegetarische gehakt toe en bak dit mee. In een pan met citroensap kook je ondertussen de witlof voor drie minuten. Na deze minuten moet je de witlof uitlekken. Snijd de binnenkant uit de witlof en halveer de witlof. Voeg bij het mengsel de sojasaus en de sambal toe met cashewnoten. Leg de witlof in een schaal en verdeel het mengsel over de witlof. Bestrooi de witlof uiteindelijk met kaas en zet de schaal voor 15 minuten in de oven. Serveer de witlof met peterselie.

Gerecht vier: gevulde courgettes zonder koolhydraten

Dit gerecht bestaat uit heerlijke gevulde courgettes met basilicum, vegetarische gehakt en mozzarella. Het gerecht is geïnspireerd op de Italiaanse keuken. Voor dit gerecht heb je de volgende ingrediënten nodig:

  • twee courgettes
  • 300 gram vegetarische gehakt
  • 200 milliliter tomatensaus
  • twee tomaten
  • 150 gram champignons
  • halve mozzarella bol
  • basilicum
  • theelepel Italiaanse kruiden
  • één knoflook teen
  • één ui

Alle producten zijn verkrijgbaar bij de meeste lokale supermarktketens.

Het voorbereiden van de gevulde courgettes uit de Italiaanse keuken

Verwarm de oven ten eerste voor op 200 graden. Snijd de courgettes vervolgens in de lengte doormidden. Schraap het vruchtvlees eruit en leg ze in de schaal. Bestrijk de courgettes met olie en doe ze voor tien minuten in de oven. Fruit vervolgens de ui en de knoflook. Voeg hier ook het gehakt aan toe. Daarna is het belangrijk om de champignons, de tomaten, tomatensaus en de kruiden toe te voegen. Laat dit mengsel zo’n tien minuten pruttelen en voeg de basilicum toe. Haal vervolgens de courgettes uit de oven en bestrooi ze met het mengsel. Leg daarna kleine stukjes mozzarella op de courgettes. Bak vervolgens de courgettes voor vijftien minuten.

Gerecht vijf: bloemkool couscous zonder koolhydraten

Dit vijfde gerecht bestaat uit heerlijke bloemkool couscous met feta en paprika. Het gerecht zonder koolhydraten is binnen vijftien minuten klaar. Hieronder vind je de benodigdheden:

  • 500 gram bloemkool
  • peterselie
  • twee eetlepels citroensap
  • 50 gram feta
  • handje amandelen
  • één knoflookteen
  • één ui
  • één paprika
  • halve komkommer

De bereiding van de bloemkool couscous zonder koolhydraten

Koop in de supermarkt kant en klare bloemkoolrijst of maak deze zelf door de roosjes van de bloemkool fijn te snijden. Doe vervolgens de gesneden knoflook en ui in een pan en fruit deze aan. Bak vervolgens de paprika in kleine stukjes mee. Vervolgens is het belangrijk om de couscous toe te voegen en deze ook mee te bakken. Breng het mengsel op smaak met peper, zout en citroensap. Hak de peterselie vervolgens fijn samen met de amandelen en voeg dit mengsel ook toe. Serveer de couscous vervolgens op borden en bestrooi dit met feta en plakjes komkommer.



Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *