Recept met broccoli en Italiaanse croutons
Elke dag groente is toch wel iets wat ik erg belangrijk vind. Jerry is gek op broccoli en Farah ook. Bij Farah komt het overigens alleen doordat JJ van Cocomelon ook broccoli eet. Want het liefst slaat ze de groente over. Dit is een simpel recept met broccoli voor ongeveer 4 personen en het staat zo op tafel. Ideaal na een drukke werkdag. Wij aten het met kippenvleugels en frietjes, maar in principe kun je het natuurlijk met alles eten.
Is broccoli groente of fruit?
Broccoli behoord tot de groente familie en is het jongere zusje van de bloemkool. Ook al is de smaak totaal verschillend, ze hebben absoluut overeenkomsten. Eigenlijk zou de broccoli, groene bloemkool moeten heten want ze hebben beide bloemknoppen. Broccoli staat op plek 6 in de top 10 meest gegeten groentesoorten. Niet zo gek dus dat ze er hier thuis helemaal weg van zijn. Qua smaak vind ik de broccoli iets pittiger/steviger dan de bloemkool. Het woord broccoli is het meervoud van het Italiaanse woord ‘broccolo’. Broccolo betekent “de bloeiende top van een kool. Broccoli behoord daarom ook tot de koolsoorten.
Is broccoli goed voor je?
Broccoli is één van de meest gezonde groenten. Het bevat veel vitamines, mineralen en vezels per portie. Broccoli is rijk aan vitamine C en zorgt een mooie, stevige huid door de collageenaanmaak te bevorderen. Daarnaast in Vitamine C, ontzettend goed om je immuunsysteem te boosten. Broccoli bevat luteïne en zeaxanthine, beide stoffen zorgen er voor dat je ogen gezond blijven en je goed kan blijven zien. Daarnaast bevat broccoli ook veel provitamine A, ook dit is belangrijk voor gezonde ogen. Broccoli bevat een goede hoeveelheid vitamine K en calcium. Dit mineraal hebben we nodig voor het behoud van gezonde botten en tanden. Tegens houdt broccoli je hart en vaten gezond en het houdt je hersenen in topconditie. Kortom, dit recept met broccoli kan prima deel uit maken van je healthy lifestyle.
Koolhydraatarm
Het eten van broccoli is een gezonde keuze. Groente groentes bevatten sowieso weinig koolhydraten. Nou is dit recept met broccoli natuurlijk niet koolhydraatarm omdat er croutons inzitten. Deze kan je overigens ook gewoon weglaten. Zelf vond ik het wel een lekkere bite geven en Farah is er gek op.
1 opscheplepel (50 gram) broccoli bevat:
Energie | 14 | kcal |
Vet | 0,4 | g |
– waarvan verzadigd | 0 | g |
Koolhydraten | 0,4 | g |
– waarvan suikers | 0,2 | g |
Vezels | 1,6 | g |
Eiwit | 1,4 | g |
Zout | 0,01 | g |
Broccoli klaar maken
Je kunt je recept met broccoli op verschillende manieren klaarmaken. Ik vind het zelf altijd heerlijk om te wokken, maar stomen of koken is natuurlijk ook altijd een optie. Tevens kun je er voor kiezen om je broccoli alleen te blancheren of zelfs rauw te eten. Niet helemaal mijn ding, maar ik zie het regelmatig in salades voorbij komen. Of is een recept als gado gado bijvoorbeeld.
Wat heb je nodig
- Een dikke stronk broccoli
- 1 ui
- 3 teentjes knoflook
- chiliolie
- 2 eetlepels vissaus
- Italiaanse croutons met pitten
Recept met broccoli
Als eerste haal je alle bloemetjes van de broccoli er af en was je deze. Eventueel kun je de steel heel fijn snijden want deze kan je gewoon opeten.
Kook je broccoli ongeveer 5 minuutjes voor in een grote pan met water en een beetje zout.
Intussen schil en snijd je je uien en je knoflook.
Giet je broccoli af in een vergiet.
Bak deze in een scheut chiliolie totdat deze goudbruin is.
Voeg vervolgens je broccoli en de vissaus toe en wok het geheel op hoog vuur.
Als laatste voeg je peper en zout naar smaak toe.
Voor het opdienen strooi je je croutons er overheen en voila, klaar is kees. Simpel as that maar ontzettend lekker.
Heb je dit recept ook gemaakt? Deel het dan op instagram en vergeet me niet te taggen @sparklesinside.nl