Post van over de hele wereld met postcrossing

Post van over de hele wereld met postcrossing

Vandaag de dag wordt er steeds minder fysieke post rond gestuurd, en gaat het meer en meer elektronisch. Een whatsappje hier of een facebook berichtje daar en je weet weer precies hoe het met de verre familieleden gaat. Vroeger ging dit allemaal met de post. Handgeschreven brieven en kaarten vlogen de wereld over op zoek naar hun bestemming. Het beroep van de postbode zou bijna in gevaar komen, al was het niet voor alle postcrossers over de hele wereld heen. Zij sturen nog steeds kaartjes naar elkaar op, zonder dat ze elkaar ooit in het echt ontmoet hebben. En zeg nou eerlijk, een kaartje schrijven is nog altijd leuker dan een mailtje. Postcrossing is dus nog helemaal hot!

Wat is postcrossing

Postcrossing werkt eigenlijk heel gemakkelijk, het is een project dat is opgezet om kaarten te versturen over de hele wereld en ze ook te ontvangen. Het gaat als volgt; voor elke kaart die je verstuurt, zal je er ook een terug krijgen. Echter is dat vaak van een compleet ander persoon dan waar je iets heen gestuurd hebt. Waarom doen mensen hier aan mee? Eigenlijk simpelweg om een simpele reden, ze houden van de verrassing die elke keer weer in de brievenbus beland.

Postcrossing dus, maar hoe?

Om te starten met het versturen van de postcrossing kaart, moet je je inschrijven op de officiële website van postcrossing. Dit zorgt ervoor dat je een profiel krijgt, met je adres en naam. Ook is er voldoende ruimte om zelf een stukje tekst te schrijven of jezelf te introduceren. Hierdoor weten anderen ook naar wie ze het moeten sturen. Vervolgens kan je via de website een random andere deelnemer krijgen. Je ziet vervolgens het adres en het account van deze persoon, zodat je een indruk kan vormen. Hierbij kan je een passende kaart uitzoeken, een leuk berichtje erop schrijven en met een bijpassende postzegel in de brievenbus doen.

Post ontvangen uit het buitenland

Nadat jouw geschreven kaart de bestemming in het buitenland bereikt heeft, zal de ontvanger hem registreren aan de hand van het identificatienummer dat jij op de kaart gezet hebt. Vervolgens zal ook iemand anders een kaart naar jou sturen, zodat ook jij kan genieten van een willekeurige verrassing in de brievenbus. Sommige kaarten zullen er wat langer over doen om op hun bestemming aan te komen, afhankelijk van hoe het postsysteem is geregeld in de landen waar het doorheen moet. Gelukkig is er ook de mogelijkheid om meerdere kaarten tegelijkertijd te versturen, waardoor er ook meer naar jou onderweg zullen zijn.

Vergroot je verzameling

Postzegel verzamelaars zijn er al jaren, ze verzamelen zoveel mogelijk verschillende postzegels of juist een specifieke collectie. Het voordeel van postcrossing is, dat je post uit allerlei landen ontvangt, waardoor er dus ook postzegels van die landen op geplakt zitten. Zo heeft een land als Taiwan bijvoorbeeld hele andere ontwerpen dan wij hier in Nederland hebben. Sommige landen hebben postzegels die veel groter zijn in formaat dan we gewend zijn, of een speciale vorm aannemen. Maar niet alleen het verzamelen van postzegels is goed te doen via postcrossing, ook een kaartencollectie kan je snel samenstellen. Een tip hiervoor is om bijvoorbeeld op je profiel aan te geven wat voor soort kaarten je spaart.

Als we het hebben over nummers…

Als je puur gaat kijken naar de statistieken van postcrossing, dan kom je al snel op een hele hoop getallen uit. Zo zijn er op dit moment al meer dan 800.000 mensen die meedoen met dit initiatief, verspreid over meer dan 200 verschillende landen. Van grote landen zoals Amerika en China, tot kleine landjes zoals ons kikkerlandje Nederland. Al deze mensen hebben over de jaren heen in totaal al meer dan 65.000.000 verschillende kaarten ontvangen van onbekenden, wat voor sommige uiteindelijk hele vriendschappen opleverden. Al deze kaarten gezamenlijk, hebben al een enorme afstand afgelegd. De exacte afstand is natuurlijk onbekend, maar hemelsbreed zijn er al meer dan 8 miljoen rondjes om de aarde heen gemaakt.

