Een ramadan box maken voor een ander, ook een vorm van Sadaqa

Een ramadan box maken voor een ander, ook een vorm van Sadaqa

De ramadan, de vastenperiode van de moslims. Veel Nederlandse kijken hun ogen uit en hebben hier ontzettend veel respect voor; vasten van zonsopgang tot zonsondergang. Niet makkelijk en waarom zou je dat ook doen als het eigenlijk niet hoeft? Er zijn verschillende redenen om te beginnen waarom moslims (en ook niet-moslims) vasten tijdens de ramadan. Nee, dit is geen makkelijke periode voor iedereen. Daarom is het een leuk idee om een ramadan box te maken voor een ander. Hiermee laat je zien dat je aan hem/haar denkt. In deze blog lees je alles over de ramadan en over hoe je een ramadan box kunt maken voor een ander.

Wat is de ramadan?

Maar eerst, wat is de ramadan eigenlijk? De ramadan is een speciale maand van de islamitische kalender, de negende maand. Tijdens deze periode wordt door moslims gevast vanaf het moment van zonsopgang tot het moment van zonsondergang. Als de ramadan eindigt, begint het Suikerfeest.

Hoe verloopt de ramadan?

De ramadan is dus een vastenperiode voor moslims, alhoewel er ook veel niet-moslims aan mee doen. Zoals eerder gezegd, loopt het vasten van zonsopgang tot zonsondergang. Bij zonsondergang wordt het vasten gebroken tot een vast ritueel; het eten van drie dadels en het drinken van een glas water. Vervolgens volgt er een maaltijd na het lange vasten, de zogenaamde iftar. Wat de iftar inhoudt is per keer verschillend, maar vaak bestaat het iftar uit salades, eieren, soep en fruit. Een paar uur later volgt een warme maaltijd. Ook kunnen moslims gewoon ontbijt nemen, dit wordt het suhour genoemd. Maar, dit moeten zij eten voordat de zon opkomt.

Eid Ul Fitre

Zoals je je waarschijnlijk kunt voorstellen, is de ramadan niet makkelijk voor iedereen. Helemaal voor bekeerlingen kan deze maand erg eenzaam zijn. Voor iedereen die aan de ramadan mee heeft gedaan is er het Eid ul Fitre, of zoals de westerse mensen noemen: Suikerfeest. Eid ul Fitre beëindigt de ramadan. Meestal krijgen kinderen snoepjes en af en toe geld. Het feest begint al met het Eid gebed in de moskee. Bij ons gaan de mannen meestal naar de moskee en komen ze daarna thuis. Pas daarna kan het echte feest beginnen. In plaats van dat ze elkaar een ‘gelukkige Kerst’ wensen, wensen moslims elkaar Eid Mubarak. Het feest wordt vaak gevierd met de familie.

Waarom vasten tijdens de ramadan?

Misschien denk je, waarom vasten als het niet hoeft? Dat is geen gekke vraag en er zijn verschillende redenen om te vasten tijdens de ramadan. Hieronder zet ik de verschillende redenen om te vasten tijdens de ramadan op een rijtje.

 • Het vasten is voorgeschreven in de Koran. De Koran is het heilige boek van de moslims. Vasten is tevens een van de Vijf Zuilen van de islam.
 • Vasten betekent gehoorzaamheid aan God en zuivering van de ziel.
 • De vastenperiode is bedoeld om verbondenheid te voelen en te tonen naar de armen. Er wordt tijdens de Ramadan maand dus vaak nog meer aan liefdadigheid gedaan.
 • Het vasten brengt verschillende waarden met zich mee, waaronder: liefdadigheid, bezinning, tolerantie en zelfdiscipline.
 • De tijdelijkheid van het leven staat centraal; tijdens de ochtend ben je actief, maar in de avond zal je moe zijn. Dit is vergelijkbaar met de ouderdom.
 • Vasten is overigens een ontzettend goede detox voor je lichaam. Voorheen zeiden diëtisten vaak dat vasten niet gezond was, maar velen zijn daar al op terug gekomen.

Kinderen en vasten

Kinderen hoeven niet verplicht mee te doen tijdens de ramadan. Pas als ze in de puberteit komen dienen zij ook mee te doen met het vasten. Toch is het van belang dat kinderen wel betrokken worden tijdens de ramadanmaand. Zo kun je je kind optimaal voorbereiden op wat komen gaat en je kunt kinderen leren dat dit geen vervelende periode is waar je gewoonweg niets mag eten voor een lange tijd. Nee, de kinderen doen meerdere activiteiten, krijgen extra aandacht en er is altijd gezelligheid. Het kan lastig zijn om je kinderen te betrekken bij de ramadan, maar met deze tips wordt het een eitje:

 1. Creëer een leuk ramadan hoekje in huis: je kunt een leuk hoekje in huis inrichten door middel van allerlei decoraties. Laat je huis er feestelijk uitzien; de ramadan (en vooral het afsluitende Suikerfeest) is een leuke periode. Wat betreft versiering kun je denken aan een islamitische poster of -aftelkalender, lampionnen of slingers.
 2. Doe gezamenlijke activiteiten: er zijn verschillende activiteiten te verzinnen om je kinderen te betrekken bij de ramadan, zoals het zingen van allerlei verschillende islamitische liedjes, samen geld doneren aan een goed doel of een moskee kleien. Laat hierin vooral je creatieve geest los.
 3. Samen bidden.
 4. Samen eten klaarmaken: je kunt bijvoorbeeld samen koekjes bakken om vervolgens uit te delen aan vrienden, buren of  familieleden.

Farah doet overigens volgens zichzelf aan kindervasten. De hele dag geen snoepjes, lolly’s en chocolade, zoals ze dat zelf zegt. In het weekend mag ze wakker blijven door de iftar maar door de week wil ik dat ze wel voldoende slaapt. Overigens doet ze alleen aan kindervasten als ze dat zelf wilt, geen druk vanuit mij. Het is ontzettend leuk om te zien hoe zij met de Ramadan omgaat, ook al is ze nog maar 3.

Een Ramadan cadeaubox maken met kinderen

Het is ook een leuk idee om een ramadan cadeaubox te maken met je kinderen. Hierbij kunnen jullie beiden creatief zijn. Dit is tevens een manier om de ramadan te stimuleren bij kinderen. Je laat zien dat de ramadan draait om een leuke, gezellige tijd. Namelijk: cadeautjes. Je zet iemand in het licht; je verrast iemand. De kinderen zullen dol zijn op de cadeaubox en zullen er zelf ook graag een willen ontvangen. Je kunt van alles en nog wat doen in de cadeaubox. Vraag vooral je kind om ideeën, want des te meer hij of zij meedenkt, des te beter. Mochten jullie er niet uitkomen, dan staan hieronder nog een aantal ideeën om de ramadan box mee te vullen:

 • Allerlei lekkernij; denk aan chocolaatjes of andere zoete hapjes (voor bij het Suikerfeest natuurlijk).
 • Sieraden.
 • Tekeningen die jullie samen hebben gemaakt.
 • Foto’s.

De Ramadan box weggeven

Het is uiteraard hartstikke leuk om een ramadan box te maken, maar het is nog leuker om het weg te geven. Jij en je kind hebben hier veel tijd en moeite in gestoken. Hopelijk heeft het in elkaar zetten van de ramadan box gezorgd voor een enorm leuke, gezellige tijd. Door het maken van de ramadan box wordt de ramadan gestimuleerd bij het kind, omdat het kind door deze leuke activiteit de vastenperiode geassocieerd met een leuke periode. Hij of zij zal uitkijken naar de volgende ramadan. Het allerleukste aan het maken van de ramadan box is dat je het weg mag geven aan een dierbare. Wat je ook kan doen is een leuke box maken voor iemand die het iets minder breed heeft, iemand die een moeilijke periode zit of een bekeerling.

Ik probeer Farah, hoe jong ze ook is, te leren dat Sadaqa erg belangrijk is, en in de Ramadan maand misschien nog wel belangrijker. Sadaqa is liefdadigheid en kan natuurlijk op verschillende mogelijke manieren gegeven worden.

Wie gaan jullie hier blij mee maken? Je broer, zus, buur, nicht, neef, tante of misschien wel een goede vriend(in)?Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *