Indiaas recept met een Surinaams tintje: Puri’s met kleurrijke kip
Nadat de tweede Corona piek ons land weer had bereikt, probeerde ik weer nieuwe dingen uit. De vorige coronapiek bleven we ook al veel binnen en probeerde ik de turkse pizza’s, raspatat en churro’s uit, dit keer was een Indiaas recept aan de beurt.
Een Indiaas recept uit de Surinaamse keuken in Nederland
Vandaag doen we een beetje multiculti. Veel Surinamers hebben voorouders die oorspronkelijk uit India of Pakistan komen. Vroeger lieten ze namelijk huis en haard achter om als gastarbeider in Suriname te gaan werken. In Suriname heb je zoveel verschillende culturen dus ook allerlei verschillende keukens. Daarom zie je ook vaak dat een Indiaas recept gemixt is met kruiden uit de Surinaamse keuken en andersom.
Een Indiaas recept met mijn eigen twist
Zoals ik al schreef heb ik vandaag een Indiaas recept voor jullie, met een eigen twist. Puri’s zijn van origine een soort roti’s die gebakken worden in olie. In dit Indiaas recept heb ik ze alleen niet op de traditionele manier gemaakt, maar heb ik wat ingrediënten toegevoegd. Surinamers gebruiken vaak veel knoflook en uien, in een Indiaas recept kom je dat veel minder tegen. In elk Indiaas recept die ik tegenkwam, miste ik dan ook deze kruiden. Daarnaast ben ik gek op komijn door mijn roti’s, dus dit mocht ook niet ontbreken in mijn puri’s. Dit recept is bedoeld voor 4 dikke eters.
Wat heb je nodig voor de puri’s?
- 5 kleine aardappelen
- 250 gram meel
- 1 theelepel bakpoeder
- ½ theelepel kurkuma
- ½ theelepel komijn
- Zout naar smaak
- 1 ui
- 4 teentjes knoflook
- 100 ml warme melk
- 1 handje vol spinazie Zonnebloemolie
Hoe maak je de puri’s
Als eerste was je de aardappelen en schil je deze. Ik had van mijn buurvrouw een zak “buitenbeentjes” gekregen. Omdat ze zo “lelijk” waren, kon de boer ze niet aan de winkel verkopen. Nou ze smaakten gewoon prima.
Snijd de aardappelen in stukjes en kook ze vervolgens ongeveer 20 minuutjes totdat ze goed gaar zijn.
Intussen meng je de meel met de bakpoeder, kurkuma, komijn en zout.
Stamp je aardappelen helemaal fijn, totdat je een soort aardappelpuree hebt.
Maal de knoflook en uien fijn met een staafmixer en gooi deze samen met je meel mengsel door de aardappelpuree heen.
Doe vervolgens de melk door je mengsel heen en ook de spinazie die je heel fijn hebt gesneden.
Kneed het geheel totdat je een dikke elastische bal kunt maken. Zie je dat je mengsel te droog wordt, dan voeg je nog wat meel toe, is het mengsel te nat, dan voeg je wat extra meel toe.
Intussen heb je alle ingrediënten gemengd, behalve de zonnebloem olie. Hier smeer je je deegbal mee in.
Laat het mengsel ongeveer een uurtje rusten met een theedoek er overheen.
Na het uur, maar je kleine balletjes van je deeg. Vervolgens maak je je balletjes plat in je handpalm.
Zet een pan met zonnebloem olie op het vuur, hier ga je je purie’s in bakken.
Laat je puri´s 1 voor 1 heel langzaam in de pan glijden. Let goed op dat ze niet aan elkaar vast plakken. Bak je puri´s aan beide kanten bruin, haal ze uit de olie en laat ze vervolgens uitlekken.
Wat heb je nodig voor de kip?
- 500 gram kipfilet
- 60 gram meel
- 40 gram maismeel
- 1 ei
- Een stukje gember
- 3 teentjes knoflook
- 4 lente uitjes
- 2 paprika’s in verschillende kleuren
- 1 eetlepel sojasaus
- 50 ml lauw water
- Witte peper naar smaak Zout naar smaak
Hoe maak je de kip?
Als eerste snijd je de kipfilet in kleine stukjes. Echt hele kleine mini stukjes. Ken je popcorn chicken? Nou zo klein moeten ze dus worden.
Vervolgens gaan we verder met de marinade. Meng de meel met de maismeel. De maismeel zorgt er voor dat je kip lekker crispy wordt.
Schil en snijd je knoflook en gember en stamp dit fijn in een vijzel. Meng dit vervolgens met je meel mix van de vorige stap.
Vervolgens voeg je de sojasaus toe en de zout en witte peper.
Sla het eitje kapot en voeg je ei toe aan het mengsel van hier boven.
Vervolgens meng je het allemaal goed door elkaar, voeg het water toe om het een vloeibare massa te maken. Heb je het idee dat je massa te nattig is, dan kun je nog een beetje maismeel toevoegen.
Vervolgens voeg je de kipfilet toe en meng je alles goed door elkaar heen.
Laat het ongeveer een kwartiertje rusten.
Verwarm je zonnebloem olie en als je olie heet genoeg is, voeg je de stukje kipfilet toe. Doe dit met je handen, zodat je echt stukje voor stukje in de olie gooit. Indien je het met een lepel doet, blijven de stukjes aan elkaar vast plakken en dan heb je niet meer de kleine stukjes, maar te grote stukken.
Bak het een paar minuutjes op hoog vuur, zodat het een licht kleurtje krijgt. Het hoeft niet te doker te worden.
Haal je gebakken kipfilet uit je olie en laat het uitlekken op keukenpapier
Was en snijd vervolgens je lenteuitjes en je paprika in kleine stukjes.
Intussen verwarm je een beetje zonnebloem olie in je wokpan. Zorg er voor dat je olie echt goed heet is, want als dit niet heet genoeg is, dan zuigt de kipfilet al het olie op en dat is niet de bedoeling.
Bak als eerste de lente uitjes een paar minuutjes en voeg vervolgens de paprika toe. Wok het geheel op hoog vuur maar maak het niet te gaar. De paprika moet nog een beetje crispy zijn.
Voeg vervolgens de kipfilet die je eerder gebakken hebt toe, en wok het nog een minuutje of 2 mee. Je kan eventueel nog een klein beetje sojasaus toevoegen voor wat extra smaak.
Strooi er vervolgens nog wat zout overheen en dien het op met je gebakken puri’s. Je kan de puri’s opensnijden en vullen met de kip, zodat het lijkt op een gevuld pitabroodje.
Eet smakelijk!
Zoals je ziet, is dit Indiaas recept niet zo moeilijk, misschien komt dat ook een beetje doordat het niet echt traditioneel is. Je hoeft niet teveel ingrediënten toe te voegen en de ingrediënten die je nodig hebt, kun je gewoon bij de supermarkt kopen. Laat je me het weten als je dit Indiaas recept hebt uitgeprobeerd? Een foto op social media, waar je me vervolgens in tagt zou ik erg leuk vinden.
Je kunt de puri’s ook gewoon droog eten, zonder de kip. Lekker met een beetje currysaus of een mango chutney volgens Indiaas recept. Deze chutney is zoeter dan de Surinaamse versie.
Wat een heerlijk recept. Deze ga ik opslaan en misschien een keer maken, dank
Wat een uitgebreid recept! Ik ken dit nog niet, maar het ziet er yummy uit!
hier zijn ze gek op dit soort dingen dus ik neem je recept graag mee en gaat het en keer maken voor ze 😀
Wat ziet het er lekker uit! De Surinaamse keuken staat in mijn top 5 van keukens, de Indiase not so much. Dus ik vind het heel tof dat je de kruiden uit de Surinaamse hieraan hebt toegevoegd ❤️