Het ontstaan van postcrossing

Postcrossing is ontstaan als een project in 2005, door de portugese student Paulo Magalhaes. Omdat hij zelf een grote interesse had in het sturen en ontvangen van kaarten, en het vermoeden had dat hij hierbij niet de enige was, besloot hij een online platform op te zetten. Via dit platform kunnen mensen van over de hele wereld met elkaar in contact komen, onafhankelijk van hun leeftijd, land, geslacht of geloof. In zijn vrije tijd maakte hij een website en zijn vrienden hielpen hem met het testen hiervan. Na een hoop overleg over de naam van het idee, kwamen ze uit op het Postcrossing Project.

Dit gebeurde erna

Al na een aantal dagen kwamen er allemaal mensen op de website van postcrossing terecht, uit verschillende landen. Dit had Paulo niet verwacht en al snel moest het kleine idee plaatsmaken voor een uitbreiding. De media heeft inmiddels al op allerlei verschillende manieren en platformen kennis gemaakt met postcrossing. Zo kwam het zowel op BBC news, als in diverse kranten, tijdschriften en blogs in meerdere talen. Dit project zorgde voor connecties over de hele wereld en het bleef niet alleen bij het sturen van kaarten. Er zijn inmiddels verschillende meetups geweest waar de deelnemers met elkaar kaarten schrijven en delen. In 2008 haalde postcrossing een mijlpaal, namelijk het eerste miljoen aan verstuurde kaarten via het platform. Inmiddels is er in 2021 de 60 miljoen al gehaald en het aantal blijft maar groeien en groeien.

Een nieuw jasje

Wat in 2005 begon, was in het jaar 2008 al compleet uitgegroeid tot een groot project. Dit betekende dan ook dat het tijd was voor een nieuw uiterlijk. Er kwamen nieuwe opties in de website tevoorschijn, zoals bijvoorbeeld een optie om jezelf op ‘afwezig’ te zetten wanneer je op vakantie ging. Ook is het sindsdien mogelijk om te kijken welke andere deelnemers bij jou in de buurt zijn of wonen en kan je een avatar toevoegen aan je profiel. Tot slot werd er ook een compleet nieuwe functie toegevoegd aan de website, namelijk een blog in het thema van postcrossing nieuws en evenementen. Achter de schermen veranderde er ook van alles, zo heeft Paulo, de oprichter, het complete systeem opnieuw gecodeerd.

Postcrossing alleen in Nederland

Vind je het maar niks om kaartjes naar het buitenland te sturen, misschien door de hoge kosten? Je kan in je profiel aangeven uit welke landen je post wilt versturen. Als je dit op Nederland zet, krijg je ook alleen adressen toegewezen uit Nederland. Zo ontvang je toch nog leuke post, maar ben je niet aan het einde van de maand failliet.

Goedkope postzegels Postcrossing

Ook de tarieven voor echte post zijn de laatste jaren fors omhoog gegaan. Daarom kocht ik zelf mijn postzegels altijd via Postzegels met korting . Hier zijn de postzegels niet alleen een stuk goedkoper, je krijgt ook nog eens de leukste printjes. Uit ervaring weet ik dat de ontvangers dit vaak wel waarderen en altijd leuker vinden dan de standaard postzegels met een 1 of een 2 er op.

Postcrossing tips

De meeste postcrossers vinden een ansichtkaart leuker dan een dubbele kaart. Dit omdat voor velen postcrossing een echte hobby is. Ook kun je in je profiel aangeven welke kaarten je het liefste krijgt en wat je minder leuk vind. Probeer hier zoveel mogelijk rekening mee te houden. Je vind het immers zelf ook leuk om iets te krijgen wat je zelf mooi vind. Neem dus de tijd om het profiel door te spitten. Registreer de kaart meteen als je deze hebt ontvangen, want de verzender zijn of haar adres wordt dan vrijgegeven zodat hij/zij ook onder de brievenbus kan gaan slapen en wachten op een leuk kaartje.

Mijn eigen ervaring met Postcrossing

Ik heb jarenlang aan postcrossing gedaan. Ik vroeg zelf vaak de kaart in een enveloppe te doen omdat mijn vader postzegels verzamelde en altijd ontzettend happy werd van postzegels uit het buitenland. Hij presteerde het soms zelfs mijn ansichtkaarten te verknippen voor de postzegels en we hadden dus regelmatig oorlog om de kaarten, haha. Inmiddels is mijn vader overleden, staat zijn postzegel verzameling bij mijn moeder in de slaapkamer en is mijn interesse in postcrossing inmiddels ook een beetje verdwenen. Ik ben nog steeds gek op echte post, maar dan vooral van mensen die mij liefhebben. Ook werd postcrossing uiteindelijk best een dure hobby. Dubai is duur, maar postcrossing leek op een gegeven moment duurder. Ik gebruik dat geld dan liever om te reizen of te besteden aan mijn kleine meid. Tevens heb ik er gewoon echt geen tijd meer voor.

Doe jij ook aan postcrossing?



Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *