Een heerlijk recept met falafel : Foodblogswap april

Een heerlijk recept met falafel : Foodblogswap april

Ik ben een beetje laat met dit recept maar beter laat dan nooit toch? Voor de foodblog swap van april, werd ik gematched met Eef kookt zo, een super leuke foodblog. Eef deelt niet alleen de lekkerste recepten, maar is ook nog eens foodfotograaf en dat kun je zien aan de prachtige plaatjes op haar blog. Stiekem was ik een beetje jaloers op al die mooie plaatjes. Ik heb gekozen voor het recept met falafel. Eigenlijk had ik dit recept al meteen uitgekozen, maar schrijven gaat de laatste tijd best lastig. Sinds mijn vader op sterven lag, ben ik mezelf een beetje kwijtgeraakt ofzo. Het lijkt soms wel alsof ik een “writersblock” heb. Gelukkig heb ik voldoende content op de plank en kan ik op “goede” dagen een hoop achter elkaar doen waardoor niemand die mijn blog volgt, hier iets van merkt. Echter heb ik afgelopen vrijdag voor het eerst geen recept geplaatst, sorry! Maar goed, genoeg over mij…laten we snel gaan koken! Dit recept met falafel is namelijk heerlijk!

Wat is falafel?

Falafel balletjes zijn een soort gefrituurde gehaktballetjes maar dan niet gemaakt van gehakt, maar van kikkererwten. Al eerder plaatste ik een blog met recepten van vegan hapjes met kikkererwten. Deze keer maak ik dit recept met falafel niet als hapje of snack, maar als lunch . Falafel komt oorspronkelijk uit Egypte, waar het gegeten werd tijdens de vastenperiode. Deze kikkererwten balletjes zijn vegan en perfect als vleesvervanger. Je kan deze balletjes ook koud eten, maar zelf vind ik ze warm het lekkerste.

Een falafel bowl of wraps met falafel?

Tegenwoordig staat falafel bijna op elke menukaart Daarom wist ik ook niet goed of ik in dit recept met falafel moest gaan voor de falafel bowl of falafel wraps. Het is de laatste geworden. Zelf heb ik gekozen voor de gezondere versie van wraps en ben ik voor de bieten wraps gegaan. Deze bestaan voor bijna de helft uit groente en hierdoor heb ik toch een beetje het idee dat het gezond is.

falafel wrap recept

Wat heb je nodig voor dit recept met falafel?

  • Bietenwraps
  • Een handjevol spinazie
  • 400 gram uitgelekte kikkerwten (uit blik)
  • 75 gram bloem
  • 3 tenen knoflook
  • 3 stuks bosui
  • 1 ui
  • 10 gram peterselie (vers – fijngesneden)
  • 10 gram selderij (vers – fijngesneden)
  • 2 theelepels bakpoeder
  • 2 theelepels komijnpoeder
  • 1 theelepel korianderpoeder
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • peper en zout naar smaak
  • Zonnebloem olie
falafel zelf maken

Wat heb je nodig voor de tahinsaus?

  • 4 eetlepels (plantaardige) yoghurt
  • 2 eetlepels tahini
  • 1 eetlepel peterselie (vers – fijngesneden)
  • 1 eetlepel bieslook (vers – fijngesneden)
  • 2 tenen knoflook
  • citroensap
  • peper en zout

Hoe maak je dit recept met falafel?

Als eerst schil je knoflook en ui. Snijd vervolgens je bosuitjes fijn en meng het met de komijnpoeder, korianderpoeder,kurkuma, zout en peper naar smaak.

Vervolgens voeg je de selderij en peterselie toe en meng je dit met de kikkerwten, meel en bakpoeder.

Maak het geheel fijn met een keukenmachine.

Laat je mengsel ongeveer een uurtje in de koelkast staan en dek het af met huishoudfolie.

Terwijl je falafel balletjes afkoelen, kun je beginnen met de tahin saus. Maak de knoflook fijn met een knoflookpers, meng deze met de rest van de ingrediënten die je ziet staan onder ” Wat heb je nodig voor de tahinsaus”. Je sausje mag absoluut niet ontbreken in dit recept met falafel want het is net dat gene wat het afmaakt.

Vervolgens maak je met je handen, kleine balletjes. Deze dienen ongeveer zo groot te zijn als gehaktballetjes. Je kan het beste je handen nat maken met lauw water, zodat het niet plakt.

falafel balletjes

Bak je falafel balletjes bruin in zonnebloem olie.

Als je falafel balletje klaar zijn, bak je je bietenwrap om en om in een koekenpan.

Vervolgens ga je je wraps beleggen.

Leg wat blaadjes rauwe spinazie op je wrap en leg daarboven je falafel balletjes. Daarover heen doe je een dikke klodder tahin saus en vouw je je wrap op.

recept met falafel

Je kan er eventueel een frisse salade bij maken van komkommer en tomaat. Deze kun je naast je wrap eten, maar ook op je wrap.

Voila, klaar is kees. Simpel as that, maar ontzettend lekker!

Eet jij wel eens vegetarisch of veganistisch?



6 thoughts on “Een heerlijk recept met falafel : Foodblogswap april”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.