Positief blijven tijdens de Corona crisis, mijn 10 tips

Positief blijven tijdens de Corona crisis, mijn 10 tips

Positief blijven tijdens deze Corona crisis, ik vind het soms toch best lastig. Deze crisis is volgens mij de grootste crisis die ik in mijn 34 jaar heb meegemaakt. In het begin zei ik nog heel stoer dat ik mij niet bang liet maken, maar ik merk aan mezelf dat het me toch wel raakt. Je kan er ook gewoon niet meer om heen en JA! Ook ik ben soms bang. Ik kan niet wachten tot het leven weer normaal is, maar ik denk velen met mij. Toch probeer ik positief te blijven, hoe lastig dat soms is als je alleen maar thuis blijft en de muren soms op je af komen.  Maar elke dag dat ik wakker wordt en samen ben met mijn gezin, ben ik god dankbaar. Graag laat ik je zien hoe ik toch positief blijf, ook als ik er even door heen zit.

Accepteer de situatie

In deze periode krijgen we allemaal wel met teleurstellingen te maken. Een verjaardag die niet gevierd kan worden, een bruiloft die niet doorgaat maar straks waarschijnlijk ook eid zonder je familie. Toch is de situatie wat het is, we kunnen wel vechten en gefrustreerd blijven, maar dat veranderd niks aan de situatie en lost het ook niet op. Hoe eerder je accepteert dat de situatie anders is dan dat je graag zou willen, des te makkelijk het wordt om er mee om te gaan. Je kan wel blijven vechten tegen een situatie waar je zelf geen invloed op hebt, maar dat helpt je niet verder. Het kost alleen maar energie en die kun je nog hard nodig hebben. Na regen komt altijd weer zonneschijn, accepteer dus dat de situatie zoals deze nu is. Adem diep in en uit en doe desnoods ademhalingsoefeningen om weer een beetje rustig te worden. Vermoed je dat je corona hebt? Doe dan een coronatest om het zeker te weten of uit te sluiten.

Tel je zegeningen

Dankbaarheid zorgt voor een beter humeur en je voelt je een stuk gelukkiger. Tel elke avond voordat je gaat slapen je zegeningen. Schrijf elke dag 3 punten op waar je dankbaar voor bent, en pak deze er weer even bij als je het allemaal niet meer ziet zitten. We zitten inderdaad “opgesloten” thuis, maar ik ben ontzettend dankbaar voor de Qtime met mijn gezin. Ook ben ik dankbaar dat we in een welvarend land als Nederland wonen waar de medische zorg een stuk beter is dan in ontwikkelingslanden. Ik ga geen dag met honger naar bed en voel me intens gelukkig als mijn kleine meid met wakker roept met haar hajooow hajoooowwwwww.

positief blijven door je zegeningen te tellen

Dit is tijdelijk

Alles gaat ook een keer weer voorbij. Realiseer je dat hier ook weer een einde aan komt. Nu is het allemaal even niet leuk en lijkt het voor sommigen het einde van de wereld. Maar we kunnen heus wel weer naar buiten binnenkort, of op familie bezoek. Voor nu is het gewoon erg belangrijk om thuis te blijven en je aan de richtlijnen van de RIVM te houden. Besef je goed dat er aan het einde van de tunnel vaak weer een lichtje is.

Richt je op dingen die wel kunnen

We hebben inderdaad beperkingen nu we thuiszitten, maar er zijn ook nog een hoop dingen die wel kunnen. Positief blijven wordt dus een stuk makkelijker als je je richt op de dingen die je energie geven, in plaats van die al je energie opzuigen. Zo hebben wij leuke plantjes in de tuin gepoot, heeft mijn man onze boodschappen kast opgeknapt, en ben ik vaak nieuwe recepten aan het uit proberen. Nee we gaan niet naar de supermarkt, maar ik koop wel weer fruit bij een stalletje langs de weg . Zo kom ik geen mensen tegen, laat ik geld achter in het geldkistje maar heb ik toch lekkere verse dingen in huis. Ook kook en bak ik veel met de dingen die ik in huis heb. Soms moet je wel naar de winkel, maar voor mij het liefst zo weinig mogelijk. Je wordt een stuk creatiever van thuiszitten hoor.

Je mag best klagen

Soms zitten we er gewoon echt doorheen. Dat hebben we allemaal wel eens. Nu we thuis zitten komen de depressieve gevoelens gewoon vaak nog iets sneller opzetten. Vergeet niet dat je je ook best rot mag voelen. Nee het is niet altijd makkelijk en ja we zijn het soms ook gewoon zat. Huil en schreeuw het van je af als je dat oplucht en laat het daarna los. Blijf niet in je negatieve spiraal zitten. Wat mij soms helpt, is dat ik al mijn verdriet er uit huil als ik onder de douche sta. Niet specifiek in deze Corona situatie, maar in elke situatie. Daarna visualiseer ik dat ik alle negativiteit door het doucheputje weg spoel ( ja klinkt best zweverig he). Hierdoor heb ik altijd het gevoel dat er een last van mijn schouders afvalt. Klagen mag, maar laat de negativiteit niet je leven sturen. Probeer na het klagen weer positief te blijven.

