Ramadan activiteiten voor kinderen

Ramadan activiteiten voor kinderen

De Ramadan begint al over een paar dagen. Het jaar is voorbij gevlogen en de voorbereidingen voor deze heilige maand zitten er zelfs al weer bijna op. We kunnen er dus helemaal voor gaan. Toen wij klein waren, waren er niet echt Ramadan activiteiten (voor kinderen). Mijn ouders vastten, toen wij wat ouder werden probeerden we het ook een (halve) dag en uiteindelijk toen we ouder werden, gingen we ook vasten. Nu ik zelf een kind heb, wil ik haar meer meegeven van de Ramadan en haar op een speelse manier meer bij betrekken. Je kon maandag al zien hoe hoe ik een prinsessen Ramadan kalender heb gemaakt. Dit keer heeft Fallon, van Faithly.nl een geweldig doeboek gemaakt vol met Ramadan activiteiten voor de kids. Je kan deze onder aan de blog gratis downloaden en uitprinten.

Sadaqa in de Ramadan maand

Ik heb wel eens op mijn blog geschreven dat ik het belangrijk vind dat Farah leert wat liefdadigheid is. Zo maakten we in de winter, theelichtjes en hebben we die aan de deuren gehangen tijdens de lockdown. In dit Ramadan activiteiten boekje, komt Sadaqa (liefdadigheid in het Arabisch) ook weer terug. Farah vind het geweldig om koekjes en cupcakes te bakken, dus dat gaan we samen doen om uit te delen. Met Farah kan ik overigens nog niet alle Ramadan activiteiten uit dit doeboekje doen, omdat ze daar nog een beetje te klein voor is, maar ik wil haar wel een beetje op een speelse manier meegeven wat de Ramadan inhoudt. Ramadan is namelijk veel meer dan alleen niet eten en drinken tussen zonsopgang en zonsondergang, maar in deze mooie maand draait het ook om liefdadigheid en samenhorigheid.

Spelletjes als Ramadan activiteiten

In dit Ramadan doeboek vind je ook leuke spelletjes terug. Print de memory of de puzzel op stevig karton uit en je hebt 2 ontzettend leuke Ramadan activiteiten die je kindje ook met zijn of haar vriendjes en vriendinnetjes kan spelen. Daarnaast kun je ze natuurlijk ook zelf maken en leuk verpakken, zodat je kleine eid cadeautjes hebt. Leuk voor in een snoepzakje. Zo kun je met een klein budget toch nog iets leuks weggeven.

Doelen stellen als onderdeel van je Ramadan activiteiten

Doelen stellen, klinkt als een behoorlijk serieuze bezigheid. Toch kun je dit ook in de Ramadan activiteiten kwijt. Je hoeft namelijk geen “moeilijke” doelen te stellen, maar iets simpels als “je speelgoed opruimen” kan al een doel zijn voor je kindje.

Vasten tijdens de Ramadan

Ik weet nog toen wij klein waren, we soms een halve dagje mee mochten vasten. Als het ons gelukt was, prees mijn moeder ons en dat maakte ons nog trotser. Toen we wat ouder werden, mochten we het in het weekend proberen. Mijn moeder pakte extra uit bij de iftar en maakte van de Ramadan echt een feestje. Super leuk natuurlijk. In het Ramadan activiteiten doeboek, vind je een bladzijde met een kalender. Hier kan je kindje de sterretjes inkleuren als hij/zij een (halve) dag of een aantal uurtjes heeft gevast. Is je kindje nog te jong om te vasten, dan kun je ook bijvoorbeeld afspreken dat hij/zij een dag geen snoepjes eet. Ook dan mag er een sterretje ingekleurd worden. Aan het einde van de Ramadan maand, kan je een echte Ramadan diploma uitreiken. Deze vind je op de laatste bladzijde van je Ramadan activiteiten boekje.

Het vasten verbreken

Ook al vasten je kinderen (nog) niet, je kan ze altijd betrekken bij de iftar. Laat ze een vriendje of vriendinnetje uitnodigen of laat ze helpen bij het voorbereiden van het eten. In het Ramadan activiteiten boekje vind je een placemat die ze kunnen inkleuren, verven of op een andere manier opleuken. Dit maakt gezamenlijk eten voor kinderen ook meteen een stuk gezelliger.

Kortom er zijn genoeg Ramadan activiteiten die je samen met je kindje kunt doen. Ik ben benieuwd wie dit boekje gaat printen. Ik zou het ontzettend leuk vinden als je hier een foto van maakt en op je social media kanalen plaatst. Vergeet me er niet in te taggen!

Hoe betrek jij je kinderen bij de Ramadan, of bij andere religieuze feesten?17 gedachten over “Ramadan activiteiten voor kinderen”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *