Professionele foto’s maken voor je blog

Professionele foto’s maken voor je blog

Wanneer je veel blogt en daarbij veel foto’s plaatst is het hartstikke fijn wanneer jouw foto’s ook professioneel overkomen. Het is namelijk wel het eerste gezicht wat de mensen zien. Je kan maar 1 keer een eerste indruk achterlaten. Professionele foto’s maken hoeft helemaal niet heel veel geld te kosten. Je moet er wel de juiste tools voor hebben om dat te kunnen doen. Vorige week schreef ik al hoe je je instragram feed een upgrade kon geven door o.a. een goede preset. Vandaag wil ik toch nog ietsje dieper op dit onderwerp ingaan.

Verschillende achtergronden

Wat erg leuk is om mee te werken zijn verschillende achtergronden. Zelf ben ik tegenwoordig erg actief op instagram. Ik vind het fijn dat mijn instagram feed er dus ook gelikt uit ziet. Met verschillende achtergronden is dat een fluitje van een cent.

Deze achtergrond doeken zijn er in verschillende formaten en ontelbaar verschillende designs. Er zijn zelfs complete thema’s te verkrijgen in achtergronddoeken. De formaten van een doek zijn ook zeer divers. Je hebt ze heel groot, dat wil zeggen dat je er een setting mee kunt maken om bijvoorbeeld een fotoshoot te doen, maar je hebt ze ook in een zogenaamd backpack formaat. Deze zijn dus een stuk kleiner en voor de meeste bloggers voldoende en ze zijn makkelijk mee te nemen als jij foto’s wilt maken op een andere locatie. Zelf gebruik ik ze dus graag voor mijn instagram feed en dan met name voor de product fotografie. Ook voor mijn recepten zal ik de achtergrondjes denk ik vaker gebruiken.

Een ringlamp met statief

Een ringlamp met statief is reuzehandig wanneer jij veel vlogt of blogt en veel foto’s maakt. Het zorgt ervoor dat het licht op een gelijkmatige manier op het onderwerp valt. Zo kun je niet alleen professionele foto’s maken, maar ze zijn ook nog eens super mooi. Je kunt bijvoorbeeld jouw mobiele telefoon plaatsen in een ring van licht. Hierdoor worden jouw foto’s supergoed belicht. Overigens is dit ook super handig voor vlogs. Het handige statief zorgt ervoor dat je jouw telefoon niet zelf vast hoeft te houden maar hij mooi stabiel staat. Je kan dus ook makkelijk een selfie maken op deze manier.

Zelf vlog ik natuurlijk niet, maar ik maak wel veel foto’s voor mijn blog. Ik maak mijn foto’s vaak bij daglicht omdat ik ze dan mooier vind uitkomen. Met een ringlamp kun je echter ook professionele foto’s maken als het niet zulk mooi weer is. Aangezien je in Nederland soms 4 seizoenen op 1 dag ziet langs komen, is een ringlamp wel een echte musthave als blogger zijnde.

Zelf je ringlamp maken

Een ringlamp kopen is natuurlijk super makkelijk maar hem zelf maken gaat ook prima. Wanneer je een beetje creatief bent kan je een ringlamp dus ook zelf maken. Ik zal je proberen uit te leggen hoe. Snijd uit dik karton, bijvoorbeeld een doos, 2 even grote cirkels. Snijd vervolgens uit die cirkels nog een cirkel zodat je alleen een rand van ongeveer een 5 cm over houdt. Omwikkel 1 van de cirkelranden met aluminiumfolie. Maak er gaatjes in ter grootte van een kerstverlichting lampje.

Neem een snoer met kersverlichting en doe de lampjes door de gaatjes heen. Snijd uit de doos een strook van ongeveer 10 cm breed en lang genoeg om langs de cirkel te plakken. Maak in de strook kleine sneetjes zodat je een randje om kunt vouwen en hem langs de achterkant van de cirkel kunt plakken. Plak nu de andere cirkel aan de andere kant van de ronding. Je hebt nu een holle dubbele ring met daartussen het snoer van de lampjes.

Wanneer je lampjes hebt gebruikt die op batterijen werken ,dan kun je de batterijhouder nu wegwerken tussen de 2 cirkels in. Je kunt nu aan deze ring nog een ronde koker bevestigen van bijvoorbeeld een lege keukenrol of en posterrol. Plak de bovenkant van die rol af. Je hebt nu een houder gemaakt die je over je statief heen kunt schuiven!

Nu heb jij een ringlamp gemaakt. Had je het durven denken dat het zo simpel zou zijn? Natuurlijk hoef je je niet aan de standaard cirkel te houden maar kan je dit bijvoorbeeld ook doen in hele andere vormen. Bijvoorbeeld een ster of een hartje of iets dergelijks. Dit geeft dan meteen weer een heel ander effect. Wat ook handig is om te doen is om er een soort van doosje aan te maken. Hier kun je dan je mobiel in zetten zodat die stevig blijft staan wanneer jij hem neerzet. Er zijn filmpjes te vinden op youtube, waarin ze jou uitleggen hoe het moet.

Ik moet je eerlijk bekennen dat ik liever voor een kant en klare ringlamp ga, maar heb je een kleine beurs dan is een zelfgemaakte ringlamp natuurlijk een prima alternatief.

Foto’s scherper maken

Scherpe foto’s maken is een kunst om voor elkaar te krijgen. Met de juiste instellingen van jouw camera moet dat zeker lukken. Heel veel heeft te maken met de juiste belichting maar ook met de afstand tot het product of de persoon waar jij de foto van maakt. Wanneer je achteraf ziet dat de foto nog niet helemaal scherp is kan je ervoor kiezen om de foto te bewerken met een bewerkingsprogramma. Er zijn tal van dat soort programma’s te vinden op internet, zowel gratis als betaald.

Foto’s kleiner maken

Je foto’s verkleinen kan je eveneens doen in een bewerkingsprogramma, maar houd er altijd rekening mee dat wanneer je dat gaat doen je ook de scherpte van een foto veranderd. Het verkleinen maar ook het vergroten van een foto doet wat met de kwaliteit. Het is wel zo dat je beter een foto kan verkleinen dan vergroten. Vergroten zal namelijk nog meer van de kwaliteit weghalen dan dat verkleinen doet. Het is dus eigenlijk de kunst om meteen de goede foto te maken zonder dat je hem later nog moet bewerken, maar dat is niet altijd even makkelijk. Als ik de autofocus op mijn camera of telefoon gebruik, zijn de foto’s vaak te groot om te uploaden op mijn blog. Ik verklein ze dan gewoon in het bewerkingsprogramma van Microsoft Office.

Professionele fotocamera

Om mooie foto’s te kunnen maken heb je niet direct een professionele fotocamera nodig. Eerlijkheidshalve gebied het mij te zeggen dat dat natuurlijk wel iets is waar je misschien in de toekomst over na kunt denken. Natuurlijk zie je ten alle tijden kwaliteitsverschil. Of je nu foto’s maakt met je mobieltje of met een professionele camera waar je vaak ook nog diverse lenzen en dergelijke op kunt zetten. Toch vind ik de kwaliteit van de foto’s die ik met mijn telefoon maak niet slecht. Ik heb niet echt een nieuwe telefoon, maar maak de meeste foto’s gewoon met mijn Samsung Galaxy S10. Ik heb een spiegelreflex camera van Canon, maar die gebruik ik alleen zo nu en dan.

professionele foto's maken

Foto’s rechtenvrij

Ben je na het toepassen van bovenstaande tips nog steeds niet echt een pro? Dan zou ik kijken of je rechtenvrije foto’s kunt scoren. Je hebt diverse sites zoals o.a. pixabay waar je rechtenvrije foto’s kunt downloaden. Ik moet eerlijk bekennen dat ik dat ook wel zo nu en dan doe hoor. Mijn voorkeur gaat uit naar zelfgemaakte foto’s. Soms lukt professionele foto’s maken niet en dan is het toch wel verrekte handig dat er alternatieven zijn.

Kortom, het maken van een goede foto is niet zo simpel als dat het lijkt. Je kan het jezelf echter wel makkelijker maken door een paar kleine aanpassingen te doen. Ik hoop dat je wat aan deze tips hebt en misschien ben je zelf nu ook wel op leuke en goede ideetjes gekomen. Die wil ik dan natuurlijk graag weten, dus als jij die met mij wilt delen dan mag dat gerust in de reacties.

Op welke manier zorg jij ervoor dat je foto’s er goed uitzien?

Dit artikel is ontstaan door middel van een samenwerking.8 gedachten over “Professionele foto’s maken voor je blog”

  • Ik werk ook met achtergronden en merk dat ik hiermee zeker mooiere foto’s maak, het is een stuk rustiger. Een statief heb ik wel, maar nog niet een ring klamp. Wat een goede tip geef je hier. Ik ga eens kijken of ik dit zelf zo kan maken.

  • interessant om lezen! Aan mijn foto’s is best nog wel wat werk. Ik heb een spiegelreflex van Canon maar eigenlijk gebruik ik die nooit. Neem altijd foto’s met mijn iphone; Misschien moet ik me daar toch eens meer in gaan verdiepen!

  • Oeeeh wat een fijn artikel! Ik wilde zelf ooit ook een ringlamp kopen, maar het gedoe om mijn telefoon erin te krijgen houdt mij tegen. Ik heb namelijk mijn iPhone in een Otterbox-hoes zitten (met zo’n kapje die je dicht kan klappen. Weet even de naam niet meer) en dat eruit halen en erin doen is een crime. Daar begin ik niet meer aan. Daarbij heb ik nu voor het eerst geen shield protector gedaan (zonde van het mooie en dure scherm) dus ik ben echt afhankelijk van mijn Otterbox hoes.
    Hoe ik nu mooie foto’s maak? Mijn spiegelreflex camera gebruik ik nog amper eerlijk gezegd, mijn vlogcamera van Canon (G7X) ook steeds minder, behalve voor filmpjes. Maar n met mijn nieuwe smartphone? Maak ik de prachtigste foto’s, zelfs met alleen het normale fotobewerkingsprogramma van de iPhone. Ik heb dan ook de iPhone 12 Max Pro gekocht. Lang voor gespaard. Rib uit mijn lijf. Maar echt zooooooooo goed.

  • Voor mijn Instagram maak ik uitsluitend foto’s met mijn mobiele en voor mijn blog meestal met mijn compactcamera. Persoonlijk vind ik het niet zo belangrijk waar het mee gemaakt wordt, maar gaat het er vooral om dat je oog hebt voor compositie en dat een foto niet te bewerkt is.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *