PTSS en werken, hoe doe je dat?

PTSS en werken, hoe doe je dat?

Eigenlijk praat ik er nooit over, omdat ik niet zielig gevonden wil worden of omdat ik me er ergens voor schaam. Ik heb al een tijdje PTTS en ben hiervoor in behandeling. Ik hoorde hier voor het eerst over na mijn bevalling. Veel nachtmerries achtervolgden me en ik beleefde mijn bevalling steeds op nieuw. De angst om Farah kwijt te raken was zo levendig door de nachtmerries die me elke nacht achtervolgden. Voordat Farah geboren werd, heb ik namelijk meerdere miskramen gehad. Nadat mijn vader overleed, zag ik hem nog vaak in mijn dromen, terwijl hij op zijn sterfbed lag. Zo hulpeloos, zo afhankelijk. Ik dacht dat ik het verwerkt had, maar achteraf bleek dat niet zo. PTSS en werken werd steeds moeilijker, maar opgeven was geen optie.

PTTS bij ex-militairen of ex-politieagenten

Bij een posttraumatische stressstoornis wordt vaak gedacht aan een ex-militair of ex-politieagent. Toch komt een posttraumatische stressstoornis (PTSS) vaker voor dan je denkt. Een posttraumatische stressstoornis wordt niet alleen veroorzaakt door oorlogservaringen. Posttraumatische stress kan ook veroorzaakt worden door een variatie aan traumatische ervaringen. Wat een traumatische ervaring is hangt af van de persoon wie het overkomt. Veelvoorkomende trauma’s die een posttraumatische stressstoornis veroorzaken zijn mishandelingen, verkrachtingen, oorlogservaringen en ongelukken. Een leven kan sterk worden beïnvloed door een posttraumatische stressstoornis. PTSS en werken zijn vaak twee dingen die lastig samengaan. Voor veel mensen met PTSS is het moeilijk om volledig mee te draaien met hun baan.

Wat is PTSS

Bij een posttraumatische stressstoornis komt de traumatische gebeurtenis steeds terug in je gedachten of dromen. De klachten zijn hevig en gaan niet vanzelf weg. De klachten worden pas merkbaar vanaf vier weken sinds de traumatische gebeurtenis. Soms worden de klachten pas jaren later merkbaar. Bij PTSS komen vaak ook veel emoties los. Iemand met PTSS kan snel boos worden of juist nergens zin in hebben. Iemand met PTSS kan niet altijd naar werk of school. Last hebben van PTSS en werken gaat dus niet altijd goed. Je voelt je vaak neerslachtig en moe. Dit uit zich vaak in snel boos worden, agressie, slapeloosheid, concentratieproblemen en schrikachtige reacties.

PTSS en liefde

Ook op het gebied van liefde kunnen conflicten en wrijving worden veroorzaakt door een posttraumatische stressstoornis. Iemand kan een ander persoon worden wanneer hij een posttraumatische stressstoornis heeft. Mensen met PTSS zijn bijvoorbeeld geneigd om sneller geïrriteerd te raken. Dit komt een relatie met een partner vaak niet ten goede. PTSS betekent niet dat je geen relaties meer aan kunt gaan. Er zijn verschillende behandelingen voor een posttraumatische stressstoornis in de vorm van psychotherapie. Door middel van therapie kunnen de klachten worden verminderd of helemaal verdwijnen. Daarnaast hangt het natuurlijk ook gewoon van de relatie af of deze bestand is tegen een partner met PTSS.

Gevolgen PTSS lange termijn

Op de lange termijn kunnen de gevolgen van PTSS steeds groter worden. Vaak voelt iemand met PTSS zich lichamelijk en geestelijk steeds slechter. Er wordt minder met vrienden en familie afgesproken en steeds meer negatieve gedachten volgen. Iemand met een posttraumatische stressstoornis blijft steeds vaker in het verleden hangen. Naar de toekomst kijken is vaak lastig voor iemand met PTSS. Carrièreperspectief en andere toekomstdromen worden steeds minder belangrijk voor iemand met een posttraumatische stressstoornis. Het kan daarom ook steeds lastiger worden om PTSS en werken te combineren.

Complexe PTSS

Er bestaan twee vormen van een posttraumatische stressstoornis. De eerste variant komt voort uit een enkelvoudig trauma en is vaak aan een enkele gebeurtenis gekoppeld. De tweede variant komt van meervoudig of complex trauma en is vaak gerelateerd aan een reeks gebeurtenissen. Bij complexe PTSS zijn er dus meerdere gebeurtenissen die de stoornis veroorzaken. Bij een behandeling moeten deze gebeurtenissen allemaal meegenomen worden. Zowel enkelvoudige PTSS als complexe PTSS zijn te behandelen en te genezen.

Chronische PTSS

Wanneer de klachten van je posttraumatische stressstoornis een maand of korter aanhouden spreekt men van acute PTSS. Houden de klachten langer dan een maand aan? Dan spreek je van een chronische posttraumatische stressstoornis. Ook chronische PTSS is te behandelen. Dit kan door middel van verschillende psychotherapieën en behandelingen. Chronische PTSS en werken gaan vaak nog lastiger samen. Dit heeft simpelweg te maken met het feit dat de werknemer langer uit het werkveld weg blijft. Aangezien mensen met PTSS moeilijk functioneren op hun werk kan het zijn dat hun carrière leidt onder hun PTSS. Soms moet iemand met PTSS zelfs minder gaan werken en krijgt hierdoor een lager inkomen.

EMDR-therapie

Een van de veel voorkomende behandelingen voor PTSS is Eye Movement Desensitization and Reprocessing (EMDR) therapie. Bij EMDR-therapie ga je onder begeleiding van een therapeut terug naar de traumatische ervaring. Hier horen ook de bijbehorende gedachten, beelden en gevoelens bij. Vervolgens wordt er een afleidende stimulus toegevoegd. Vaak wordt de hand van de therapeut gebruikt als afleiding. Er kan ook gebruikt worden gemaakt van lichtjes of geluiden als afleidende stimulus. Bij EMDR-therapie worden er vaak meerdere sessies .Uiteindelijk verdwijnt de emotie rondom de gebeurtenis en zo krijgt de schokkende ervaring steeds meer een plek. Mede dankzij EMDR gaat PTSS en werken steeds vaker weer samen.

PTSS en werken

Met milde symptomen gaat PTSS en werken prima samen. Sommige mensen met PTSS kunnen hun symptomen goed verbergen, ook dan gaat PTSS en werken prima samen. Alleen wanneer PTSS niet behandeld wordt, zullen de symptomen verergeren. Met zware symptomen komt het vaak voor dat iemand met PTSS niet meer kan werken. Door middel van een behandeling kan wel een punt worden bereikt waarop PTSS en werken weer samengaan. Soms moet iemand voor een PTSS-behandeling tijdelijk stoppen met werken, maar kunnen behandelingen ook tijdens een werkweek ingepland worden. PTSS en werken is zeker geen makkelijke combinatie, maar er is hoop. Met de juiste behandeling en een fijne dosis doorzettingsvermogen kun je gewoon weer volop functioneel worden. Omdat PTSS vaak het dagelijks functioneren beïnvloed is het wel heel essentieel om hulp te zoeken. Met de juiste hulp is PTSS en werken weer mogelijk.

Ik vind het erg moeilijk om voor een baas te werken en ben daarom voor mezelf begonnen. De ene dag voel ik me namelijk super goed en de andere dag hijs ik mezelf met moeite uit bed. PTSS zie je niet altijd van de buitenkant en dat maakt het soms erg lastig. Helemaal omdat ik meestal een masker voor probeer te houden. Niet klagen, maar dragen.

Gaat PTSS ooit over?

PTSS is geen ziekte zoals een verkoudheid die vanzelf weer over gaat. PTSS gaat bijna nooit vanzelf over. Meer dan de helft van de mensen met PTSS die niet worden behandeld heeft na vijf jaar nog steeds klachten. Maar niet getreurd, met de juiste behandeling kunnen de klachten van PTSS aangepakt worden! Met een geschikte behandeling zoals psychotherapie of EMDR-therapie, mogelijk in combinatie met medicatie, kan iemand met PTSS weer volledig gaan functioneren.

Ook als je klachten door behandeling niet volledig verdwijnen kan therapie wel helpen om de klachten te beperken. PTSS en werken is na een goede behandeling dus weer heel goed mogelijk. Ook als de klachten niet volledig worden opgelost. Soms kunnen verschijnselen van PTSS ook weer terugkomen. Vaak zijn er dan alleen een paar korte opfrissessies nodig om iemand weer op de rit te krijgen. Wanneer PTSS vaker terugkeert kan langdurige medicatie helpen om de klachten op afstand te houden.

Wat zijn jou ervaringen met PTTS

Hier kun je ook nog wat tips tegen PTTS lezen.Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *