Een Ramadan hoekje om de kids te betrekken bij deze mooie maand
Veel mensen weten al dat moslims vasten. Elk jaar begint er voor moslims een vastenperiode aan voor een maand lang. Deze periode wordt de ramadan genoemd. Voor veel Nederlanders lijkt dat haast onmogelijk, want mogen zij tijdens deze periode dan nog wel? Is deelname een verplichting en/of moeten kinderen ook bij de ramadan betrokken worden? En als je besluit de kinderen ook bij de ramadan te betrekken, hoe maak je dan een ramadan hoekje voor de kids? Dat en nog veel meer lees je in deze blog.
Wat is Ramadan?
Voordat ik je meer vertel over hoe je het beste een ramadan hoekje kunt maken voor de kids, is het eerst van belang om meer informatie te vergaren over de ramadan zelf. Want, wat is de ramadan nou eigenlijk? Ten eerste is het belangrijk om te weten dat de islamitische kalender wordt gebruikt aan de hand van de maan en niet op de zon, zoals in Nederland gebruikt wordt. De Ramadan (vastenperiode) is de negende maand in de islamitische kalender. Vanwege het feit dat de islamitische kalender werkt op basis van de maan, is het verklaarbaar waarom de begintijd van de ramadan per land kan verschillen. Hierbij valt te denken aan een bewolkte hemel. Dit zal invloed hebben op de maan.
Zoals je misschien begrijpt, lopen de maankalender en zonnekalender niet gelijk. Hierdoor verschuift de ramadan elk jaar in vergelijking tot de kalender die we in Nederland gebruiken, de Gregoriaanse kalender. Om nog even terug te komen op het vasten zelf: het vasten duurt van zonsopgang tot zonsondergang.
Wil je meer weten over Ramadan, dan kun je natuurlijk altijd even mijn blog over Ramadan regels lezen.
Voor wie is ramadan?
De kans is groot dat je bij de term ‘ramadan’ denkt aan moslims of de islam. Dat is niet zo gek, aangezien het heel erg bekend is dat zij aan de ramadan doen. Toch zijn zij zeker niet de enigste die vasten. Ook binnen het jodendom en christendom wordt gevast.
Wanneer wel en geen ramadan?
Het is niet zo dat elke moslim mee móét doen met de ramadan. Er gelden verschillende uitzonderingen voor de ramadan. De volgende personen zijn in principe vrijgesteld, verontschuldigd van de ramadan:
- Jonge kinderen.
- Zieke mensen.
- Zwangere vrouwen.
- Ongestelde vrouwen.
- Vrouwen die borstvoeding geven.
- Personen die een reis van tachtig kilometer maken.
Kinderen betrekken bij de ramadan
Het vasten is verplicht vanaf de puberteit. Het zou een gek idee zijn om je puber ineens in het diepe te gooien en te zeggen: ‘vanaf nu moet je vasten’, terwijl ze wellicht niet eens zo goed weten wat dat dan inhoudt en/of hoe dat moet. Daarom kan het een goed idee zijn om je kind alvast voor te bereiden op de ramadan. Sterker nog: het is een hele sterke aanrader om je (jonge) kind alvast te stimuleren om deel te nemen aan de ramadan, zodat het niet plotseling een onaangename verrassing is. Je hebt ook gelezen dat het niet verplicht is voor jonge kinderen om mee te doen aan de ramadan, maar een voorbereiding op wat komen gaat kan geen kwaad.
Maar, dat kan best lastig zijn. Want hoe kun je jouw kind zo goed mogelijk voorbereiden op de ramadan, zonder het direct te verplichten? Ik heb enkele ideeën, tips en tricks voor je op een rijtje gezet. Je leest ze hieronder.
Vasten voor een dagdeel
De hele dag vasten voor jonge kinderen? Helaas, dat is vaak net wat té hoog gegrepen. Jonge kinderen vinden het meestal lastig om de hele dag te vasten en echt gek is dat niet. Als jouw kind dus niet gedurende de gehele dag wil vasten, is daar niks mis mee. Het beste is om klein te beginnen en het zo in stapjes op te bouwen. Maar hierbij geldt wel: jouw kind is uniek. Je zult als ouder(s) moeten inspelen op de uniciteit van het kind. Dit houdt in dat je kijkt naar de behoeften van je kind en het is belangrijk dat je datgene uitprobeert waarvan jij denkt dat dat het beste is voor jouw kind. Je zou kunnen proberen dat het kind opstaat met fadjr en pas uit het kind uit school komt het iets eet. Of juist: na schooltijd niet meer eten, totdat het vasten eindigt. Je kunt het ook nog iets minder erg maken (of nou ja, voor kinderen kan dit eigenlijk een hel zijn) door de kinderen te laten vasten door bepaalde dingen, zoals snoep, niet te eten.
Een ramadan hoekje maken voor kinderen
Een tweede optie om de ramadan bij kinderen te stimuleren is door het maken van een ramadan hoekje. Dit kan op verschillende manieren, maar hieronder licht ik er een verder toe.
Je kunt ervoor kiezen om gebruik te maken van een slinger. Voor elke dag van de ramadan, de vastenmaand, hang je een zakje. Dit zakje kun je vullen met van alles en nog wat. Denk bijvoorbeeld aan een cadeautje, snoepje, leuke activiteit of –opdracht.
Je kunt ook op een andere manier een ramadan hoekje maken voor kinderen. Wat dacht je van een kalender? Een ramadan kalender kun je tegenwoordig in veel (online) winkels kopen, dus daar hoef je zelf niet erg creatief voor te zijn. Jongere kinderen hebben vaak iets speciaals met stickers. Laat hen zelf een sticker uitzoeken in de winkel en deze stickers mogen ze elke dag van de ramadanmaand opplakken op de kalender, mits zij iets van de ramadan hebben gedaan. Alhoewel, als de kinderen echt jong zijn hoef je hier geen voorwaarden aan te verbinden. Door het plakken van de stickers, weten je kinderen gegarandeerd welke dag het van de ramadan is en op zo’n manier kun je de ramadan ook stimuleren. Welke optie je ook kiest, houd altijd rekening met je eigen kind. Je begrijpt dat je coulanter moet zijn bij jonge kinderen, dan bij oudere kinderen of pubers als het gaat om de ramadan.
Maak een Ramadan kalender
Is een ramadan hoekje maken net iets teveel van het goede? Maak dan een ramadan aftelkalender. Op deze manier betrek je de kids door elke dag een vakje, of doosje open te maken. Hierbij kunnen ze bijvoorbeeld een opdracht doen of een klein cadeautje openmaken.
Betrek je kinderen bij de iftar
Als je kinderen niet vasten, dan zijn er ook nog andere mogelijkheden. Een daarvan is om je kinderen te betrekken bij de iftar. Dit kun je doen door je kinderen een vriend(innetje) uit te laten nodigen of je kinderen jou laten helpen bij het voorbereiden van het eten.