Kheer, Indiaas/Pakistaanse rijstepap

Kheer, Indiaas/Pakistaanse rijstepap

Kheer is een Pakistaans/Indiaas rijstgerecht welke veelal als toetje wordt geserveerd op diverse gelegenheden. Je kan het een beetje vergelijken met rijstepap, alleen dan vele malen lekkerder. Ik ben er gek op , en de vriendin van mijn moeder maakt eigenlijk de allerlekkerste. Als zij het voor me maakt, kan ik me echt niet beheersen. Net als bij Gulab Jamun, ook echt mijn favoriete Indiase snack. Helaas mag ik vanwege mijn diabetes hier niet teveel van eten, maar ik blijf mijn vingers aflikken. 

Wat heb je nodig ?

 • 120 gram rijst
 • water
 • 300 ml volle melk
 • 1 blikje condens melk
 • 3 eetlepels suiker
 • 4 kardemom peulen
 • 5 eetlepels amandelen
 • kaneel
 • kokosrasp voor de garnering

Hoe maak je het?

 1. Als eerste zet je de rijst in een grote schaal water.  Laat deze vervolgens minimaal een uur weken.
 2. Daarna giet je het water weg en spoel je de rijst net zo lang totdat het water helder is. Vervolgens kook je de rijst samen met de melk, condens melk en vervolgens de kardemom.
 3. Vervolgens kook je  het geheel ongeveer 50 minuten op zacht pit. Dit doe je totdat de rijst gaar en lekker papperig is.  Maar let wel op dat je het blijft omscheppen zodat het niet aanzet. Het is echt niet lekker als je zo een aangebrande smaak in je mond hebt.
 4. Snijd de amandelen daarna in kleine stukjes en voeg deze toe.
 5. Voeg vervolgens de suiker en daarna de kaneel toe en kook het geheel nog ongeveer 15 minuutjes  door. Daarna zet je het vuur uit.
 6. Als laatst laat je de kheer afkoelen en strooi je er tenslotte wat kokosrasp en kaneel boven op voordat je het serveert. Indien je niet zo van kokos houdt, dan kun je deze ook gewoon weglaten. In het originele recept wordt dit volgens mij ook helemaal niet gebruikt.

Eet smakelijk.

Ben jij ook net als ik gek op Indiaas eten? Wat zijn de Indiase hapjes die jij het allerlekkerste vind?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *