Raspatat met chili garnalen

Nu ik al weken niet meer in een snackbar te vinden ben, bak ik mijn frietjes gewoon zelf. Nooit geweten dat je ook heel simpel raspatat kan maken en ik alle ingrediënten in huis had. Raspatat is overigens best prijzig in de snackbar, terwijl er niet echt bijzondere ingrediënten in gaan. Raar toch? Ik moet wel eerlijk bekennen, je moet wel een beetje spierballen hebben. Ik vond het best heavy om het door de spuitzak heen te drukken zeg maar. Toch is het de moeite waard om dit te proberen. Een soort fish and chips, maar dan anders.
Ras patat
Maar goed, we hadden wel raspatat, zonder dat we daar de deur voor uit hoefden. Vandaag geen groente op het menu, maar je kan er natuurlijk altijd een lekkere salade bij maken. De chili garnalen vielen vooral bij manlief wel goed in de smaak, dus laten we daar mee beginnen. Indien je niet zo van pittig houdt, kun je de chilipeper weglaten. Ook kun je de pittige chilisaus vervangen door zoete chilisaus.

Verschil patat en friet
In Nederland noemen de mensen onder de rivieren, in het zuiden van het land gefrituurde aardappeltjes patat en Nederlanders die in het noorden of midden van Nederland wonen het frietjes. Ik ben geboren en getogen in het noorden, toch heb ik patat altijd patat genoemd maar wist ik ook heel goed wat frietjes waren. In België wordt het ook friet genoemd, maar daar zeggen ze ook tegen een snackbar “frituur” .
Rasfriet
Ook al noemen veel mensen patatjes, friet. Rasfriet klinkt gewoon echt niet en dan kiezen we toch voor raspatat. In België noemen ze aardappels : patat en indien je het gaar frituren, worden het frietjes. Raspatat kennen ze daar ook echt niet, ik ben wel benieuwd of ze dat dan ook rasfriet zouden noemen omdat het gefrituurd is.
Aardappelpoeder
De raspatat in dit recept heb ik gewoon gemaakt van aardappelpuree. Aardappelpoeder die je aan kan lengen met wat of melk, waarna je een smeuïge substantie krijgt. Wellicht kan je het ook wel maken met gekookte aardappel, alleen wordt dit wel een hele klus omdat je de aardappels goed fijn moet maken. Een staafmixer is hierbij handig.
Calorieën raspatat
In 100 gram raspatat van Aviko zitten 230 kilocalorieën per portie. Nou weet ik niet goed of er in zelfgemaakte raspatat minder calorieën zitten, maar zo nu en dan een keertje moet ook kunnen als je op dieet bent toch? Nee, het is niet het meeste gezonde gerecht, maar op alleen sla blaadjes leven is ook niet te doen. Maar goed, laten we snel aan de slag gaan.
Wat heb je nodig voor de garnalen?
- 500 gram grote garnalen
- 1 ui
- 4 teentje knoflook
- 1 theelepel zout
- 4 eetlepels pittige chili saus
- 2 theelepels paprika poeder
- 1 theelepel gedroogde chili peper
- bloem
- paneermeel
- 1 ei
- citroensap
- zonnebloem olie om de garnalen in te bakken
- boterhamzakje
Hoe maak je de garnalen?
Als eerste was je de garnalen met de citroensap, verwijder je de staartjes en het darmkanaal.
Daarna maak je de knoflook en ui fijn met een staafmixer.
Voeg eerst de knoflook en ui aan de garnalen toe en daarna de rest van de ingrediënten, behalve de bloem, paneermeel en ei.

Meng alles goed met de garnalen, doe het in een boterhamzakje en laat het minimaal een uur intrekken in de koelkast.
Als je marinade goed in je garnalen getrokken is, haal je ze 1 voor 1 door een beetje meel, vervolgens door een geklutst eitje en als laatste door de paneermeel.

Bak ze vervolgens in zonnebloem olie, totdat ze mooi bruin zijn. Ik heb ze vervolgens in mijn elektrische oventje gelegd op de laagste stand, zodat ze warm bleven. Zo kon ik verder met de raspatat zonder dat mijn garnalen ijskoud waren.
Wat heb je nodig om zelf raspatat te maken?
- 400 ml warm water
- 250 ml lauwe melk
- 275 gram aardappel puree ( de poeder uit een zakje)
- 40 gram maizena
- theelepel zout
- eetlepel Italiaanse kruiden
- 2 eieren
- zonnebloem olie om te bakken
- spuitzak
Hoe maak je de raspatat?
Mix als eerste de aardappel puree poeder met de maizena, het zout en de Italiaanse kruiden.
Voeg daarna het warme water en de lauwe melk toe.
Kneed het geheel vervolgens goed.
Als laatste kluts je de eieren en voeg je deze toe.

Je kan het vervolgens goed mengen met een vork.
Doe je mengsel in een spuitzak en gebruik het allerkleinste spuitmondje. Indien je geen spuitzak hebt, kun je een stevige diepvrieszak gebruiken en er een kleine puntje afknippen.
In de tussen tijd zet je een pan op het vuur met de zonnebloem olie.
Als het olie warm is, ga je met je spuitzak boven de olie en druk je het mengsel er langzaam doorheen. Als je “sliertjes” lang genoeg zijn, breek je ze af met een natte vinger. Let goed op dat je spuitzak niet in de olie komt. Door de warmte kan het voorkomen dat je spuitzak halverwege het bakken gaat scheuren, vervang deze zodra je dit constateert.
Bak je raspatat totdat je frietjes bruin zijn, haal ze uit de olie en laat ze uitlekken op keukenpapier. Je kan er eventueel nog wat zout overheen strooien, maar dit is in principe niet nodig omdat er al zout door de puree heen zit.
Indien je een patatje speciaal wilt, snijd je een uitje in kleine stukjes en strooi je dit samen met mayo en curry over je patatje.

Ben je net als ik allergisch voor garnalen, of vind je ze gewoon niet heel erg lekker? Dan kun je er ook nog altijd de Surinaamse sateetjes bij maken.
Normaal gesproken, komt er elke vrijdag een recept online. Ik zit er aan te denken om vanaf nu en dan in ieder geval de hele maand Ramadan dit vaker te doen. Wat denken jullie? Yay or Nay?
Eet smakelijk!
De garnalen spreken mij iets minder aan, maar de raspatat lijkt me echt heerlijk! Ik heb er helemaal zin in!
Ik heb echt nog nooit van raspatat gehoord, maar het klinkt wel lekker. Misschien eens proberen! 🙂
Lekkere combinatie. Ik heb nog nooit zelf mijn ras patat gemaakt. Ik ga het zeker eens proberen
Wat een origineel recept en handig thuis te maken
garnalen gaan er altijd wel in, de raspatat sla ik over maar ziet er wel heerlijk uit
Oeh wat een droomgerecht haha ik kreeg er enorm honger van! Gelukkig ben ik niet allergisch voor garnalen!
Wat grappig! Ik ken dit helemaal niet en nog nooit eerder van raspatat gehoord. Zo leer ik ook weer wat nieuws.
Ik ben blij met deze recept en zal het zeker maken. Ik ken de raspatat uit de periode dat ik in Groningen woonde daar had elke snackbar om de hoek dat wel en elke supermarkt wel in de vriezer dan kan ik niet hier in Noord Holland zeggen een ware zoektocht. Gelukkig dit recept, dank ervoor.
Geweldig recept. Heerlijk, als af ik zo bij De Snackbar opgehaald heb.
Eindelijk weer Raspatat eten. Heb ik echt gemist in de Corona tijd.
Wel een paar aanpassingen gedaan.
Geen kruiden toegevoegd.
Iets groter mondstuk gebruikt op de spuitzak.
De eerste patatjes geel gebakken, verwijderd uit de pan, in een bakje met Keukenpapier gelegd, en zo verder.
Toen de spuitgat leeg was, alle patatjes Opnieuw bruin gebakken.
Echt Super lekker!Geserveerd met Drumsticks en een Salade.
wat ik nog even mis is de temperatuur van de olie….?
Geen idee, ik gebruik nooit een thermometer 🙂 wat je kan doen is er een broodkorstje in doen..als deze naar boven komt is de olie warm genoeg
Aviko is helaas gestopt met de productie waardoor ik nu toch mijn favoriete patat zelf wil maken.
Denk je dat het ook in de airfryer kan?
Nee dat denk ik niet 🙁 Ik denk dat het dan slap blijft. Laat het me weten als je het uitgeprobeerd hebt 😀
wij noemen ze rastatjes 🙂
dank je wel voor het recept.. ut was heerlijk !