Tom Yum soep, heerlijke Thaise soep met garnalen
Iedereen die me kent, weet dat ik gek ben op soep. Saoto is my favourite, maar eigenlijk vind ik alle soepjes wel lekker. Daarom wilde ik deze Tom Yum soep ook zeker een keer proberen. Tom Yum soep, is een soep die oorspronkelijk uit Thailand komt en wordt normaliter met koriander gemaakt. Zelf ben ik niet zo een fan van koriander, maar ben ik gek op selderij. Ik heb er dus een beetje een eigen twist aan gegeven. Omdat ik allergisch ben voor garnalen, heb ik mijn soep vega gemaakt maar die van manlief en Farah wel met garnalen. Mijn man is niet zo een soep fan, maar doordat deze Tom Yum soep garnalen bevat, vond hij het ook bijzonder lekker. Dit gerecht is voor ongeveer 4 personen, tenzij je het echt als voorgerecht gebruikt. Dan kun je er ongeveer 6 kleine kommetjes uithalen.
Wat heb je nodig?
- 2 stengels citroengras
- Een stukje laos zo groot als je duim (als je een grote duim hebt, dan iets kleiner haha)
- 1 eetlepel rijstazijn
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 2 maggiblokjes
- 4 pimentkorrels
- 1 eetlepel rietsuiker
- Rode chilipeper
- 1 theelepel masala
- 2 theelepels tomatenpuree
- 1 limoen
- 3 takjes selderij
- 2 laurierblaadjes
- 2 lente uitjes
- 1 paksoi
- 2 tomaten
- 100 gram champignons
- 200 gram grote garnalen
- Zonnebloem olie
- 1 liter water
Hoe maak je de Tom Yum soep
Als eerste schil je je uien en knoflook en snijd je deze in hele kleine blokjes. Normaal gesproken, gebruik ik altijd de staafmixer maar op 1 of andere manier vind ik het in soep lekkerder als het nog een beetje hele stukjes zijn.
Bak de uien en knoflook een beetje goud bruin in een beetje zonnebloem olie.
Intussen zet je een pan water op hoog vuur.
Snijd de citroen gras in stukjes en voeg deze toe aan het water, samen met de maggiblokjes, pimentkorrel, laurierblad, suiker en rijstazijn en breng het aan de kook.
Schil de laos, snijd deze in stukjes en voeg deze ook toe aan het water.
Als je uien en knoflook een mooi kleurtje hebben gekregen, voeg je deze ook toe aan het water.
Snijd de selderij in kleine stukjes en voeg deze als laatste toe.
Laat het geheel op zacht pit koken, het water in de pan wordt je bouillon.
Vervolgens maak je je garnalen schoon. Verwijder het darmkanaal en eventueel het staartje. Ik heb e voor gekozen de staartjes te laten zitten, omdat je deze er heel makkelijk van af kan bijten. Ik vond het er stiekem veel leuker uitzien met staartje, haha. En ach, ik hoefde de garnalen toch niet zelf te eten. Voor Farah had ik de staartjes wel verwijderd, want die heeft helemaal geen zin in dat gepriegel.
Bak je garnalen totdat ze roze zijn. Voeg een beetje tomatenpurree, masala en chilipeper toe en bak de garnalen goed krokant.
Daarna snijd je de paksoi en de lenteuitjes in dunne reepjes. Gebruik zowel het witte als het groene.
Snijd ook de tomaten in kleine blokjes.
Intussen doe je een beetje zonnebloem olie in een wokpan en voeg je de lente uitjes toe. Laat deze even goed bakken. Voeg vervolgens de tomaat toe en als allerlaatste de paksoi. De paksoi moet een beetje knapperig blijven.
Als laatste was en snijd je de champignons in dunne plakjes en wok je deze een minuut of 2 zodat ze knapperig blijven. Ze garen door als je de hete bouillon er over heen gooit maar zijn niet lekker als ze helemaal zacht en papperig zijn.
Pers intussen de limoen uit.
Bij het opdienen doe je eerste de groente uit de vorige stap in een schaal, daarna de garnalen en als laatste voeg je de hete bouillon toe. Gooi niet alles door elkaar, het ziet er dan niet alleen minder leuk maar ook de paksoi en garnalen worden dan te zacht. Deze moeten een beetje krokant blijven.
Sprenkel de uitgeperste limoen bij het opdienen over je soep.
Ben je net als ik allergisch voor garnalen, of ben je er gewoon niet zo gek op? Je kan ze altijd weglaten. Ik heb de soep vegetarisch gegeten en ik kan je vertellen dat ik niet het gevoel had dat ik iets gemist had.
Mocht je niet zo een soepmens zijn, maar wel gek op garnalen. Dan zijn deze gebakken garnalen ook zeker de moeite waard om eens uit te proberen.
Je kunt deze soep ook koolhydraat arm maken, maar dan moet je wel de suiker weglaten. Ben jij ook gek op soep? Of eet je dat alleen wanneer je ziek bent?
Ziet er lekker uit! Goed dat je een variant zonder koriander bedacht hebt want ik heb het er ook niet zo voor. Iets met DNA en zeep, je weet wel
Dat ziet er zeker lekker uit. Ik eet zelf niet vaak soep. Maar vind het wel altijd lekker.
ik ben zelf niet zo’n soep eter, maar ik vind het wel heel leuk om soep te maken. Deze soep zou mijn man zeker smaken: hij houdt van soep en van garnalen!
Zelf houd ik niet echt van aziatisch, maar soep vind ik heerlijk, vooral tomaten en champignonsoep.
Heerlijk ziet het eruit, ik ga het een keer voor mijn afhalers maken. Ik denk dat ik voor degene die geen garnalen lust gebakken koolvis zal doen.
Wow, dit lijkt me lekker, ik schrok wel van de lijst ingrediënten, maar toch: de moeite om eens te maken!
Zooooooooo lekker! Het is jammer dat ik koken niet leuk vind, anders had ik het zeker gemaakt. Maar ik vind het waanzinnig lekker allemaal
Deze soep ziet er heerlijk uit en ga ik binnenkort ook eens maken. Ik ben gek op soep in alle soorten en maten.
Dit ziet er lekker uit! Ik houd er wel van om nieuwe soepjes uit te proberen! Deze sla ik even op!
Waarom maak je dan geen Thom Kha Kai als je allergisch bent voor garnalen?