Beperk de tijd dat je het nieuws volgt

Positief blijven kan echt lastig zijn als je zowat wordt doodgegooid met Corona nieuws. Ik was super obsessief met het nieuws bezig. Elke dag hield ik bij hoeveel mensen er overleden en op de IC lagen. Het ging zo ver, dat ik er ‘s nachts nog van wakker lag. Niet echt bevorderlijk dus als je positief wilt blijven. Momenteel volg ik alleen de persconferenties en zit ik niet meer elke dag op de site van het RIVM te kijken. Probeer je gedachten te verzetten door ook nog met andere dingen bezig te zijn in plaats van je gek te maken door het Corona nieuws. Ja het hoort momenteel bij een deel van ons leven, maar laat het nieuws niet je leven lijden. Uiteraard is het wel belangrijk dat je de regels opvolgt die je door het RIVM geadviseerd worden. Ook is het belangrijk dat je FAKE nieuws vermijdt. Je wordt er mee doodgegooid op facebook, net als alle complottheorieën. Het nieuws volgen is niet erg, maar laat het niet al je energie op zuigen.

Ga op tijd naar bed

Te weinig slaap zorgt er voor dat je sneller gestresst en prikkelbaar bent. Ik merk zelf dat als ik een paar dagen niet goed heb geslapen, ik super emotioneel ben en boos kan worden om alles. Nu we met zijn allen thuis zitten, is dat niet helemaal handig. Probeer dus elke dag op tijd te gaan slapen, ook als je de volgende dag geen verplichtingen hebt. Het is belangrijk dat je ook niet langer dan 10 uur slaapt, uitslapen kan lekker zijn maar tegelijk ook killing. Probeer elke dag rond de zelfde tijd op te staan. Ik sta elke dag tussen 7 en 8 uur op, ook al wilt mijn kleine meid soms om 5 uur al buiten spelen. Uitslapen in de weekenden is er dus al lang niet meer bij. Des te belangrijker is het om op tijd naar bed te gaan, je energie heb je hard nodig. Helemaal als je overdag de schoonmaakster, een kokkin en lerares bent en daarnaast ook nog je normale werk moet doen. Ik moet bekennen dat ik sinds de geboorte van Farah erg slecht slaap. Maar ik probeer nu wel echt op tijd naar bed te gaan en mijn rust te pakken. Kies overdag een moment om na te denken over oplossingen voor je problemen maar doe dit niet als je in bed ligt. De Hersenstichting heeft veel onderzoek gedaan naar hoe belangrijk slaap is voor o.a. je humeur, zij hebben hier ook erg goede tips voor.

Schrijf je gevoelens op

Ik ben soms een echte piekerkoningin. Schrijven helpt mij om dingen te verwerken. Dit kan door middel van mijn blog, maar soms is het ook fijn om van je af te schrijven en het daarna weg te gooien. Je hoeft het natuurlijk niet perse te delen en je doet het voor jezelf. Structureel van je afschrijven, zorgt voor een positieve uitwerking op je gemoedstoestand. Door van je af te schrijven kun je wat meer afstand nemen van negatieve gedachtes en er op een afstandje naar kijken. Dit heb je dus zeker nodig om positief te blijven in deze angstige en gekke tijd.

schrijven om positief te blijven

Sluit je niet af van de buitenwereld

Ik moet eerlijk bekennen, ik voel me soms best eenzaam tijdens deze crisis. Ook al probeer ik positief te blijven, ik mis de mensen om mij heen. Ik houd van lastminute bezoekjes maar dat gaat nu niet echt.  Met mijn ouders en schoonvader proberen we elke dag te videobellen, soms meerdere malen per dag. Zo blijven we toch een beetje verbonden. Daarnaast heb je natuurlijk nog altijd social media zoals facebook en zo zie je toch een beetje wat een ander meemaakt.  Ook zijn er mogelijkheden om via whatsapp of skype een spelletje te doen, en zag ik laatst dat je online naar een escape room kan gaan met je vrienden. Zo heb je toch nog een beetje contact met anderen. Laatst kwam de broer van mijn man met zijn gezin langs en bleven ze in de auto op straat. We konden op deze manier elkaar toch even zien, kletsen en naar elkaar zwaaien. Dit doen we ook vaak bij mijn schoonvader. We rijden langs zodat we elkaar toch even zien en achter het glas naar elkaar kunnen zwaaien.

Persoonlijke groei

Gebruik de crisis om te groeien.Begin van het jaar, schreef ik al dat ik meer wilde leren loslaten. Dit is een goede periode hiervoor. Je hebt namelijk niet over alles controle. Ik groei overigens ook letterlijk, wat dan weer niet heel goed is. Uit verveling duik ik vaak de keuken in om weer nieuwe dingen uit te proberen. Oeps! Indien je de ruimte hebt om een thuisstudie of online workshop te doen, doe dat dan! Dit is de juiste periode hiervoor. Nu snap ik dat het ook best lastig kan zijn hoor, naast je huishouden runnen, lerares zijn en ook nog eens je eigen werk te moeten doen. Indien je ergens een gaatje vind, probeer dan te werken aan jezelf. Doe een online yogaklasje, een mindfulness trainen of richt je op andere zaken waarvan je denkt dat je hierin kan en wilt groeien. We zijn nooit te oud om te leren en dus ook nooit te oud om te groeien. Positief blijven tijdens deze crisis kan lastig zijn, maar door te groeien boost je je zelfvertrouwen. Dit draagt dus ook weer indirect bij aan een manier om het wat minder negatief te zien.

Positief blijven tijdens deze crisis is dus alles behalve makkelijk. Ik hoop dat ik je met mijn tips, handvatten heb kunnen geven om uit je negatieve cirkel te komen. Zoals je weet, ben ik geen psycholoog of deskundige, maar kijk ik altijd naar datgene wat voor mij werkt. Ik hoop dat jij hier ook wat mee kan. Of doe jij iets totaal anders om je nu toch lekker in je vel te blijven voelen?

Heb jij aan mijn 10 tips niet voldoende en kan je nog meer tips gebruiken om positief te blijven? Probeer dan ook deze 5 tips.16 gedachten over “Positief blijven tijdens de Corona crisis, mijn 10 tips”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *