De Ramadan regels, hoe zit het nou eigenlijk?!

De Ramadan regels, hoe zit het nou eigenlijk?!

Je mag toch wel een slokje water? Mag je wel kauwgom? Allemaal vragen die elk jaar tijdens de Ramadan weer terug komen. Maar hoe zit het nou met de Ramadan? Wat zijn de Ramadan regels en waarom wordt er gevast? In deze blog, wil ik proberen om jullie een beknopte uitleg te geven van de Ramadan. Want de Ramadan is sinds gister weer begonnen. Deze maand zal ik overigens meer blogs, DIYS en recepten delen met betrekking tot dit onderwerp.

Wat zijn de Ramadan regels eigenlijk?

Ramadan, wat is het eigenlijk en wat zijn de regels? De Ramadan wordt gevierd door mensen die een Islamitisch geloof naleven. Het is de negende maand in de Islamitische kalender. De Islamitische kalender is gebaseerd op de maan. Het begin van de Ramadanmaand is wanneer er een streepje van de maan zichtbaar is. In de Islam zijn er een aantal religieuze verplichtingen bekend die ook wel de vijf zuilen van de Islam genoemd worden. Eén ervan is het vasten, wat valt in de Ramadanmaand. Dit duurt van zonsopgang tot zonsondergang. Bij ons is het vasten een bekend gebruik wat bij de Ramadan hoort, maar er is meer dan vasten alleen. Tijdens de Ramadan aanbidden we Allah en proberen we extra tijd te besteden aan liefdadigheid en barmhartigheid.

Waarom vasten moslims

Moslims vasten omdat dit 1 van de 5 zuilen van de islam is. Wij proberen in deze prachtige maand om dichter bij Allah te komen en hem tevreden te stellen. Veel mensen denken dat we vasten om ons in te kunnen leven in mensen die geen eten en drinken hebben. Ook al is dit een mooie gedachte, het is een misvatting dat moslims om deze reden vasten. Wij vasten omdat dit een verplichting is in de islam en omdat wij hiermee Allah s.w.t. tevreden willen stellen.

De Ramadan, wanneer begint het?

Het begin van de Ramadan heeft geen vaste datum. Dit komt omdat de Islamitische kalender anders loopt dan de Gregoriaanse kalender, die bij ons bekend is. De Islamitische kalender telt 29 of 30 dagen per maand. Hierdoor zijn er in de Islamitische kalender maar 354 dagen per jaar. De Ramadan schuift hierdoor dus steeds een beetje op en is niet gebonden aan een seizoen. Doordat het elke keer verschuift is het zo dat er over de hele wereld niet altijd in hetzelfde seizoen Ramadan wordt gehouden.

Het is in het ene werelddeel niet altijd in de zomer en het andere werelddeel altijd in de winter. De Ramadan heeft geen vaste datum. Een belangrijk onderdeel om de Ramadan te starten is dat de nieuwe maan gezien is. Dat is 1 van de eerste Ramadan regels. Wat gebeurt er dan wanneer het bewolkt is en we de maan niet kunnen zien? Dan schuift de Ramadan een dagje op. Het is wel zo dat hij moet starten binnen 30 dagen na de nieuwe maan.

Hoe lang duurt de Ramadan

Net als dat Ramadan elk jaar op een andere datum begint, heeft het ook niet altijd de zelfde aantal dagen. Hoe lang de Ramadan duurt is afhankelijk van de maan en duurt 29 tot max 30 dagen.

Wat doen we tijdens de Ramadan?

Het is de regel dat wanneer je in staat bent om mee te doen aan het vasten dat je dat ook doet. De Arabische betekenis van vasten is siyam, wat onthouden van voedsel, drinken en seksuele relaties betekent. Vanaf het moment dat de zon onder gaat tot hij weer opkomt is het wel toegestaan om te eten en te drinken.  Eten tijdens de Ramadan mag dus wel, maar niet overdag. Het vasten dat eindigt in de avond met een kort gebed. Het eten van een dadel en drinken van melk hoort hier ook bij. Als dit gedaan is dan volgt de maaltijd.

De Marokkaanse moslims eten vaak een soep tijdens de Ramadan. Deze Marokkaanse soep heet Harira. Er worden ook vaak Marokkaanse honingkoekjes gebakken genaamd chebakia. In de Turkse keuken wordt tijdens de Ramadan vaak baklava gemaakt. Bij ons wordt er eigenlijk van alles gegeten. Er wordt veel gefrituurd maar ook bladerdeeghapjes zijn volop aanwezig. Ik kan me voorstellen dat er soms verwarring is bij ‘buitenstaanders”. Je eet overdag en ’s avonds is het een vreetfestijn. Dit is natuurlijk niet helemaal de bedoeling en ook niet datgene waar de Ramadan voor staat. Ik houd het dit jaar dan ook simpel en sober en probeer het zelfs een beetje gezond aan te pakken.

Ramadan regels

De Ramadan regels om te mogen vasten

Er zijn een aantal regels waaraan men moet voldoen om mee te mogen doen. Men moet (geestelijk) gezond zijn, moslim zijn, fysiek in gezonde toestand zijn, je moet volwassen zijn, en niet reizen. Volwassen ben je volgens de Moslimregels wanneer je geslachtsrijp bent. Voor vrouwen is dit na de eerste keer menstrueren en voor de mannen is dit nadat zij voor de eerste keer een zaadlozing hebben gehad. 

Uitzondering op de Ramadan regels

Er is een uitzondering voor de Moslimvrouwen om niet mee te hoeven doen aan de Ramadan.  Zij hoeven tijdens hun menstruatie niet te vasten. Mensen die ziek, zwanger of oud zijn is het vasten ook niet verplicht. Moslims die niet in de doelgroepen vallen kunnen er wel voor kiezen om vrijwillig mee te doen.

Kinderen zijn niet verplicht om te vasten. Toch is het leuk om de kinderen te betrekken bij de Ramadan. Dit kan je bijvoorbeeld doen door samen met de kinderen een ramadan kalender te maken of de opdrachten uit het ramadan activiteiten boek. Ook tijdens het geven van borstvoeding, gaat borstvoeding voor op het vasten en heb je in principe vrijstelling.

Zelf heb ik diabetes type 1 en heb ik in principe dus vrijstelling van het vasten. Echter besloot ik vorig jaar na heel wat jaren niet vasten, het toch weer te proberen. Ik voelde geen druk, want ik wist dat het ook niet erg was als ik het niet vol zou houden. De eerste dag was een drama, ik had bedacht dat ik geen insuline nodig had als ik overdag toch niet at. Zo werkte dat niet en ik viel van de ene hyper na de andere. Op dag 2 besloot ik mijn pomp toch maar weer aan te sluiten maar mijn basaal stand te halveren. Dit ging al veel beter! Vanaf dag 3 ging het gewoon goed. Heb jij ook diabetes en wil je toch proberen te vasten? Dan raad ik je aan om dit in overleg met je internist of diabetisch verpleegkundige te doen.

Wat verbreekt het vasten

  • Opzettelijk eten en drinken
  • Gemeenschap
  • Voedende injecties

Hier vind je een schema wat vasten verbreekt en wat niet.

Suhoor tijd

Suhoor is de laatste maaltijd voor zonsopkomst, ofwel het laatste moment dat je ‘mag’ eten en drinken. Dit is dus het moment dat je je ontbijt nuttigt, vlak voor het Fadjr gebed

Iftar

Zodra de zon ondergaat mogen moslims weer eten en kunnen zij beginnen aan de iftar. De maaltijd na een dag vasten.

Eid ul Fitre

Ter afsluiting van de Ramadan wordt Eid ul Fitre gevierd. Veel mensen noemen het “Suikerfeest”, maar in principe heeft het weinig met suiker te maken. Eid valt op de eerste dag van de 10e maand. Dit geld alleen voor de Islamitische kalender. Deze tiende maand is de Shawwal maand. Eid ul Fitre betekend letterlijk ,het feest van het breken van vasten betekent. Dit feest duurt drie dagen en wordt uitbundig gevierd ter afsluiting van de periode van dertig dagen vasten. Er worden in deze drie dagen veel bezoekjes gebracht . In eerste instantie aan familie en vrienden, maar ook armen en buren worden niet vergeten. Evenals de overledenen, het graf van hen wordt ook bezocht. Dit jaar zal Eid ul Fitre net als vorig jaar, sober zijn. Helaas niet echt een feestje door Covid-19.

Hoe begint de Eid dag?

Deze dag begint met baden en schone feestelijke kleding aan te trekken. Daarna wordt er iets gegeten wat zoet is. Bijvoorbeeld een dadel. Wanneer dit gedaan is wordt er een gezamenlijke ontmoetingsplek bezocht voor een gezamenlijk gebed. Vaak is dit in een moskee. Daar wordt door de imam een preek gegeven. Wanneer de preek klaar is, is de Ramadan officieel tot zijn einde gebracht. Men omhelst elkaar en vergeeft elkanders fouten. Hierna wordt er tijd besteed aan het bezoeken van familie en wordt er er een hoop lekkers gegeten. We geven Eid cadeautjes aan elkaar en we maken er echt een feestje van. De Ramadan is een tijd van vergiffenis en aanbidding. Wanneer je aan jezelf wilt werken is het de perfecte maand om hieraan te beginnen.

Ik hoop dat je zo een beetje een idee hebt gekregen wat de Ramadan regels zijn en wat we verstaan onder het vasten. Mocht je hier nog vragen over hebben, stel ze gerust in de reacties.

Gezegende Ramadan

Ik wens al mijn moslim broeders en zuster een gezegende Ramadan toe. Moge Allah onze zonden en fouten vergeten en moge wij onze imaan in deze prachtige maand versterken.10 gedachten over “De Ramadan regels, hoe zit het nou eigenlijk?!”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *