Plitvicka Jezera, 10 tips voor je bezoek

Plitvicka Jezera, 10 tips voor je bezoek

De meren van Plitvicka Jezera, adembenemend mooi! We hadden al eerder een mini road trip gemaakt, maar al jaren stond er op mijn  bucketlist om met de auto oost Europa in te trekken. In een vorige blog, kon je al lezen over mijn tips in Ljubljana. Tijdens onze roadtrip kwamen we dus ook in Kroatië terecht. Ik had van te voren al een beetje gegoogeld en kwam prachtige plaatjes tegen van Plitvicka Jezera, een groot natuurpark in Kroatië.

Ik kan dan ook zeggen dat de Plitvice meren het mooiste stukje natuur is die ik ooit in Europa heb gezien. Of eigenlijk het mooiste stukje natuur die ik überhaupt ooit heb gezien. Als je dit natuurpark niet hebt bezocht, heb je eigenlijk een stukje Kroatië gemist. Ik vond de meren en de watervallen echt sprookjesachtig mooi. Ik moet eerlijk zeggen dat de foto’s niet eens half de ervaring kunnen omschrijven. In het echt is het vele malen mooier

Prachtige waterfallen bij Plitvicka Jezera

Plitvicka Jezera is een Unesco erfgoedplaats met maar liefst 16 natuurlijke meren die echt helderblauw zijn met daarom heen ongeveer 90 watervallen. Plitvicka ligt ongeveer in het midden van Kroatië en ligt ongeveer 130 km van Zagreb, wij besloten dan ook vanuit Zagreb eerst naar Banja Luca in Bosnië te gaan voordat we naar Plitvicka doorreden. Er wordt gezegd dat je alleen de aangelegde paden moet volgen omdat er wilde dieren leven zoals beren en wolven. De enige wilde dieren die ik heb gezien zijn vissen, eendjes en eekhoorntjes. Om alles uit je bezoekje naar dit prachtige stukje natuur te halen, heb ik 10 leuke tips voor je.

Plitvice National Park, te mooi om te zien
 1. Plitvice National Park is geopend van 7.00 uur tot 20.00 uur. Begin je bezoek naar Plitvicka op tijd in de ochtend. Naast jou zijn er immers nog heel veel andere toeristen die dit pareltje in de natuur willen bezoeken. Je kan ook veel mooiere foto’s maken als er nog niet zoveel toeristen zijn.
 2. Trek goede schoenen aan, want ondanks er vele routes zijn waarbij je met je entree kaartje ook gebruik mag maken van een bootje en treintje, is het een pittige wandelroute. In het park zijn verschillende wandelroutes uitgestippeld die variëren van 2 uur tot 7 uur. Wij waren er de hele dag wel zoet.
  Route A – (2-3 uur) het lage deel van het park.* Route C – (4-6 uur) hoge en lage deel, lange treinrit en lange boottocht over het Kozjak meer.
  Ingang 2 is het startpunt voor routes E, F, H en K.
  RouteF – (3-4 uur) lage deel van het park, treinrit en beide boottochten.
  RouteK – (6-8 uur) wandelen door het hele park (geen trein of boottocht).
  RouteH – (4-6 uur) hoge en lage deel, lange treinrit en lange boottocht over het Kozjak meer.
  RouteE – (2-3 uur) hoge deel van het park, treinrit en korte boottocht.
  RouteK – (6-8 uur) wandelen door het hele park (geen trein of boottocht).* Route B – (3-4 uur) het lage deel van het park plus beide boottochten over het Kozjak meer.
  Ingang 1 is het startpunt voor routes A, B, C en K.
 3. Er rijden geen treinen naar de Plitvice meren, maar je kan het park makkelijk bereiken met de auto. De route er naar toe is prima te doen en je hebt een prachtig uitzicht. Ook is er een grote parkeerplek aanwezig waar je tegen 7 kuna per uur kan parkeren. Ga je niet met de auto naar Kroatië, je kan er voor een prikkie 1 huren. Zorg er wel voor dat je in het bezit bent van een creditcard. Heb je geen rijbewijs of durf je niet in het buitenland te rijden? Boek dan een georganiseerde excursie. Ben je niet zo bang om met de bus te gaan, bussen zijn niet duur en rijden regelmatig.
 4. Je mag geen tentje opzetten in de natuur. Er zijn wel genoeg accommodaties in en om het park waar je kan overnachten.
  Wil je in de buurt van de Plitvice meren overnachten? Kijk dan eens de website van Air benb . Wij boekten daar al een appartementje inclusief ontbijt voor 35 euro en we waren met 3 personen. Geen geld dus.
 5. Neem iets te snacken mee in je backpack, de restaurantjes zitten op een vaste plek en soms moet je nog een heel stuk lopen. Daarnaast vond ik de prijzen ook echt gericht op toeristen en een stuk hoger dan in de rest van Kroatië. In het park zelf heb je langs alle paden wel bankjes waar je lekker kan picknicken.
 6. Heb je een baby? Dan zou ik gebruik maken van een draagzak en niet de kinderwagen meenemen. De paden zijn smal en soms stijl, niet erg handig dus, als je met en kinderwagen loopt.
 7. Omdat het water van de watervallen en meren als drinkwater wordt gebruikt, mag je niet zwemmen in de meren. Ook pootje baden is niet toegestaan. Hierdoor is het water super helder en kan je tot de bodem kijken, ik heb verschillende prachtige vissen kunnen spotten.
 8. Heb je een hond, dan mag deze mee mits deze aangelijnd is. Ik ben zelf doodsbang voor honden. Gelukkig is er voldoende ruimte en kan je ze prima vermijden.
 9. Een gids is op zich niet nodig, je krijgt bij de ingang een plattegrond en op eigen initiatief kun je prima het park bezoeken. Ik zou hier dus niet extra geld aan besteden, want ik heb niet het gevoel dat ik nou iets gemist heb zonder gids.
 10. In elk seizoen heb je andere toegangsprijzen. Kijk een op de site van het nationaal park naar de actuele toegangsprijzen. De prijzen zijn overigens in kuna’s en niet in euro’s. Kijk op valuta website voor de actuele koers.
Plitvicka Jezera, een stukje hemel op aarde
Plitvicka Jezera mag niet ontbreken als je in Kroatië bent

Wat is het mooiste stukje natuur die jij hebt gezien? Voor mij persoonlijk, was Plitvicka Jezera een klein stukje hemel op aarde. Ik heb nog nooit zoiets adembenemends moois gezien. Je hebt ook nog wel wat alternatieven voor Kroatië in Bosnië, maar deze watervallen hier zijn echt een aanrader.11 gedachten over “Plitvicka Jezera, 10 tips voor je bezoek”

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *