Mijn favoriete Vegan Marokaanse soep: Harira

Mijn favoriete Vegan Marokaanse soep: Harira

Harira is van oorsprong een Marokkaanse soep. De soep wordt niet alleen gemaakt in Marokko maar ook in het westen van Algerije, heb ik me laten vertellen. In Marokko wordt het als nationaal gerecht beschouwd en je ziet het in elk restaurant wel op de kaart staan. Toen ik in Marrakesh was, een aantal jaar geleden, at ik bijna elke dag harira. Ik probeer 1 dag in de week vegetarisch te zijn en ben gek op deze vegetarische of vegan soep. Wat me opviel is dat de harira elke keer weer anders klaar was gemaakt en ook een andere smaak had, maar de basis hetzelfde was.

Omdat ik gek ben op koken, besloot ik samen met mijn man een kookworkshop te gaan doen bij een local en zo leerde ik deze heerlijke harira maken. Doordat deze soep goed vult, wordt het in Arabische landen veel gegeten in de ramadan maand. Je kan het natuurlijk ook gewoon tijdens de koude dagen in de winter eten. Desondanks besef ik me heel goed dat ik geen Marokaanse ben hoor, en de soep misschien helemaal op de “verkeerde” manier klaar maak…misschien mag ik het niet eens harira noemen.. Maar het is wel lekker en gezond!

Wat heb je nodig?

 • 1 kopje rode linzen
 • 1 ui, in kleine blokjes gesneden
 • 3 teentjes knoflook, heel fijn gesneden
 • 5 tomaten, zonder velletjes
 • 6 takjes selderij, heel fijn gesneden
 • 1 eetlepel gemalen komijn
 • een stukje gember, geschild en geperst
 • 2 koffielepels kurkuma
 • 1 eetlepel paprikapoeder
 • 2 eetlepels tomaten puree
 • het sap van een halve citroen
 • 1 prei in ringetjes gesneden
 • een groot stuk pompoen in stukjes gesneden
 • 2 grote wortels in kleine stukjes gesneden
 • 1 eetlepel kokosolie
 • 1 liter water
 • 2 maggiblokjes
 • zout en peper naar smaak

Hoe maak je het?

 1. Verhit de olie in de soeppan en fruit de ui en knoflook totdat deze goud/geel is en voeg de tomatenpuree toe. Bak het geheel om.
 2. Vervolgens voeg je de wortel, pompoen en prei toe en roer af en toe zodat het niet aanbrandt.
 3. Daarna voeg je alle specerijen toe en roer je het geheel goed door.
 4. Wanneer de specerijen een lekkere geur afgeven, voeg je de verse tomaat toe en roer je het geheel weer door. Let goed op dat het niet aanbrand.
 5. Spoel de linzen goed af, ik doe dit zelf meestal in een zeef totdat het water helder is. Vul vervolgens de soeppan met water, voeg de linzen en maggiblokjes toe en laat het daarna op zacht pit lekker sudderen.
 6. Daarna voeg je de gesneden selderij toe en bewaar eventueel een beetje voor de garnering.
 7. Voeg vervolgens de citroensap toe en laat het daarna nog ongeveer een minuutje door koken.
 8. 8. Als laatste voeg zout en peper naar smaak toe.

Tip: Ben jij niet snel verzadigd? Voeg dan wat blokjes aardappel door, deze kan je met de wortel en prei mee koken. Ook kikkererwten zijn heel lekker in deze soep, deze voeg je na stap 5 toe zodat deze niet papperig worden.

Ben je ook nog op zoek naar een lekker toetje om je maaltijd af te maken? Probeer dan deze Vegan Chocoladetaart.

Eet smakelijk!15 gedachten over “Mijn favoriete Vegan Marokaanse soep: Harira”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *